|

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE POLSKI I ŚWIATA
KOWALCZYK S. SOBIECKI R. RED. wydawnictwo: SGH, 2024, wydanie Icena netto: 83.70 Twoja cena 79,52 zł + 5% vat - dodaj do koszyka BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE POLSKI I ŚWIATA
WSTĘP
BEZPIECZEŃSTWO
ŻYWNOŚCIOWE I ŻYWNOŚCI – WSPÓŁCZESNE WYZWANIA
LUDZKOŚCI
Stanisław Kowalczyk, Roman Sobiecki
1.1. Współczesne wyzwania a żywność i bezpieczeństwo
konsumentów
1.2. Początki prac nad koncepcją food security
1.3. Koncepcja food security na forum FAO
1.4. Nowe wymiary koncepcji food security
1.5. Bezpieczeństwo żywności jako element bezpieczeństwa żywnościowego
1.6. Zmiany poziomu bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i w Polsce
1.7. Główne zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego
1.8. Podsumowanie
BEZPIECZEŃSTWO
ŻYWNOŚCIOWE POLSKI
Mariola Kwasek, Stanisław Kowalczyk
2.1. Fizyczna dostępność żywności
2.2. Ekonomiczna dostępność żywności
2.3. Jakość i bezpieczeństwo żywności na rynku polskim
2.4. Stabilność
2.5. Podsumowanie
ZWIĘKSZENIE
BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO NA ŚWIECIE POPRZEZ OGRANICZANIE STRAT I
MARNOTRAWSTWA ŻYWNOŚCI
Mariola Kwasek
3.1. Stan bezpieczeństwa żywnościowego na świecie
3.2. Straty i marnotrawstwo żywności – definicje pojęć
3.3. Skala strat żywności na świecie
3.4. Skala marnotrawstwa żywności na świecie
3.5. Straty i marnotrawstwo żywności w ujęciu ekonomicznym
3.6. Przyczyny strat i marnotrawstwa żywności
3.7. Działania zapobiegające stratom i marnotrawstwu żywności
3.8. Podsumowanie
ZMIANY POZIOMU PRODUKCJI
I KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W UKRAINIE PO AGRESJI ZBROJNEJ FEDERACJI
ROSYJSKIEJ
Julia Zolotnytska
4.1. Gospodarka i rolnictwo Ukrainy wobec działań wojennych
4.2. Główne wyzwania ukraińskiego rolnictwa po wybuchu wojny
w 2022 r.
4.3. Stanowisko ukraińskich rolników w sprawie wpływu wojny
na funkcjonowanie gospodarstw rolnych
4.4. Produkcja i konsumpcja żywności w Ukrainie po agresji zbrojnej
Federacji Rosyjskiej
4.5. Podsumowanie
WSPÓLNA
POLITYKA ROLNA UNII EUROPEJSKIEJ A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
Walenty Poczta
5.1. Cele i zasady WPR a bezpieczeństwo żywnościowe
5.2. Bezpieczeństwo żywnościowe w UE w warunkach realizacji WPR
5.3. Kraje UE w światowym rankingu bezpieczeństwa żywnościowego
5.4. Wyzwania dla bezpieczeństwa żywnościowego w UE w świetle
Europejskiego Zielonego Ładu
5.5. Podsumowanie
THE IMPACT OF THE RUSSIAN
FEDERATION INVASION OF UKRAINE ON NATIONAL SECURITY AND THE GLOBAL FOOD
BALANCE
Vitalii Dankevych
6.1. The role of Ukraine in the global food market
6.2. The role of the Black Sea region in global food security
6.3. Changes in vegetable oil prices
6.4. Competition for resources between the industrial and agricultural
sectors
6.5. The rising cost of fertilizers
6.6. Conclusion
ZAKOŃCZENIE
INFORMACJA O AUTORACH
174 strony, B5,
oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|