wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE POLSKI I ŚWIATA


KOWALCZYK S. SOBIECKI R. RED.

wydawnictwo: SGH, 2024, wydanie I

cena netto: 83.70 Twoja cena  79,52 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE POLSKI I ŚWIATA


WSTĘP

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE I ŻYWNOŚCI – WSPÓŁCZESNE WYZWANIA LUDZKOŚCI
Stanisław Kowalczyk, Roman Sobiecki

1.1. Współczesne wyzwania a żywność i bezpieczeństwo konsumentów
1.2. Początki prac nad koncepcją food security
1.3. Koncepcja food security na forum FAO
1.4. Nowe wymiary koncepcji food security
1.5. Bezpieczeństwo żywności jako element bezpieczeństwa żywnościowego
1.6. Zmiany poziomu bezpieczeństwa żywnościowego na świecie i w Polsce
1.7. Główne zagrożenia bezpieczeństwa żywnościowego
1.8. Podsumowanie

BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE POLSKI
Mariola Kwasek, Stanisław Kowalczyk

2.1. Fizyczna dostępność żywności
2.2. Ekonomiczna dostępność żywności
2.3. Jakość i bezpieczeństwo żywności na rynku polskim
2.4. Stabilność
2.5. Podsumowanie

ZWIĘKSZENIE BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCIOWEGO NA ŚWIECIE POPRZEZ OGRANICZANIE STRAT I MARNOTRAWSTWA ŻYWNOŚCI
Mariola Kwasek

3.1. Stan bezpieczeństwa żywnościowego na świecie
3.2. Straty i marnotrawstwo żywności – definicje pojęć
3.3. Skala strat żywności na świecie
3.4. Skala marnotrawstwa żywności na świecie
3.5. Straty i marnotrawstwo żywności w ujęciu ekonomicznym
3.6. Przyczyny strat i marnotrawstwa żywności
3.7. Działania zapobiegające stratom i marnotrawstwu żywności
3.8. Podsumowanie

ZMIANY POZIOMU PRODUKCJI I KONSUMPCJI ŻYWNOŚCI W UKRAINIE PO AGRESJI ZBROJNEJ FEDERACJI ROSYJSKIEJ
Julia Zolotnytska

4.1. Gospodarka i rolnictwo Ukrainy wobec działań wojennych
4.2. Główne wyzwania ukraińskiego rolnictwa po wybuchu wojny w 2022 r.
4.3. Stanowisko ukraińskich rolników w sprawie wpływu wojny na funkcjonowanie gospodarstw rolnych
4.4. Produkcja i konsumpcja żywności w Ukrainie po agresji zbrojnej Federacji Rosyjskiej
4.5. Podsumowanie

WSPÓLNA POLITYKA ROLNA UNII EUROPEJSKIEJ A BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCIOWE
Walenty Poczta

5.1. Cele i zasady WPR a bezpieczeństwo żywnościowe
5.2. Bezpieczeństwo żywnościowe w UE w warunkach realizacji WPR
5.3. Kraje UE w światowym rankingu bezpieczeństwa żywnościowego
5.4. Wyzwania dla bezpieczeństwa żywnościowego w UE w świetle Europejskiego Zielonego Ładu
5.5. Podsumowanie

THE IMPACT OF THE RUSSIAN FEDERATION INVASION OF UKRAINE ON NATIONAL SECURITY AND THE GLOBAL FOOD BALANCE
Vitalii Dankevych

6.1. The role of Ukraine in the global food market
6.2. The role of the Black Sea region in global food security
6.3. Changes in vegetable oil prices
6.4. Competition for resources between the industrial and agricultural sectors
6.5. The rising cost of fertilizers
6.6. Conclusion

ZAKOŃCZENIE

INFORMACJA O AUTORACH

174 strony, B5, oprawa twarda

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022