|
ZMYSŁ SMAKU STUDIUM LEKSYKALNO-SEMANTYCZNE
MITRENGA B. wydawnictwo: WUŚ, 2014, wydanie Icena netto: 45.00 Twoja cena 42,75 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zmysł smaku
Studium leksykalno-semantyczne
Oddana do rąk
Czytelników książka o charakterze monografii naukowej
zawiera szczegółowy opis leksyki związanej ze zmysłem smaku
w ujęciu historycznojęzykowym. Podjęto w niej próbę
pokazania, w jaki sposób na przestrzeni wieków
zmieniało się postrzeganie, zdawałoby się tak niezmiennych jakości,
jakimi są cztery podstawowe smaki: słony, słodki, kwaśny i gorzki.
Analizę materiału językowego opatrzono komentarzem
historyczno-kulturowym dotyczącym zmieniających się upodobań smakowych
Polaków i kształtowania się kuchni polskiej. Obserwacją
objęto leksykę smakową zarówno w znaczeniu podstawowym, jak
i metaforycznym.
Książka składa się z wprowadzenia, siedmiu rozdziałów i
zakończenia. W kolejnych rozdziałach omówiono zagadnienia
teoretyczne i ogólne dotyczące percepcji smakowej (rozdział
1.), poddano analizie leksykę związaną z samym pojęciem smaku (rozdział
2.), z poszczególnymi smakami (rozdziały 3.—6.)
oraz zjawiskiem synestezji (rozdział 7.). Całość zamyka spis tabel
ujętych w książce, wykaz skrótów, literatura i
indeks.
Publikacja adresowana jest do Czytelników nie tylko z kręgu
szeroko rozumianej humanistyki, lecz również do wszystkich
osób zainteresowanych tematyką zmysłów człowieka,
w szczególności zmysłem smaku.
01 Zmysł smaku – problem
badawczy
02 Leksyka związana z
nazwami zmysłu smaku
03 Leksykalne wykładniki
smaku słonego
04 Leksykalne wykładniki
smaku słodkiego
05 Leksykalne wykładniki
smaku kwaśnego
06 Leksykalne wykładniki
smaku gorzkiego
07 Rozdz.7. Zjawisko
synestezji w języku polskim
Zakończenie; Wykaz skrótów źródłowych;
Literatura
296 stron, 211 mm
× 150 mm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|