|
ZRÓWNOWAŻONA KONSUMPCJA A POLITYKA ŻYWNOŚCIOWA
WIELICKA-REGULSKA A. SOŁTYSIAK P. wydawnictwo: CEDEWU, 2021, wydanie Icena netto: 56.25 Twoja cena 53,44 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zrównoważona
konsumpcja a polityka żywnościowa
wybrane
instrumenty ekonomiczne i regulacyjne
Przez
kilka ostatnich dekad polityka żywnościowa skupiała się na zapewnieniu
wzrostu produktywności rolnictwa celem lepszej dostępności żywności, a
także jej niższych cen. Jednak wobec obserwowanej skali marnowania
żywności, współwystępowania otyłości i niedożywienia, a
także negatywnych konsekwencji środowiskowych oraz
nierównowagi w łańcuchu dostaw żywności polityka żywnościowa
oprócz obszaru produkcji coraz częściej uwzględnia także
obszar konsumpcji i dystrybucji żywności, rozważając − obok
aspektów ekonomicznych − także przesłanki
środowiskowe i społeczne.
Książka
omawia wybrane instrumenty polityki publicznej, których
celem jest zmiana zachowań konsumentów oraz
dystrybutorów żywności na bardziej zrównoważone,
oraz implikacje ekonomiczne, społeczne oraz środowiskowe tych
instrumentów.
W części empirycznej omówiona została również
akceptacja społeczna dla tych interwencji. Z publikacji można
dowiedzieć się:
•
czym jest zrównoważona konsumpcja i jakie są jej zasady
•
dlaczego w szczególnych przypadkach wskazane jest
zastosowanie instrumentów rynkowych i regulacyjnych
zmieniających zachowania konsumentów i
dystrybutorów dotyczące żywności
•
z jakim profilem społeczno-ekonomicznym konsumentów była
powiązana większa akceptacja społeczna interwencji w konsumpcję i
dystrybucję żywności w przeprowadzonych badaniach.
Książka skierowana jest do osób zainteresowanych
zrównoważoną konsumpcją i jej miejscem w
zrównoważonym rozwoju oraz polityką żywnościową oddziałującą
na konsumenta i dystrybucję w celu uzyskania bardziej
zrównoważonego sposobu gospodarowania żywnością w duchu
gospodarki o obiegu zamkniętym.
Wstęp
7
Rozdział 1
Zrównoważona
konsumpcja - założenia koncepcji
11
1.1. Istota i pojęcie zrównoważonej konsumpcji 11
1.2. Zasady i cele zrównoważonej konsumpcji 17
1.3. Determinanty rozwoju zrównoważonej konsumpcji 22
1.4. Mierniki zrównoważonej konsumpcji 25
Rozdział 2
Instrumenty
polityki publicznej wspierające zrównoważoną konsumpcję
żywności 29
2.1. Tradycyjny podział instrumentów
zrównoważonej konsumpcji 29
2.1.1. Instrumenty ekonomiczne i rynkowe 33
2.1.2. Instrumenty regulacyjne (prawno-administracyjne) 35
2.1.3. Instrumenty informacyjno-edukacyjne (społeczne) 37
2.2. Instrumenty zrównoważonej konsumpcji wg projektu ASCEE
40
2.3. Instrumenty wspierające zrównoważona konsumpcję
żywności wg ekonomii behawioralnej 41
Rozdział 3
Efekty
zewnętrzne i charakterystyka wybranych narzędzi polityki publicznej
47
3.1. Efekty zewnętrzne w teorii ekonomii 47
3.2. Dobór narzędzi polityki publicznej 49
3.3. Grzeszne podatki (sin taxes) 53
3.4. Subsydia do owoców i warzyw 64
3.5. Zielone zmówienia publiczne (ZZP) 65
3.6. Regulacje dotyczące marnowania żywności w handlu detalicznym 68
3.7. System kaucyjny dla opakowań po napojach 71
Rozdział 4
Akceptacja
wybranych narzędzi polityki publicznej w badanej populacji
75
4.1. Cel, opis badań oraz charakterystyka próby badawczej 75
4.2. Analiza wyników 86
4.3. Dyskusja i wnioski 110
Podsumowanie 115
Bibliografia 119
Spis tabel 131
Spis wykresów 133
Spis rysunków 134
Summary 135
Streszczenie 136
136
stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|