|
ŻYWNOŚĆ CZYLI CO TAK NAPRAWDĘ MOŻNA JEŚĆ KOMPLEKSOWY PRZEWODNIK ZDROWEGO ODŻYWIANIA WEDŁUG WSPÓŁCZESNYCH BADAŃ NAUKOWYCH
HYMAN M. wydawnictwo: VITAL, 2021, wydanie Icena netto: 74.70 Twoja cena 70,97 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywność, czyli co tak naprawdę można jeść
Kompleksowy przewodnik zdrowego odżywiania
według współczesnych badań naukowych
Co, do diabła, powinienem jeść?!
Masz już dość sprzecznych informacji o produktach, które
należy jeść, a które ci szkodzą? Gubisz się w tym, czy jajka
są zdrowe, czy trzeba ich unikać? Co jest lepsze masło, czy margaryna?
Czy gluten faktycznie niszczy twoje jelita, a jego spożywanie może być
przyczyną chorób autoimmunologicznych? Powinieneś ograniczyć
węglowodany w diecie? A może warto zwiększyć spożycie
tłuszczów?
W dietetycznym krajobrazie możemy znaleźć mnóstwo
mitów i utartych schematów dotyczących zdrowego
odżywiania. Która z popularnych diet jest najzdrowsza
– wegetariańska, paleo, ketogeniczna, niskotłuszczowa? A może
żadna z nich? Czy dieta może wyeliminować stany zapalne, wyleczyć
choroby autoimmunologiczne, cukrzycę, depresję lub refluks? Co jeść,
żeby schudnąć? Czym tak naprawdę jest zdrowe odżywianie? I
najważniejsze, co do diabła powinniśmy jeść?
Autor
bestsellerów „New York Timesa” pokaże
ci, jak zdrowo się odżywiać
Te wszystkie wątpliwości rozwieje dr Mark Hyman, lekarz i autor
bestsellerów „New York Timesa”. W tej
książce przygląda się z bliska każdej grupie żywności. Wyjaśnia,
które produkty wspierają zdrowie, a które są dla
niego zagrożeniem. Dokładnie opisuje produkty, takie jak mięso,
drób, jaja, mleko i nabiał. A także ryby, warzywa, tłuszcze
i oleje, nasiona roślin strączkowych, zboża, orzechy, cukier i napoje.
Dowiesz się na przykład, czy dzieci powinny pić mleko, by mieć zdrowe
kości. Czy rośliny strączkowe są faktycznie dobrym źródłem
białka? Czy cholesterol zawarty w jajkach zatyka tętnice i prowadzi do
powstania chorób serca? Autor odpowie również na
najczęściej zadawane pytania o zdrowe tłuszcze. Jakiego tłuszczu używać
do smażenia, jakie oleje włączyć do diety, żeby schudnąć? Czy dieta
ketogeniczna i post przerywany zasługują na swą popularność?
Dieta
przeciwzapalna zapewni równowagę hormonów i
zdrowy mikrobiom
Wszyscy zdajemy sobie sprawę, że żywność może szkodzić! Wysokosłodzone
napoje, tłuszcze trans i „śmieciowe jedzenie” mają
zły wpływ na twoje zdrowie. Ale czy wiesz, że żywność może być
również lekarstwem? To największe odkrycie naukowe od
czasów ustalenia zarazkowej teorii chorób czy
odkrycia antybiotyków! Żywność jest lekarstwem. To
najpotężniejszy lek znany ludzkości. Z każdym kęsem możemy wzmacniać
poziom ekspresji genów, stabilizować hormony, optymalizować
dziesiątki tysięcy sieci białkowych. Zmniejszać stany zapalne i
regulować mikrobiom. Żywność może leczyć przewlekłe choroby i
dolegliwości, takie jak otyłość, cukrzyca, depresja, zespół
jelita drażliwego. A nawet choroby autoimmunologiczne, chroniczne
bóle głowy, zmęczenie czy bezsenność. Terapia ta nie wiąże
się z żadnymi przykrymi skutkami ubocznymi. Wręcz przeciwnie
– oprócz leczenia i zapobiegania chorobom, pozwala
schudnąć i utrzymać zdrowie na optymalnym poziomie.
Dieta pegańska
– przeciwzapalne połączenie diety paleo i wegetariańskiej
Dr Hyman wykorzystuje całą zebraną przez siebie wiedzę i oferuje ci
najzdrowszą ze wszystkich diet – dietę pegańską. Łączy ona
dwa popularne modele żywienia – dietę paleo i dietę
wegetariańską. Z każdego z tych modeli Autor wziął to, co najlepsze i
połączył z podstawowymi przeciwzapalnymi i oczyszczającymi zasadami
medycyny funkcjonalnej. Dieta pegańska opiera się na konsumpcji
prawdziwych, nieprzetworzonych pokarmów. Dodatkowo zakłada
udział żywności, która nie podnosi poziomu cukru we krwi.
Składa się z roślin i dostarcza dużą ilość zdrowych białek i
tłuszczów. Peganizm to dieta na całe życie –
dopuszczająca, a nie wykluczająca. Oparta na solidnych podstawach
naukowych oraz trzydziestoletnim doświadczeniu Autora w pracy z
pacjentami. Dzięki tej książce nie tylko odkryjesz proste zasady diety
pegańskiej, jej filozofię i nawyki żywieniowe. Będziesz miał
również szansę ją wypróbować. 7-dniowy jadłospis,
zamieszczony w książce, oraz porady Autora, pomogą ci w łatwy
sposób włączyć zasady diety pegańskiej do swojego życia.
Wstęp 17
CZĘŚĆ I POZBĄDŹ SIĘ
NIEPEWNOŚCI I STRACHU ZWIĄZANEGO Z JEDZENIEM . 23
CZĘŚĆ II CO DO DIABŁA
POWINIENEM JEŚĆ? . 49
Mięso 51
Drób i jaja 81
Mleko i nabiał 101
Ryby i owoce morza 123
Warzywa . 141
Owoce . 165
Tłuszcze i oleje 183
Nasiona roślin strączkowych . 211
Zboża 231
Orzechy i nasiona . 253
Cukier i słodziki 269
Napoje 291
CZĘŚĆ III CO JESZCZE
POWINIENEŚ WIEDZIEĆ O ŻYWNOŚCI . 309
Rzeczy, których należy unikać 310
Rzeczy, którymi możesz uzupełnić dietę . 322
Dobre zdrowie ma swój początek w kuchni 329
CZĘŚĆ IV DIETA PEGAŃSKA
I ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE . 337
Przed rozpoczęciem diety – detoks 339
Dieta pega ńska 349
Jadłospis i przepisy 359
Podziękowania . 403
Przypisy 407
448 stron, Format:
16,5 x 24;, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|