|
JEDZENIE W ARTETERAPII KULINARNA TERAPIA ZAJĘCIOWA
KAROLAK W. KAROLAK B. wydawnictwo: DIFIN, 2024, wydanie Icena netto: 55.50 Twoja cena 52,73 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jedzenie w arteterapii
Kulinarna terapia zajęciowa
Książka ma formę
przewodnika po różnych metodach prowadzących do szeroko
pojętego żywienia. Dotyczy to takich zagadnień, jak: co jeść, jak jeść,
gdzie jeść, z kim jeść. Spośród dziesiątków
warsztatów realizowanych przez Autorów wybranych
zostało kilkanaście, na których przykładzie można
zaobserwować sposoby radzenia sobie z emocjami, pokonywania barier,
autorefleksji. Każdy opis warsztatu zawiera założenia, koncepcję
warsztatu, polecenia, krótki opis realizacji,
sposób prezentacji i konfrontacje uczestników na
temat metody, jej efektywności i odczuć związanych z realizacją.
Książka składa się z czterech rozdziałów. Rozdział pierwszy
(teoretyczny) poświęcony jest rozważaniom na temat jedzenia w ujęciu
historycznym. Rozdział drugi to dziesięć przykładów
realizacji posiłków autorów publikacji wraz z
rodziną. Rozdział trzeci to kilkanaście przykładów
różnych posiłków, jedzenia realizowanego przez
studentów arteterapii na studiach podyplomowych w Akademii
Humanistyczno-Ekonomicznej w oddziałach w Łodzi i Warszawie. Rozdział
czwarty to przykłady warsztatów zrealizowanych przez
studentów Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi na
Wydziale Pedagogiki Wczesnoszkolnej i Przedszkolnej. Każdy z
prezentowanych warsztatów zamieszczonych w publikacji był
realizowany w różnych miejscach, z różnymi
uczestnikami, jak i z różnymi przesłaniami. Warsztaty
uzupełnione są fotografiami, co pozwala na dokładne ich zrozumienie i
odczucie atmosfery działania oraz przybliżenie powstałych
rezultatów.
Książka ta nie jest
klasycznym podręcznikiem. Jest zbiorem przykładów
działań arteterapeutycznych, które mogą stać się pretekstem,
inspiracją do wykorzystania dla prowadzących rozmaite warsztaty z
grupami biorącymi udział w zajęciach arteterapii. Może być
kierunkowskazem dla poszukujących wyboru, na czym się skupić. Jest też
ofertą dla wszystkich, którzy poszukują zmiany w życiu
codziennym, pracy, środowisku, w którym żyją.
Wprowadzenie
Rozdział I. Jedzenie w
arteterapii
Rozdział II. Rodzinne
spotkania
II.1. Chleb z pieca chlebowego
II.2. Domowy chleb na drożdżach
II.3. Kromka chleba i na dwór
II.4. Grzanki z ogniska
II.5. Podpłomyki chlebowe
II.6. Podpłomykowa rurka pieczona na ognisku
II.7. Domowa bagietka
II.8. Ziemniaki z ogniska
II.9. Pieczone jabłka
II.10. Przysmak z kociołka
Rozdział III. Realizacje
studentów studiów podyplomowych Arteterapia w
Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi i Warszawie
III.1. Słodki smak szczęścia
III.2. Czerpanie z jabłek
III.3. Owocowe serduszka
III.4. Sztuka zmysłów
III.5. Emocje w Owocolandii
III.6. Sałatka owocowa
III.7. Marzenia potrafią być słodkie
III.8. Eliksir mocy
III.9. Warsztaty piernikowe
III.10. Uśmiechnięte babeczki
III.11. Placek włoski – oddala troski
III.12. Dopóki jest ciasto, jest nadzieja. A ciasto jest
zawsze
III.13. Nasze świąteczne kanapki
III.14. Pierogi mocy
III.15. Razem smakuje lepiej
III.16. Tworzenie z herbaty przy herbatce
III.17. Ziarno
Rozdział IV. Realizacje
studentów Wydziału Pedagogiki Przedszkolnej i
Wczesnoszkolnej Akademii Humanistyczno-Ekonomicznej w Łodzi
IV.1. Witaminki, witaminki dla chłopczyka i dziewczynki
IV.2. Warsztaty dekorowania i kreatywnego ozdabiania czekolady
IV.3. Smacznie – zdrowo – kolorowo
IV.4. Kolorowe smaki
IV.5. Owoce jako źródło inspiracji
IV.6. Smaczne i wartościowe sałatki owocowe
IV.7. Zdrowe pełnowartościowe kanapeczki śniadaniowe
IV.8. Rozwijanie ekspresji sensorycznej u dzieci w wieku przedszkolnym
IV.9. Kompozycje inspirowane naturą
IV.10. Pieczenie chińskich ciasteczek z życzeniami
IV.11. Drugie śniadanie – po treningu ważna rzecz!
114 stron, B5,
oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|