|
JEDZENIE MITY I NAUKA
DUELL F. wydawnictwo: MARGINESY, 2020, wydanie Icena netto: 49.90 Twoja cena 47,41 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jedzenie
mity i nauka
- Czy można
przytyć od produktów light?
- Czy można się
uzależnić od cukru?
- Czy
któraś z substancji słodzących jest zdrowa?
- Czy tłuszcz
zawsze jest zły?
- A czy czosnek
może wyleczyć przeziębienie?
- Jak jeść,
żeby nie tyć i nie skracać sobie życia, a jednocześnie dostarczać
wszystkich potrzebnych substancji?
Jedzenie dotyczy każdego. Jest niezbędne do życia, może poprawić jego
jakość, ale może też być traktowane jako zło konieczne i strata czasu.
W kwestii tego, co powinno się jeść, aby zachować zdrowie, opinii jest
nieskończenie wiele. Wielu jest też rzekomych ekspertów od
zdrowia i żywienia, jednak duża część tego, co mówi się i
pisze w mediach, nie jest oparta na badaniach naukowych. Skąd więc
wiedzieć, co jest prawdą, a co nie? Bo to, że jedzenie wpływa na nasze
zdrowie, nie jest żadna nowością, ale w dżungli zapatrywań na to, co
należy, a czego nie należy jeść, trudno rozróżnić między
prawdą a fałszem.
W tej książce Frida Duell
prowadzi nas przez takie właśnie fakty i pseudo-fakty, a także mity
dotyczące żywności. Informacje popularnonaukowe łączy z przepisami na
zdrowe dania, takie jak wegańskie pad thai czy prażone w miodzie
brzoskwinie z mascarpone i tymiankiem. Wszystkie zaproponowane potrawy
– od śniadań do słodkości – są łatwe w
przygotowaniu i szybko mogą się pojawić na stole.
PRZEDMOWA 9
CO TO ZNACZY
„ZDROWA ŻYWNOŚĆ"? 11
FAKTY I MITY O TŁUSZCZU
21
CUKIER 33
SUBSTANCJE SŁ DZĄCE I
PRODUKTY LIGHT 37
WĘGLOWODANY JAK
WĘGLOWODANY – CZY NA PEWNO? 41
BIAŁKO – MIĘSO,
MLEKO I ZIELENINA 53
WITAMINY, MINERAŁY,
SUPLEMENTY I DOMOWE KURACJE 63
KAWA, HERBATA I ALKOHOL 77
DIETY I STYL ŻYCIA 81
PRZEPISY 97 | INDEKS 150 | ŹRÓDŁA 152
160 stron, Format:
17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|