wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ŻYWNOŚĆ A ZDROWIE CZŁOWIEKA


FIEDUREK J. RED.

wydawnictwo: UMCS, 2021, wydanie I

cena netto: 40.80 Twoja cena  38,76 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Żywność a zdrowie człowieka


Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.

Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi; aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie psychiczne; oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.

Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, kierunków medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.

Od Autorów

Od Autorów   9

Jan Fiedurek
1. Społeczne aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy  11

Jan Fiedurek
2. Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie historycznym  19

Roman Paduch
3. Składniki żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób  27
3.1. Wpływ diety na układ krążenia  31
3.2. Wpływ diety na układ pokarmowy . 33
3.3. Dieta a układ dokrewny . 35
3.4. Wpływ diety na stan układu ruchowego (kostno-mięśniowego)  36
3.5. Wpływ diety na układ rozrodczy . 37
3.6. Dieta a układ nerwowy  37
3.7. Wpływ diety na stan zdrowotny skóry . 39
3.8. Choroby nowotworowe a dieta  41
3.9. Wpływ diety na stabilość układu odpornościowego . 42

Jan Fiedurek
4. Synergizm i antagonizm pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi  47

Jan Fiedurek
5. Charakterystyka wybranych diet . 53

Jan Fiedurek
6. Rola bakterii probiotycznych w produkcji żywności . 65
6.1. Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży  72
6.2. Korzyści ze spożywania żywności fermentowanej  74

Roman Paduch
7. Właściwości prozdrowotne β-glukanów  79

Jan Fiedurek
8. Aktywność biologiczna peptydów . 83
8.1. Ograniczenia wynikające z biodostępności peptydów bioaktywnych  94

Małgorzata Pleszczyńska   Jan Fiedurek
9. Substancje antyodżywcze w żywności i sposoby zmniejszenia ich niekorzystnych efektów  97
9.1. Aminy biogenne . 98
9.2. Polifenole . 102
9.3. Aminokwasy niebiałkowe  107
9.4. Glukozynolany, tiocyjaniany, kwas szczawiowy i fitynowy . 109
9.5. Inhibitory enzymów  112
9.6. Lektyny  112
9.7. Związki glikozydowe . 113

Teresa Urbanik-Sypniewska, Jolanta Kutkowska, Anna Mazur
10. Barwniki spożywcze – wpływ na zdrowie człowieka  117
10.1. Barwniki pochodzenia naturalnego 118
10.2. Barwniki syntetyczne . 123
10.3. Negatywny wpływ barwników spożywczych na organizm człowieka  127
10.4. Pozytywny wpływ barwników spożywczych na zdrowie człowieka . 131

Jolanta Kutkowska, Teresa Urbanik-Sypniewska
11. Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie . 135
11.1. Korzyści i ryzyko genetycznej modyfikacji roślin . 137
11.2. Zagrożenia dla środowiska naturalnego wynikające z upraw roślin genetycznie modyfikowanych  142
11.3. Genetycznie modyfikowane zwierzęta – korzyści i ryzyko  142

Jan Fiedurek
12. Konsekwencje zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie  147
12.1. Wpływ nadmiernej kwasowości na rozwój nowotworów . 152

Jan Fiedurek
13. Psychobiotyki i ich wpływ na zdrowie psychiczne . 157
13.1. Korzystny wpływ bakterii probiotycznych o działaniu psychobiotycznym 158
13.2. Zmiany mikrobioty i jej konsekwencje dla zaburzeń mózgu . 160

Jan Fiedurek
14. Psychologiczne aspekty jedzenia i nadwagi  163
14.1. Problem otyłości  163
14.2. Dieta a zaburzenia psychologiczne  178

Jan Fiedurek
15. Oddziaływania składników żywności na kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka . 181
15.1. Wprowadzenie . 181
15.2. Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę mózgu . 184
15.3. Rola odżywiania w profilaktyce przestępczości  189
15.4. Korzyści i potencjalne zagrożenia ze spożywania napojów energetyzujących . 195
15.5. Wpływ napojów energetyzujących na organizm człowieka . 200

Jan Fiedurek
16. Zanieczyszczenia w żywności i ich potencjalne zagrożenia  203

Jan Fiedurek
17. Idea żywienia spersonalizowanego – bariery i ograniczenia . 211
17.1. Perspektywy bioinformatyki w leczeniu chorób . 220

Literatura  223

240 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022