|
MIĘSNA DIETA KARNIWORA ROZSZERZENIEM DIETY KETOGENICZNEJ
SALADINO P. wydawnictwo: VITAL, 2023, wydanie Icena netto: 119.90 Twoja cena 113,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej
Wykorzystaj zasady diety mięsnej, by pozbyć się
chorób, odzyskać energię, zdrowie i szczupłą sylwetkę
Poznaj szokujące prawdy i mity o
zdrowym odżywianiu
Czujesz się coraz bardziej zagubiony w natłoku sprzecznych informacji
dotyczących zdrowego odżywiania? Codziennie zjadasz zalecane porcje
warzyw i owoców, ale wcale nie czujesz się dobrze? Zaś po
spożyciu jarmużu, brokułów czy pomidorów
pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości żołądka, wzdęcia i cierpisz z
powodu biegunek lub zaparć? Mięsna dieta karniwora może okazać się tym,
czego twój organizm tak naprawdę potrzebuje. W książce
znajdziesz informacje, dlaczego warzywa i owoce mogą przyczyniać się do
rozwoju chorób autoimmunologicznych, dolegliwości układu
trawiennego i układu krążenia, alergii, wysypek skórnych i
powodować ogólny spadek energii i sił witalnych, a nawet
depresję. Poznasz też zalety diety mięsożercy, naturalnej progresji z
diety ketogenicznej oraz prawdę o cholesterolu, poparte naukowymi
badaniami. A także dokładne instrukcje, jak wprowadzić i dopasować do
swoich potrzeb dietę opartą na spożywaniu wyłącznie wysokiej jakości
produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym praktyczne porady,
jak uniknąć błędów zwykle towarzyszących zmianie sposobu
odżywiania.
Czym jest dieta mięsna
karniwora?
Mięsna dieta karniwora nie jest dietą przeznaczoną tylko dla
sportowców i kulturystów skupionych na
ekstremalnej aktywności fizycznej, budowaniu masy mięśniowej i smukłej,
pozbawionej tłuszczu sylwetki. Raczej naturalnym rozszerzeniem diety
ketogenicznej bazującej na zdrowych tłuszczach potrzebnych podczas
stanu ketozy. Według pacjentów Autora, dr. Paula Saladino,
jest również jedyną dietą, dzięki której czują
się po prostu fantastycznie. Spożywanie wysokiej jakości
produktów pochodzenia zwierzęcego pozwoliło im wyeliminować
choroby autoimmunologiczne i stany zapalne. A także, wsparło skuteczne
oczyszczanie jelit oraz odbudowanie równowagi dobroczynnych
bakterii w organizmie. Wielu z nich pozbyło się problemów z
alergiami, układem trawiennym, wzdęć, zaparć lub biegunek czy
chorób układu krążenia. Inni odczuli płynące z niej korzyści
na własnej skórze, eliminując silną egzemę, wysypki czy inne
dolegliwości dermatologiczne. Dieta oparta na wysokiej jakości
produktach pochodzenia zwierzęcego pomogła pacjentom dr. Saladino
pozbyć się depresji i napadów lękowych.
Co można jeść
na diecie mięsnej? Poznaj jadłospis mięsożercy
Mięsna dieta karniwora oparta jest na spożywaniu produktów
pochodzenia zwierzęcego, dobrej jakości mięsa, podrobów i
tłuszczu, czyli kompletnej diecie „od nosa do
ogona”. Dobrze przygotowana i dopasowana do indywidualnych
potrzeb dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu
składników. Autor przedstawia pięć poziomów
wprowadzania diety mięsnej, naturalnie wypływających z diety
ketogenicznej. Na poziomie pierwszym spożywasz od 80% do 90% mięsa:
wołowiny, dziczyzny, jagnięciny, drobiu czy ryb. Dozwolone jest
spożywanie jaj i mniej toksycznych roślin, takich jak dynia, awokado,
ogórki, oliwki i sezonowych owoców jagodowych.
Kolejne poziomy są bardziej eliminacyjne, ale tutaj również
najważniejsze są indywidualne preferencje i potrzeby. Aby ci ułatwić
wgląd w dzień mięsożercy, książka zawiera przykładowe jadłospisy na
wszystkich pięciu poziomach. Autor wielokrotnie podkreśla, że
najważniejsza jest jakość spożywanych produktów zwierzęcych
– powinny one pochodzić od zwierząt z wolnego wypasu.
Niezwykle ważne jest też picie odpowiedniej ilości wody.
Dieta mięsna karniwora
– jak uniknąć błędów w stosowaniu ?
Autor rozwiewa również wszelkie wątpliwości dotyczące
poziomu cholesterolu, ilości spożywanych białek i tłuszczy czy liczby
posiłków w ciągu dnia oraz codziennej aktywności fizycznej.
Przede wszystkim dowiesz się, jak uniknąć typowych błędów
popełnianych przez osoby, które rozpoczynają swoją przygodę
z dietą mięsną i chcących pozostać w stanie ketozy. Jak każda zmiana
sposobu odżywania, również dieta mięsożercy może powodować
dolegliwości. Spokojnie biegunki czy zaparcia, szybko ustępują po kilku
dniach. Dieta ketogeniczna zdecydowanie ułatwia przejście na kompletną
dietę karniwora. Jednak ci, którzy jej nie stosowali, mogą
zaobserwować objawy „grypy ketonowej”, osłabienia,
zmęczenia czy rozdrażnienia, które ustępują po około 4
dniach. Autor wyjaśnia, z czym przyjdzie ci się zmierzyć, wybierając
ten sposób odżywiania, ale również daje
sprawdzone rady, jak sobie poradzić z dietą mięsną. Jeśli jednak nie
jesteś gotowy na tak radykalną zmianę, czterdziestopięcio- lub
dziewięćdziesięciodniowa dieta mięsna karniwora jest doskonałym
sposobem na oczyszczanie jelit ze złogów i organizmu z
toksyn.
Czy historia
zdrowych i szczęśliwych mięsożerców może stać się twoją
historią?
Dla potwierdzenia skuteczności mięsnej diety karniwora Autor przytacza
historie pacjentów. Cierpieli na choroby autoimmunologiczne,
w tym Leśniowskiego – Crohna, cukrzycę typu 2,
insulinooporność, alergie, depresję czy zaburzenia układu trawiennego.
Wprowadzenie diety opartej na wysokiej jakości produktach pochodzenia
zwierzęcego odmieniło nie tylko ich zdrowie, ale i całe życie. Zyskali
siłę i energię, by zmierzyć się z wyzwaniami dnia codziennego.
Odzyskali kontrolę nad swoim ciałem, wyeliminowali ból i
stany zapalne. Teraz codziennie cieszą się aktywnością fizyczną i
sprawnością umysłową.
Dr
Paul Saladino jest inicjatorem niezwykle fascynującego ruchu
promującego dietę mięsną. Przedstawia dietę karniwora w
sposób przemyślany i wyważony. Tym samym zmusza wszystkich
do szczególnej uwagi. Dzięki obszernemu doświadczeniu Paula
w dziedzinie zarówno medycyny tradycyjnej, jak i
funkcjonalnej jest on w stanie analizować leczenie z wielu perspektyw,
a także osiągać przełomowe wyniki.
Mark Sisson
autor
bestsellerów New York Timesa, Przeprogramuj swoje geny, by
bez wysiłku schudnąć, zyskać zdrowie i energię i The Keto Reset Diet,
założyciel MarksDailyApple.com
Paul
jest wyjątkowym i nieszablonowym myślicielem. Ma bardzo dużą wiedzę
naukową oraz przedstawia przekonujące argumenty, które
podważają konwencjonalne poglądy w zakresie żywienia oraz konieczności
spożywania roślin w celu zachowania optymalnego stanu zdrowia.
Dr Mercola
autor
bestsellerów New York Timesa, założyciel Mercola.com
Paul
wychwala zalety diety mięsnej, które jednocześnie potwierdza
wiedzą naukową. Prowadząc badania, wykonał ogrom pracy i ustalił, jakie
są fakty, więc czytelnik nie musi już tego robić. Jako lekarz medycyny
funkcjonalnej postrzega zdrowie człowieka całościowo. Znajduje to
odzwierciedlenie w „Mięsnej diecie karniwora”.
Dave Asprey
Dyrektor generalny
Bulletproof, biohaker
WSTĘP
WPROWADZENIE
Zagubiona instrukcja obsługi
Początki
Za drugim razem
Cel tej książki
Równanie jakości życia
CZĘŚĆ I
ROZDZIAŁ PIERWSZY: NASZE
POCZĄTKI
Sprawy Indiany Jonesa
Jak dużo mięsa jedliśmy?
Ludzie jako łowcy polujący na tłuszcz
Ewolucyjne przystosowanie do spożywania mięsa
Kociołek w twoim brzuchu
Cenna tkanka
Duplikacje genów amylazy
Drapieżnik alfa
Nasze przeznaczenie
ROZDZIAŁ DRUGI: NASZ
NAJWIĘKSZY BŁĄD
Czy dzisiaj naprawdę jesteśmy zdrowi?
Życie społeczności łowiecko-zbierackich
Powrót indiany jonesa
Społeczności łowiecko-zbierackie czy tylko łowieckie?
CZĘŚĆ II
ROZDZIAŁ TRZECI: WOJNA
CHEMICZNA
Przypadek błędnej tożsamości
Miecze, włócznie i siekiery
Pestycydy w roślinach
Rozróżnianie systemów operacyjnych
Przygotuj się na lekcję chemii
Zwierzęta, które jedzą rośliny
ROZDZIAŁ CZWARTY: BROKUŁ
– SUPERBOHATER CZY SUPERZŁOCZYŃCA?
Uszkodzenie dna
Długotrwałe uszkodzenia
Jak zostaliśmy oszukani?
Ponowne badanie hormezy
Radykalne życie wystarczy
Typy badań
Unikanie pułapek
ROZDZIAŁ PIĄTY: JEDNOROŻCE
Z KRAINY BAŚNI
Problemy związane ze skutecznością przekonań
w zakresie zdrowia
Typ Jamesa Deana
Kurkuma ma ciemną stronę
Procesy detoksykacji w wątrobie
Leczenie przyczyn, a nie objawów
Przyczyny zapalenia
Unikanie flawonoidów
Zaburzanie trawienia
Podział komórkowy i chromosomy
Salicylany – nawet szparagi i kokosy mogą nam zaszkodzić
Obietnica statusu superwampira
ROZDZIAŁ SZÓSTY: ATAK
SZCZAWIANÓW
Toksyczność szczawianów
Wszędzie toksyczne szczawiany!
Szczawianowe kamienie w nerkach
Detoksykacja szczawianów
ROZDZIAŁ SIÓDMY: O
FASOLI I CHOROBIE PARKINSONA
Toksyczna lektyna w warzywach fasolowych
Praca naszego układu pokarmowego
Jak lektyny uszkadzają jelita
Gluten i inne lektyny
Czy lektyny mogą odgrywać rolę w chorobie parkinsona?
Model plinko choroby autoimmunologicznej
Czy lektyny mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała
Paradoks roślin
Kończąc drugą część naszej podróży
CZĘŚĆ III
ROZDZIAŁ ÓSMY: MIT
I: PRODUKTY ROŚLINNE TO SUPERPOŻYWIENIE
Magiczne składniki odżywcze w pokarmach zwierzęcych
Kreatyna sprawia, że jesteśmy mądrzejsi i silniejsi
Cholina
Karnityna a zdrowie psychiczne
Karnozyna
Pogorszenie zdrowia psychicznego jako skutek diety roślinnej
Przyczyny depresji i lęku
Witaminy i składniki mineralne w produktach pochodzenia zwierzęcego w
porównaniu do produktów roślinnych w
porównaniu do produktów roślinnych
Witaminy z grupy B i metylacja
Witamina A
Witamina K
Białko
Kwasy tłuszczowe omega-3
Dlaczego wegańska dieta niektórym pomaga?
Problem z pojęciem bioindywidualności
Nasz mózg nie kłamie – pokarmy zwierzęce kontra
roślinne
Podsumowanie
ROZDZIAŁ DZIEWIĄTY: MIT
II: BŁONNIK JEST NIEZBĘDNY DLA ZDROWYCH JELIT
Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego ang. Small intestinal
bacterial overgrowth, SIBO
Dlaczego nie chcesz mieć słabych ścian jelit
Błonnik a rak jelita
Rodzaje błonnika
Błonnik atakuje
Czy błonnik wpływa na chudnięcie?
Dżungla wewnątrz nas
Różnorodność mikrobiomu
Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu: więcej niż tylko maślan
Magiczny śluz
Podsumowanie naszej przygody z błonnikiem
ROZDZIAŁ DZIESIĄTY: MIT
III – CZERWONE MIĘSO SKRACA TWOJE ŻYCIE
Co zostało pominięte w rapocie iarc?
Mit dotyczący związków mięsa i nowotworów obalony
raz na zawsze
Neu5gc: brak powodów do obaw
mTOR: przełącznik rozwoju molekularnego
Czerwone mięso: z pewnością nie jest wrogiem kości, nerek czy
paluchów
Mit niebieskich stref
Czy nie zachoruje na szkorbut spożywając wyłącznie żywność pochodzenia
zwierzęcego?
Podsumowanie
ROZDZIAŁ JEDENASTY: MIT
IV – CZERWONE
MIĘSO POWODUJE CHOROBY SERCA
Podstawy lipoprotein i cholesteroli
Istotna rola LDL w naszym organizmie
Czy LDL może działać ochronnie?
LDL w chorobie serca: przestępca czy strażak?
Miażdżyca – chodzi o lepkość!
Kolejna tajemnica dotycząca LDL
Szczupłość (i jej brak) a insulinooporność
Inne przyczyny insulinooporności
Dlaczego poziom LDL rośnie na diecie ketogenicznej?
Czy należy zażywać statyny w przypadku podwyższonego poziomu LDL?
TMAO: wilk w owczej skórze
Tłuszcze nasycone: dlaczego firmy produkujące oleje roślinne
mówią, że to coś złego?
Granice raju
CZĘŚĆ IV
ROZDZIAŁ DWUNASTY: CO
MOŻNA JEŚĆ NA DIECIE MIĘSNEJ?
Czy spożywanie zwierząt jest etyczne?
Jak stosować dietę mięsną „od nosa do ogona”
Poziom 1: prawie dieta mięsna
Dieta mięsna a słodziki i przyprawy
Czy nasi przodkowie nie jedli owoców?
Bulwy i jagody
A co z grzybami?
Co pić na diecie mięsnej
A co z alkoholem?
Kiedy jeść na diecie mięsnej
Poziom 2: dieta mięsna oparta na mięsie i wodzie
Poziom 3: dieta mięsna dla początkujących
A co z rybami i owocami morza na diecie mięsnej?
A co z kurczakiem, indykiem i drobiem?
A co z wieprzowiną?
Poziom 4: dięta mięsna na poziomie średniozaawansowanym
Wspaniała wątroba
Jak dużo podrobów należy jeść?
Dlaczego równowaga metioniny/glicyny ma znaczenie?
Poziom 5: dieta mięsna na poziomie zaawansowanym Inne podroby
Ile podrobów powinniśmy jeść?
Ile białka i ile tłuszczu?
Kości to też mięso!
A co z nabiałem?
Bor, często pomijany, ale cenny minerał
Jak prowadzić ukierunkowane życie
Oczyszczanie na diecie mięsnej
Studia przypadków i opinie po zastosowaniu diety mięsnej
Podsumowanie
ROZDZIAŁ TRZYNASTY: NAJCZĘSTSZE
PROBLEMY PRZY ROZPOCZĘCIU DIETY MIĘSNEJ
Spodnie klęski
Zaparcia
„Grypa ketonowa”
Zmęczenie
Bezsenność
Skurcze mięśni
Nietolerancja histaminy
Problemy z trawieniem tłuszczów lub czerwonego mięsa
Dlaczego w drogach żółciowych tworzą się kamienie i jak ich
unikać
Brak różnorodności
Dieta mięsna a polimorfizm APOE4
Dieta mięsna a mutacja FTO
Podsumowanie
ROZDZIAŁ CZTERNASTY: KONIEC
DROGI I POCZĄTEK NOWEGO ŻYCIA
Wpływ spożywania mięsa na środowisko
Końcowe podsumowanie
Końcowe rozważania
CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA
ZAŁĄCZNIK
BIBLIOGRAFIA
PODZIĘKOWANIA
O AUTORZE
440 stron, Format:
16.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|