|
KULTURA KOREAŃSKA OD KUCHNI RYTUAŁY ETYKIETA I ESTETYKA
HUSZCZA R. WOJAKOWSKA-KUROWSKA A. RED. wydawnictwo: WYD UW, 2023, wydanie Icena netto: 36.29 Twoja cena 34,48 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Kultura koreańska od kuchni
rytuały, etykieta i estetyka
Teksty zawarte w tomie nawiązują
do najdawniejszych dziejów koreańskiej kultury kulinarnej,
symboliki ryżu i jego rytualizacji, roli herbaty oraz
napojów alkoholowych w kulturze życia codziennego, obejmują
też wątki biesiadne w poezji i przekazy na temat historycznej i
współczesnej tradycji kulinarnej.
Wstęp 7
Anna Piwowarska: Wino w
poezji shijo – przykład postawy epikurejskiej i eskapizmu w
tradycyjnej literaturze koreańskiej 9
Kamila Kozioł: Zapiski
damy Chang Kye-hyang jako źródło poznawcze z dziedziny
antropologii kulinarnej siedemnastowiecznej Korei
37
Jakub Taylor: Prehistoryczna
i wczesnohistoryczna kuchnia południowego wybrzeża koreańskiego
– zarys dziejów i propozycja nowej systematyzacji
badań 77
Justyna Najbar-Miller: Obraz
jedzenia i picia w buddyjskiej obyczajowości klasztornej dawnej Korei
na podstawie wybranych źródeł piśmienniczych i poetyckich 121
Iwona Kordzińska-Nawrocka: Koreańskie
tradycje kulinarne w Japonii 147
Jeong In Choi: Symbolika
ryżu w przysłowiach i frazeologizmach koreańskich 177
Magdalena Tomaszewska-Bolałek: Ttŏk
– w kuchni i kulturze Korei 197
Hyerim Pak: Alkohol w
życiu Koreańczyków 217
242 strony, Format:
14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|