|
ETYKIETA BIZNESU CZYLI MIEDZYNARODOWY JĘZYK KURTUAZJI
KAMIŃSKA-RADOMSKA I. wydawnictwo: EMKA, 2020, wydanie IIcena netto: 39.90 Twoja cena 37,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Etykieta biznesu, czyli
międzynarodowy język kurtuazji
"W
biznesie nie ma mężczyzn i kobiet. Są partnerzy, którzy
powinni grać według tych samych zasad. Książka Ireny
Kamińskiej-Radomskiej Etykieta biznesu jest instrukcją do
równej gry".
Małgorzata
Rozenek-Majdan
"Dr
Irena Kamińska-Radomska od wielu lat jest dla mnie nieocenionym
wsparciem w dziedzinie szeroko rozumianej etykiety. Niejeden raz
telefonowałem do niej z pytaniami, jak się zachować w rozmaitych
egzotycznych okolicznościach. Książka, którą trzymasz w
ręku, stanowi fundament wiedzy na temat etykiety. Dobrze zrobisz,
kupując to dzieło, szczególnie jeśli nie masz jeszcze numeru
telefonu do Autorki".
Piotr
Zielonka, profesor SGGW, kierownik studiów podyplomowych
Psychologia Biznesu dla Menedżerów na Akademii Leona
Koźmińskiego
"Etykieta
biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji to doskonały przewodnik
dla wszystkich, którzy pragną w świadomy sposób
funkcjonować w swoim otoczeniu zawodowym, zachowując
spójność przekazu na każdym poziomie komunikacji".
Agata
Tanter, redaktor naczelna LaMode.info
"Irena
Kamińska-Radomska od ponad dwudziestu lat zmienia świat biznesu, w
którym można grać fair, ale trzeba znać zasady. Etykieta
biznesu jest nieocenionym kompendium tej wiedzy".
Filip
Chajzer
Rozdział
I: KOMUNIKACJA
W BIZNESIE
1. Przedstawianie się - jak zrobić dobre pierwsze wrażenie
Jak i kiedy się przedstawiać
Czego unikać
2. Uścisk dłoni i inne formy powitania
Jaki jest prawidłowy uścisk dłoni
Błędy najczęściej popełniane przy powitaniu
Kto pierwszy wyciąga dłoń do powitania
W jakiej kolejności należy ściskać dłonie
W jakich sytuacjach powinno się ściskać dłoń
3. Kontakt wzrokowy
Prawidłowy kontakt wzrokowy
Niewłaściwy kontakt wzrokowy
4. Formy przedstawiania osób
Formy adresatywne
Tytuły kurtuazyjne
5. Jak zapamiętywać imiona i nazwiska
10 kroków skutecznego zapamiętywania imion i nazwisk
6. Wizytówki
Wygląd wizytówki
Jak podać swą wizytówkę
Kiedy wymieniać się wizytówkami
Komu można wręczyć swą wizytówkę
Co zrobić z otrzymaną wizytówką
Czy można dać wizytówkę z odręcznymi poprawkami
Ważne wskazówki
7. Mowa ciała
Faux pas w komunikacji niewerbalnej
8. Intonacja
Faux pas w intonacji
9. Aktywne słuchanie
Percepcja
Interpretacja
Zrozumienie - siła uprzejmego słuchania
Słuchanie - co robić, a czego unikać
10. Rozmowy telefoniczne
Najważniejsze zasady prowadzenia rozmowy telefonicznej
Trudne sytuacje
Najbardziej przykre faux pas popełniane przez telefon
Automatyczna sekretarka i poczta głosowa
Telefon komórkowy
Najczęściej zadawane pytania dotyczące korzystania z telefonu
komórkowego
11. Komunikacja elektroniczna - mejl
O jakich zasadach etykiety warto pamiętać w korespondencji przez
Internet
12. Kultura na drodze
O czym powinniśmy pamiętać na drodze
Rozdział II: PRECEDENCJA
1. Zasady precedencji, czyli pierwszeństwa
Precedencja w biznesie
2. Zajmowanie miejsc na przyjęciu
Uniwersalne zasady dotyczące każdego ułożenia miejsc podczas przyjęcia
biznesowego
Jak sobie radzić w trudnych sytuacjach
Sytuacje, w których przestrzegamy zasad precedencji
3. Zajmowanie miejsc w samochodzie
4. Precedencja w windzie
Rozdział III: WIZERUNEK BIZNESMENA
1. Ubiór służbowy
Garderoba biznesmena
Garderoba kobiety biznesu
2. Dostosowanie ubioru do typu urody i osobowości
Jak stworzyć profesjonalny wizerunek będący w zgodzie z osobowością,
naturalnym wyglądem i charakterem pracy
15 rad dotyczących wizerunku dla mężczyzn
15 rad dotyczących wizerunku dla kobiet
3. Ubiór odpowiedni do okazji
"Biała muszka" (frak) - formalny strój wieczorowy
Strój typu "biała muszka" dla kobiety
Strój typu "czarna muszka"
Strój dzienny/żakiet/surdut (formalny)
Ubranie sportowe lub sportowa elegancja
Co robić, gdy w zaproszeniu nie określono, jaki strój jest
wymagany
Rozdział IV: SPOTKANIA
1. Przyjęcia na stojqco
Jak gość powinien przygotować się do przyjęcia na stojąco
Poruszanie się po sali
Podstawowe zasady nawiązywania kontaktów
Jakich tematów nie poruszać
Przygotowanie bufetu
Jak korzystać z bufetu
Zachowanie gospodarzy podczas przyjęć
Błędy najczęściej popełniane przez organizatorów przyjęć na
stojąco Najczęściej popełniane przez gości faux pas
Inne ważne wskazówki
2. Przyjęcia przy stole
Zaproszenie
Potwierdzenie przyjęcia zaproszenia
Nakrycie do stołu
Zaplanowanie menu
Menu indywidualne
Kartonik z nazwiskiem
Rodzaje serwisu
Serwowanie napojów
Jak dobierać wina do dań
Zbieranie brudnych naczyń
Aperitif
Orszak powitalny
Kolejność wchodzenia do sali
Trzy zasady zajmowania miejsca przy stole
Co zrobić z torebką
Siedzenie, postawa, ułożenie rąk i nóg
Zachowanie się przy stole
Serwetki
Kto pierwszy zaczyna jeść
Rola gospodarza przy stole
Prowadzenie rozmowy przy stole
Sztuka wznoszenia toastów
W jakiej kolejności sięgamy po sztućce
Posługiwanie się sztućcami
Niema mowa sztućców
Jak jeść różne potrawy
Przyjęcia herbatkowe
Pytania i odpowiedzi
Faux pas przy stole
Ciekawostki
3. Zaproszenie gościa do restauracji
4. Seminaria, konferencje i inne spotkania
Okazanie szacunku
Cele i rodzaje spotkań
Przygotowanie do spotkania - wskazówki dla organizatora i
prowadzących
Koszty
Zaproszenie na konferencję, seminarium, szkolenie
Kogo należy zaprosić
Przygotowanie treści spotkania
Wygląd prezentera
Spotkanie oficjalne
Spotkanie nieoficjalne
Przygotowanie uczestników do spotkania
5. Negocjacje - "brudne chwyty" i jak się przed nimi bronić
Najczęściej stosowane brudne chwyty i jak się przed nimi elegancko i
skutecznie bronić
Ważne wskazówki w negocjacjach międzynarodowych
Odpowiedzi do quizu
Bibliografia
Słowo od Autorki
212
stron, Format: 145 x 220 mm., oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|