Wyroby spożywcze specjalnego zastosowania
To kolejna książka
grupy naukowców z AGH poświęcona badaniu i ocenie jakości
towarów handlowych – tym razem dotycząca grupy
towarów z kategorii używki.
Proces badania używek jest podstawowym elementem zapewnienia wymaganej
jakości w ich produkcji. Zarówno producenci, jak i
dystrybutorzy używek są zobowiązani do wprowadzenia na rynek
towarów w pełni bezpiecznych i niezagrażających zdrowiu i
życiu konsumentów.
To uniwersalny
przewodnik-kompendium po ujętych normami metodach badania i oceny
jakości następujących grup używek, przeznaczonych do obrotu handlowego:
- substancje
psychoaktywne,
- napoje
alkoholowe (piwo, wina i miody pitne, napoje spirytusowe, destylaty
rolnicze etc.),
- kawa i
herbata,
- kakao,
- tytoń,
- przyprawy i
inne.
Zaprezentowany szczegółowy opis wykonanych badań, nowoczesna
aparatury, sposoby kontroli i interpretacji wyników, czyni
tę książkę nowatorską i niezbędną lekturą dla wybranych grup
specjalistów.
Publikacja kierowana jest przede wszystkim do studentów
technologii żywności, towaroznawstwa czy inżynierii produkcji, ale
również do praktyków –
pracowników działów kontroli jakości,
technologów w przedsiębiorstwach oraz
specjalistów wykorzystujących omawiane w książce towary itd.
382 strony,
16.5 x 23.5 cm, oprawa miękka