|
DIETETYKA SPORTOWA
MIZERA J. MIZERA K. wydawnictwo: GALAKTYKA, 2022, wydanie Icena netto: 44.90 Twoja cena 42,66 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Dietetyka sportowa
Co jeść, by trenować efektywnie
Dietetyka sportowa to dziedzina,
która szybko się rozwija, a wiedza na jej temat powinna być
stale aktualizowana. W książce autorstwa Justyny Mizery i Krzysztofa
Mizery zamieszczono najnowsze informacje dotyczące
węglowodanów, białek, tłuszczów,
płynów oraz suplementów. Wszystko to wsparte jest
sporą dawką wiadomości o fizjologii sportu, niezbędnych do zrozumienia
wielu zjawisk związanych z trawieniem, przyswajaniem
składników i działaniem poszczególnych diet.
Pozycja ta – na podstawie nowych badań naukowych i
wieloletniego doświadczenia autorów w pracy ze sportowcami
– obala także wiele mitów krążących
wśród osób podejmujących aktywność fizyczną (np.
ten, że laktoza powoduje skok cukru we krwi).
Dietetyka sportowa stanowi solidne połączenie teorii z praktyką.
Zawiera mnóstwo użytecznych, popartych wiedzą i
doświadczeniem wskazówek, które czytelnik będzie
mógł wykorzystać.
Autorzy książki to cenieni i znani m.in. z programów TVN,
TVP oraz Polsat News polscy specjaliści, pracujący z czołowymi
sportowcami różnych dyscyplin. Od 2008 roku pomagają w
przygotowaniach olimpijczykom, ponad 30 medalistom mistrzostw świata i
Europy, a także osobom amatorsko uprawiającym sport, dzieciom i osobom
otyłym. Przez te lata skomponowali ponad 1000 unikatowych diet.
Książka jest doskonałą pozycją dla każdego, kto interesuje się
dietetyką w aktywności fizycznej i zdrowym żywieniem z praktycznego
punktu widzenia. Jej niewątpliwą zaletę stanowi fakt, że ważne i nie
zawsze proste kwestie opisywane są w sposób przystępny dla
każdego. Polecamy ją dietetykom, studentom, sportowcom, trenerom,
fizjoterapeutom oraz pasjonatom, zarówno tym początkującym,
jak i zaawansowanym.
Wstęp 13
rozdział 1 Jak i skąd
organizm pozyskuje energię? 15
Skąd organizm pozyskuje energię do wysiłku? 16
ATP – najważniejsze źródło energii 16
Odbudowa ATP 17
Wysiłki trwające do 10 s (intensywność 95–100%) 17
Wysiłki trwające 100–120 s (intensywność 80–95%) 18
Wysiłki trwające do 20 min (intensywność 60–80%) 18
Interwały to ćwiczenia beztlenowe 19
Wysiłki trwające do kilku godzin (intensywność do 60%) 20
Ćwiczę intensywnie, tracę litry potu, a nie chudnę 20
W jaki sposób odkłada się tkanka tłuszczowa? 21
Jak spala się tłuszcz? 21
Interwały a odchudzanie 22
Czym są zakwasy i kiedy się pojawiają? 24
Jak uniknąć zakwasów? 24
Bibliografia 26
rozdział 2 Węglowodany 29
Znaczenie węglowodanów 30
Glikogen 32
Regeneracja glikogenu 32
Glikogen a rodzaj mięśni 33
Wpływ diety na zawartość glikogenu 34
Indeks glikemiczny 34
Ładunek glikemiczny 35
Węglowodany przed wysiłkiem i w jego trakcie 37
Ściana w maratonie 38
Treningi na czczo 39
Trenuję na czczo, po aminokwasach 40
Węglowodany na noc – jeść czy nie? 40
Śniadania węglowodanowe czy białkowo-tłuszczowe? 41
Ile węglowodanów przyjmować? 42
Obciążenie węglowodanami 43
Obciążenie węglowodanami a sporty siłowe 44
Laktoza a sporty siłowe 45
Substancje słodzące 47
Cukier brązowy – czy faktycznie zdrowszy? 47
Syrop glukozowo-fruktozowy 48
Dieta bezglutenowa nie dla każdego 49
Bibliografia 52
rozdział 3 Białko
55
Znaczenie białka 56
Aminokwasy 58
Trawienie białek 59
Zapotrzebowanie na białko 60
Czy wliczamy w dietę białko niepełnowartościowe? 61
Przyswajalność białka (wartość biologiczna) 62
Inne metody określające jakość białka 63
Białko a odchudzanie 64
Nadmiar białka w diecie 65
Wpływ białka na nerki 66
Białko a dna moczanowa 67
Białko a zakwaszenie 68
Białka roślinne a zwierzęce 68
Antybiotyki w mięsie 69
Źródła białka w diecie 71
Białko w jajach 71
Obróbka termiczna białek 71
Mit surowych jaj 72
Jaja nie tylko kurze 72
Bibliografia 74
rozdział 4 Tłuszcze
77
Znaczenie tłuszczów 78
Trzy rodzaje tłuszczów 79
Inne klasyfikacje tłuszczów 79
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) 80
Niedobór NNKT 81
Tłuszcze nasycone trans 81
Pozytywny tłuszcz 82
MCT – tłuszcze oszczędzające glikogen 83
Tłuszcze zwierzęce a roślinne 85
Tłuszcze w wysiłku fizycznym 85
Optymalna zawartość tłuszczu w organizmie 86
Cholesterol nie taki straszny 87
„Dobry” i „zły” cholesterol 88
Czym jest zrównoważona dieta? 90
Dieta Kwaśniewskiego 90
Nowoczesna dieta wysokotłuszczowa 91
Przykładowe menu dla kobiety uprawiającej bieganie 94
Bibliografia 97
rozdział 5 Płyny (woda,
napoje, soki) 101
Równowaga wodna 102
Znaczenie nerek w regulacji płynów 104
Odwodnienie i przewodnienie 105
Jak znaleźć optymalny poziom nawodnienia? 107
Która woda dla kogo? 108
Woda źródlana 109
Woda destylowana 109
Woda gazowana czy niegazowana? 109
Hipotonik, izotonik, hipertonik 110
Płyny hipotoniczne 110
Napoje izotoniczne 111
Napoje hipertoniczne 112
Napoje energetyczne 113
Nie tylko woda 115
Kofeina 115
Zielona kawa 116
Herbata czarna 116
10 Dietetyka sportowa
Herbata zielona 117
Herbata czerwona 117
Herbata biała 117
Mleko czekoladowe 118
Trening a przyjmowanie płynów 118
Co pić przed treningiem? 118
Co pić w trakcie treningu? 119
Co pić po treningu? 119
Alkohol w sporcie 119
Wchłanianie i trawienie alkoholu 121
Piwo à la izotonik 121
Bibliografia 123
rozdział 6 Suplementy
diety 127
Znaczenie suplementów 128
Aminokwasy rozgałęzione
(BCAA – branched chain amino acids) 129
Glutamina 130
Arginina 132
Kreatyna 133
Odżywki białkowe 135
Serwatka 135
Kazeina 137
Łączenie odżywek białkowych 137
Roślinne odżywki białkowe 138
Beta-alanina 140
L-karnityna 142
Odżywki węglowodanowe 144
Rodzaje cukrów w odżywkach 146
Odżywki białkowo-węglowodanowe 147
Bulk 148
Zamienniki posiłków 148
Probiotyki i prebiotyki 149
Suplementy przedtreningowe
(„przedtreningówki”) 150
Bibliografia 151
rozdział 7 Diety 155
Dieta 1: sporty siłowe/sylwetkowe 156
Dieta mająca na celu przyrost masy mięśniowej 158
Dieta 2: kolarstwo 162
Dieta w okresie startowym 164
Dieta 3: pływanie 168
Dieta w okresie przygotowawczym, mająca na celu lekką redukcję tkanki
tłuszczowej 169
Dieta 4: sporty walki 173
Dieta mająca na celu lekką redukcję tkanki tłuszczowej 174
Dieta 5: piłka nożna 178
Dieta zbilansowana mająca na celu utrzymanie składu ciała i wydolności
179
Dieta 6: biegi długie 184
Dieta maratończyka w okresie przygotowawczym 185
Oszukany posiłek (cheat meal) 189
Bibliografia 189
rozdział 8 Przepisy
191
Przydatne adresy www 202
Indeks 203
216 stron,
16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|