wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 119.90 113,91   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

MIĘSNA DIETA KARNIWORA ROZSZERZENIEM DIETY KETOGENICZNEJ


SALADINO P.

wydawnictwo: VITAL, 2023, wydanie I

cena netto: 119.90 Twoja cena  113,91 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Mięsna dieta karniwora rozszerzeniem diety ketogenicznej

Wykorzystaj zasady diety mięsnej, by pozbyć się chorób, odzyskać energię, zdrowie i szczupłą sylwetkę


Poznaj szokujące prawdy i mity o zdrowym odżywianiu

Czujesz się coraz bardziej zagubiony w natłoku sprzecznych informacji dotyczących zdrowego odżywiania? Codziennie zjadasz zalecane porcje warzyw i owoców, ale wcale nie czujesz się dobrze? Zaś po spożyciu jarmużu, brokułów czy pomidorów pojawiają się nieprzyjemne dolegliwości żołądka, wzdęcia i cierpisz z powodu biegunek lub zaparć? Mięsna dieta karniwora może okazać się tym, czego twój organizm tak naprawdę potrzebuje. W książce znajdziesz informacje, dlaczego warzywa i owoce mogą przyczyniać się do rozwoju chorób autoimmunologicznych, dolegliwości układu trawiennego i układu krążenia, alergii, wysypek skórnych i powodować ogólny spadek energii i sił witalnych, a nawet depresję. Poznasz też zalety diety mięsożercy, naturalnej progresji z diety ketogenicznej oraz prawdę o cholesterolu, poparte naukowymi badaniami. A także dokładne instrukcje, jak wprowadzić i dopasować do swoich potrzeb dietę opartą na spożywaniu wyłącznie wysokiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego. W tym praktyczne porady, jak uniknąć błędów zwykle towarzyszących zmianie sposobu odżywiania.

Czym jest dieta mięsna karniwora?


Mięsna dieta karniwora nie jest dietą przeznaczoną tylko dla sportowców i kulturystów skupionych na ekstremalnej aktywności fizycznej, budowaniu masy mięśniowej i smukłej, pozbawionej tłuszczu sylwetki. Raczej naturalnym rozszerzeniem diety ketogenicznej bazującej na zdrowych tłuszczach potrzebnych podczas stanu ketozy. Według pacjentów Autora, dr. Paula Saladino, jest również jedyną dietą, dzięki której czują się po prostu fantastycznie. Spożywanie wysokiej jakości produktów pochodzenia zwierzęcego pozwoliło im wyeliminować choroby autoimmunologiczne i stany zapalne. A także, wsparło skuteczne oczyszczanie jelit oraz odbudowanie równowagi dobroczynnych bakterii w organizmie. Wielu z nich pozbyło się problemów z alergiami, układem trawiennym, wzdęć, zaparć lub biegunek czy chorób układu krążenia. Inni odczuli płynące z niej korzyści na własnej skórze, eliminując silną egzemę, wysypki czy inne dolegliwości dermatologiczne. Dieta oparta na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego pomogła pacjentom dr. Saladino pozbyć się depresji i napadów lękowych.

Co można jeść na diecie mięsnej? Poznaj jadłospis mięsożercy

Mięsna dieta karniwora oparta jest na spożywaniu produktów pochodzenia zwierzęcego, dobrej jakości mięsa, podrobów i tłuszczu, czyli kompletnej diecie „od nosa do ogona”. Dobrze przygotowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb dostarcza wszystkich niezbędnych dla organizmu składników. Autor przedstawia pięć poziomów wprowadzania diety mięsnej, naturalnie wypływających z diety ketogenicznej. Na poziomie pierwszym spożywasz od 80% do 90% mięsa: wołowiny, dziczyzny, jagnięciny, drobiu czy ryb. Dozwolone jest spożywanie jaj i mniej toksycznych roślin, takich jak dynia, awokado, ogórki, oliwki i sezonowych owoców jagodowych. Kolejne poziomy są bardziej eliminacyjne, ale tutaj również najważniejsze są indywidualne preferencje i potrzeby. Aby ci ułatwić wgląd w dzień mięsożercy, książka zawiera przykładowe jadłospisy na wszystkich pięciu poziomach. Autor wielokrotnie podkreśla, że najważniejsza jest jakość spożywanych produktów zwierzęcych – powinny one pochodzić od zwierząt z wolnego wypasu. Niezwykle ważne jest też picie odpowiedniej ilości wody.

Dieta mięsna karniwora – jak uniknąć błędów w stosowaniu ?


Autor rozwiewa również wszelkie wątpliwości dotyczące poziomu cholesterolu, ilości spożywanych białek i tłuszczy czy liczby posiłków w ciągu dnia oraz codziennej aktywności fizycznej. Przede wszystkim dowiesz się, jak uniknąć typowych błędów popełnianych przez osoby, które rozpoczynają swoją przygodę z dietą mięsną i chcących pozostać w stanie ketozy. Jak każda zmiana sposobu odżywania, również dieta mięsożercy może powodować dolegliwości. Spokojnie biegunki czy zaparcia, szybko ustępują po kilku dniach. Dieta ketogeniczna zdecydowanie ułatwia przejście na kompletną dietę karniwora. Jednak ci, którzy jej nie stosowali, mogą zaobserwować objawy „grypy ketonowej”, osłabienia, zmęczenia czy rozdrażnienia, które ustępują po około 4 dniach. Autor wyjaśnia, z czym przyjdzie ci się zmierzyć, wybierając ten sposób odżywiania, ale również daje sprawdzone rady, jak sobie poradzić z dietą mięsną. Jeśli jednak nie jesteś gotowy na tak radykalną zmianę, czterdziestopięcio- lub dziewięćdziesięciodniowa dieta mięsna karniwora jest doskonałym sposobem na oczyszczanie jelit ze złogów i organizmu z toksyn.

Czy historia zdrowych i szczęśliwych mięsożerców może stać się twoją historią?

Dla potwierdzenia skuteczności mięsnej diety karniwora Autor przytacza historie pacjentów. Cierpieli na choroby autoimmunologiczne, w tym Leśniowskiego – Crohna, cukrzycę typu 2, insulinooporność, alergie, depresję czy zaburzenia układu trawiennego. Wprowadzenie diety opartej na wysokiej jakości produktach pochodzenia zwierzęcego odmieniło nie tylko ich zdrowie, ale i całe życie. Zyskali siłę i energię, by zmierzyć się z wyzwaniami dnia codziennego. Odzyskali kontrolę nad swoim ciałem, wyeliminowali ból i stany zapalne. Teraz codziennie cieszą się aktywnością fizyczną i sprawnością umysłową.

Dr Paul Saladino jest inicjatorem niezwykle fascynującego ruchu promującego dietę mięsną. Przedstawia dietę karniwora w sposób przemyślany i wyważony. Tym samym zmusza wszystkich do szczególnej uwagi. Dzięki obszernemu doświadczeniu Paula w dziedzinie zarówno medycyny tradycyjnej, jak i funkcjonalnej jest on w stanie analizować leczenie z wielu perspektyw, a także osiągać przełomowe wyniki.

Mark Sisson
autor bestsellerów New York Timesa, Przeprogramuj swoje geny, by bez wysiłku schudnąć, zyskać zdrowie i energię i The Keto Reset Diet, założyciel MarksDailyApple.com

Paul jest wyjątkowym i nieszablonowym myślicielem. Ma bardzo dużą wiedzę naukową oraz przedstawia przekonujące argumenty, które podważają konwencjonalne poglądy w zakresie żywienia oraz konieczności spożywania roślin w celu zachowania optymalnego stanu zdrowia.

Dr Mercola
autor bestsellerów New York Timesa, założyciel Mercola.com

Paul wychwala zalety diety mięsnej, które jednocześnie potwierdza wiedzą naukową. Prowadząc badania, wykonał ogrom pracy i ustalił, jakie są fakty, więc czytelnik nie musi już tego robić. Jako lekarz medycyny funkcjonalnej postrzega zdrowie człowieka całościowo. Znajduje to odzwierciedlenie w „Mięsnej diecie karniwora”.

Dave Asprey
Dyrektor generalny Bulletproof, biohaker

WSTĘP
WPROWADZENIE
Zagubiona instrukcja obsługi
Początki
Za drugim razem
Cel tej książki
Równanie jakości życia

CZĘŚĆ I

ROZDZIAŁ PIERWSZY: NASZE POCZĄTKI
Sprawy Indiany Jonesa
Jak dużo mięsa jedliśmy?
Ludzie jako łowcy polujący na tłuszcz
Ewolucyjne przystosowanie do spożywania mięsa
Kociołek w twoim brzuchu
Cenna tkanka
Duplikacje genów amylazy
Drapieżnik alfa
Nasze przeznaczenie

ROZDZIAŁ DRUGI: NASZ NAJWIĘKSZY BŁĄD
Czy dzisiaj naprawdę jesteśmy zdrowi?
Życie społeczności łowiecko-zbierackich
Powrót indiany jonesa
Społeczności łowiecko-zbierackie czy tylko łowieckie?

CZĘŚĆ II

ROZDZIAŁ TRZECI: WOJNA CHEMICZNA
Przypadek błędnej tożsamości
Miecze, włócznie i siekiery
Pestycydy w roślinach
Rozróżnianie systemów operacyjnych
Przygotuj się na lekcję chemii
Zwierzęta, które jedzą rośliny

ROZDZIAŁ CZWARTY: BROKUŁ – SUPERBOHATER CZY SUPERZŁOCZYŃCA?
Uszkodzenie dna
Długotrwałe uszkodzenia
Jak zostaliśmy oszukani?
Ponowne badanie hormezy
Radykalne życie wystarczy
Typy badań
Unikanie pułapek

ROZDZIAŁ PIĄTY: JEDNOROŻCE Z KRAINY BAŚNI
Problemy związane ze skutecznością przekonań
w zakresie zdrowia
Typ Jamesa Deana
Kurkuma ma ciemną stronę
Procesy detoksykacji w wątrobie
Leczenie przyczyn, a nie objawów
Przyczyny zapalenia
Unikanie flawonoidów
Zaburzanie trawienia
Podział komórkowy i chromosomy
Salicylany – nawet szparagi i kokosy mogą nam zaszkodzić
Obietnica statusu superwampira

ROZDZIAŁ SZÓSTY: ATAK SZCZAWIANÓW
Toksyczność szczawianów
Wszędzie toksyczne szczawiany!
Szczawianowe kamienie w nerkach
Detoksykacja szczawianów

ROZDZIAŁ SIÓDMY: O FASOLI I CHOROBIE PARKINSONA
Toksyczna lektyna w warzywach fasolowych
Praca naszego układu pokarmowego
Jak lektyny uszkadzają jelita
Gluten i inne lektyny
Czy lektyny mogą odgrywać rolę w chorobie parkinsona?
Model plinko choroby autoimmunologicznej
Czy lektyny mogą prowadzić do zwiększenia masy ciała
Paradoks roślin
Kończąc drugą część naszej podróży

CZĘŚĆ III

ROZDZIAŁ ÓSMY: MIT I: PRODUKTY ROŚLINNE TO SUPERPOŻYWIENIE
Magiczne składniki odżywcze w pokarmach zwierzęcych
Kreatyna sprawia, że jesteśmy mądrzejsi i silniejsi
Cholina
Karnityna a zdrowie psychiczne
Karnozyna
Pogorszenie zdrowia psychicznego jako skutek diety roślinnej
Przyczyny depresji i lęku
Witaminy i składniki mineralne w produktach pochodzenia zwierzęcego w porównaniu do produktów roślinnych w porównaniu do produktów roślinnych
Witaminy z grupy B i metylacja
Witamina A
Witamina K
Białko
Kwasy tłuszczowe omega-3
Dlaczego wegańska dieta niektórym pomaga?
Problem z pojęciem bioindywidualności
Nasz mózg nie kłamie – pokarmy zwierzęce kontra roślinne
Podsumowanie

ROZDZIAŁ DZIEWIĄTY: MIT II: BŁONNIK JEST NIEZBĘDNY DLA ZDROWYCH JELIT
Przerost flory bakteryjnej jelita cienkiego ang. Small intestinal bacterial overgrowth, SIBO
Dlaczego nie chcesz mieć słabych ścian jelit
Błonnik a rak jelita
Rodzaje błonnika
Błonnik atakuje
Czy błonnik wpływa na chudnięcie?
Dżungla wewnątrz nas
Różnorodność mikrobiomu
Kwasy tłuszczowe o krótkim łańcuchu: więcej niż tylko maślan
Magiczny śluz
Podsumowanie naszej przygody z błonnikiem

ROZDZIAŁ DZIESIĄTY: MIT III – CZERWONE MIĘSO SKRACA TWOJE ŻYCIE
Co zostało pominięte w rapocie iarc?
Mit dotyczący związków mięsa i nowotworów obalony raz na zawsze
Neu5gc: brak powodów do obaw
mTOR: przełącznik rozwoju molekularnego
Czerwone mięso: z pewnością nie jest wrogiem kości, nerek czy paluchów
Mit niebieskich stref
Czy nie zachoruje na szkorbut spożywając wyłącznie żywność pochodzenia zwierzęcego?
Podsumowanie

ROZDZIAŁ JEDENASTY: MIT IV – CZERWONE MIĘSO POWODUJE CHOROBY SERCA
Podstawy lipoprotein i cholesteroli
Istotna rola LDL w naszym organizmie
Czy LDL może działać ochronnie?
LDL w chorobie serca: przestępca czy strażak?
Miażdżyca – chodzi o lepkość!
Kolejna tajemnica dotycząca LDL
Szczupłość (i jej brak) a insulinooporność
Inne przyczyny insulinooporności
Dlaczego poziom LDL rośnie na diecie ketogenicznej?
Czy należy zażywać statyny w przypadku podwyższonego poziomu LDL?
TMAO: wilk w owczej skórze
Tłuszcze nasycone: dlaczego firmy produkujące oleje roślinne mówią, że to coś złego?
Granice raju

CZĘŚĆ IV

ROZDZIAŁ DWUNASTY: CO MOŻNA JEŚĆ NA DIECIE MIĘSNEJ?
Czy spożywanie zwierząt jest etyczne?
Jak stosować dietę mięsną „od nosa do ogona”
Poziom 1: prawie dieta mięsna
Dieta mięsna a słodziki i przyprawy
Czy nasi przodkowie nie jedli owoców?
Bulwy i jagody
A co z grzybami?
Co pić na diecie mięsnej
A co z alkoholem?
Kiedy jeść na diecie mięsnej
Poziom 2: dieta mięsna oparta na mięsie i wodzie
Poziom 3: dieta mięsna dla początkujących
A co z rybami i owocami morza na diecie mięsnej?
A co z kurczakiem, indykiem i drobiem?
A co z wieprzowiną?
Poziom 4: dięta mięsna na poziomie średniozaawansowanym
Wspaniała wątroba
Jak dużo podrobów należy jeść?
Dlaczego równowaga metioniny/glicyny ma znaczenie?
Poziom 5: dieta mięsna na poziomie zaawansowanym Inne podroby
Ile podrobów powinniśmy jeść?
Ile białka i ile tłuszczu?
Kości to też mięso!
A co z nabiałem?
Bor, często pomijany, ale cenny minerał
Jak prowadzić ukierunkowane życie
Oczyszczanie na diecie mięsnej
Studia przypadków i opinie po zastosowaniu diety mięsnej
Podsumowanie

ROZDZIAŁ TRZYNASTY: NAJCZĘSTSZE PROBLEMY PRZY ROZPOCZĘCIU DIETY MIĘSNEJ
Spodnie klęski
Zaparcia
„Grypa ketonowa”
Zmęczenie
Bezsenność
Skurcze mięśni
Nietolerancja histaminy
Problemy z trawieniem tłuszczów lub czerwonego mięsa
Dlaczego w drogach żółciowych tworzą się kamienie i jak ich unikać
Brak różnorodności
Dieta mięsna a polimorfizm APOE4
Dieta mięsna a mutacja FTO
Podsumowanie

ROZDZIAŁ CZTERNASTY: KONIEC DROGI I POCZĄTEK NOWEGO ŻYCIA
Wpływ spożywania mięsa na środowisko
Końcowe podsumowanie
Końcowe rozważania

CZĘSTO ZADAWANE PYTANIA
ZAŁĄCZNIK
BIBLIOGRAFIA
PODZIĘKOWANIA
O AUTORZE

440 stron, Format: 16.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022