|

ZARZĄDZANIE ZIELONYMI HOTELAMI TEORIA I PRAKTYKA
BUGDOL M. PUCIATO D. wydawnictwo: WYD UJ, 2025, wydanie Icena netto: 60.20 Twoja cena 57,19 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zarządzanie zielonymi hotelami
Teoria i praktyka
Hotele służą nam
jako miejsca tymczasowego pobytu. W nich wypoczywamy, spożywamy posiłki
i spotykamy się z bliskimi. Ponieważ za usługi hotelowe płacimy, nie
zawsze martwimy się o to, że w nadmiarze, czasami bez opamiętania,
korzystamy z wszelkich dostępnych zasobów. W ostatnim czasie
wzrasta jednak świadomość ekologiczna, co oznacza, że goście pozytywnie
oceniają wdrażanie działań prośrodowiskowych i prospołecznych i są
gotowi zapłacić wyższą cenę za za korzystanie z ekologicznych hoteli.
Autorzy
monografii ukazują, jak w sposób holistyczny można
realizować ideę zielonego hotelu. Przedstawiają praktyczne możliwości
wykorzystania systemów zarządzania środowiskowego. Omawiają
sposoby kształtowania zachowań prośrodowiskowych i korzyści, jakie
można uzyskać dzięki zielonej infrastrukturze.
Książka jest skierowana do szerokiej grupy odbiorców
– studentów zarządzania, turystyki, ekonomii,
inżynierii produkcji, ochrony środowiska, inżynierii środowiska, a
także doktorantów i naukowców. Będzie też
przydatna dla przedsiębiorców, menedżerów,
osób administrujących organizacjami społecznymi,
ekologów oraz decydentów politycznych i
samorządowych w kreowaniu polityki ochrony środowiska
Marek Bugdol
– profesor nauk humanistycznych (nauki o zarządzaniu i
jakości), doktor habilitowany nauk ekonomicznych, kierownik Katedry
Zarządzania Jakością Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jego zainteresowania
naukowe obejmują: systemy zarządzania (jakością, środowiskiem), teorię
wartości organizacyjnych, optymalizację procesów
produkcyjnych i usługowych, zrównoważony rozwój.
Jest menedżerem jakości oraz kierownikiem wielu projektów
wdrożeniowych i systemów zarządzania.
Daniel Puciato
– doktor habilitowany nauk o kulturze fizycznej, doktor
ekonomii, doktor nauk o zarządzaniu i jakości, profesor uczelni w
Akademii Wychowania Fizycznego im. Polskich Olimpijczyków we
Wrocławiu oraz w Uniwersytecie WSB Merito we Wrocławiu. Jego
zainteresowania naukowe obejmują: ekonomikę turystyki, hotelarstwo,
zrównoważony rozwój, aktywność fizyczną i jakość
życia. Posiada bogate doświadczenie w zarządzaniu zdobyte w
organizacjach gospodarczych i społecznych (m.in. Polskim Holdingu
Hotelowym, Fundacji Banku Ochrony Środowiska, Politechnice Opolskiej).
172 strony, Format:
15.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|