|
ŻYWNOŚĆ A ZDROWIE CZŁOWIEKA
FIEDUREK J. RED. wydawnictwo: UMCS, 2021, wydanie Icena netto: 40.80 Twoja cena 38,76 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywność a zdrowie człowieka
Wśród
licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego
odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących
związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób
i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w
wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest
charakterystyka prozdrowotnych składników żywności,
które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i
psychicznego do późnej starości.
Treść
monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera zróżnicowane
tematycznie zagadnienia, mające na celu przybliżenie studentom
szerokiego zakresu wiedzy dotyczącej m.in.: relacji pomiędzy zmianami
żywieniowymi a chorobami nowotworowymi; synergizmu i antagonizmu
pomiędzy składnikami mineralnymi oraz mineralno-witaminowymi;
aktywności biologicznej peptydów; substancji antyodżywczych
występujących w żywności; psychologicznych aspektów jedzenia
i nadwagi; psychobiotyków i ich wpływu na zdrowie
psychiczne; oddziaływania składników żywności na
kształtowanie funkcji psychofizycznych człowieka oraz żywienia
spersonalizowanego i jego ograniczeń. Omówiono też
prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce
przeciwnowotworowej. Obecna monografia, mimo pojawiających się
opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu
kompleksowych opracowań w języku polskim, obejmujących ww. zagadnienia.
Książka
adresowana jest głównie do studentów
mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności,
kierunków medycznych, a także do osób
zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana literatura
umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących
poszczególnych zagadnień.
Od
Autorów
Od
Autorów 9
Jan Fiedurek
1. Społeczne
aspekty konsumpcji żywności: oczekiwania i perspektywy
11
Jan Fiedurek
2.
Trendy żywieniowe a choroby nowotworowe w aspekcie
historycznym 19
Roman Paduch
3. Składniki
żywności istotne w zapobieganiu lub leczeniu wybranych chorób
27
3.1. Wpływ diety na układ krążenia 31
3.2. Wpływ diety na układ pokarmowy . 33
3.3. Dieta a układ dokrewny . 35
3.4. Wpływ diety na stan układu ruchowego
(kostno-mięśniowego) 36
3.5. Wpływ diety na układ rozrodczy . 37
3.6. Dieta a układ nerwowy 37
3.7. Wpływ diety na stan zdrowotny skóry . 39
3.8. Choroby nowotworowe a dieta 41
3.9. Wpływ diety na stabilość układu odpornościowego . 42
Jan Fiedurek
4. Synergizm
i antagonizm pomiędzy składnikami mineralnymi oraz
mineralno-witaminowymi
47
Jan Fiedurek
5.
Charakterystyka wybranych diet .
53
Jan Fiedurek
6. Rola
bakterii probiotycznych w produkcji żywności .
65
6.1. Wykorzystanie toksyn killerowych drożdży 72
6.2. Korzyści ze spożywania żywności fermentowanej 74
Roman Paduch
7. Właściwości
prozdrowotne β-glukanów
79
Jan Fiedurek
8. Aktywność
biologiczna peptydów .
83
8.1. Ograniczenia wynikające z biodostępności peptydów
bioaktywnych 94
Małgorzata Pleszczyńska Jan Fiedurek
9. Substancje
antyodżywcze w żywności i sposoby zmniejszenia ich niekorzystnych
efektów
97
9.1. Aminy biogenne . 98
9.2. Polifenole . 102
9.3. Aminokwasy niebiałkowe 107
9.4. Glukozynolany, tiocyjaniany, kwas szczawiowy i fitynowy .
109
9.5. Inhibitory enzymów 112
9.6. Lektyny 112
9.7. Związki glikozydowe . 113
Teresa Urbanik-Sypniewska, Jolanta Kutkowska, Anna Mazur
10. Barwniki
spożywcze – wpływ na zdrowie człowieka
117
10.1. Barwniki pochodzenia naturalnego 118
10.2. Barwniki syntetyczne . 123
10.3. Negatywny wpływ barwników spożywczych na organizm
człowieka 127
10.4. Pozytywny wpływ barwników spożywczych na zdrowie
człowieka . 131
Jolanta Kutkowska, Teresa Urbanik-Sypniewska
11.
Korzyści i potencjalne zagrożenia żywności modyfikowanej genetycznie .
135
11.1. Korzyści i ryzyko genetycznej modyfikacji roślin . 137
11.2. Zagrożenia dla środowiska naturalnego wynikające z upraw roślin
genetycznie modyfikowanych 142
11.3. Genetycznie modyfikowane zwierzęta – korzyści i
ryzyko 142
Jan Fiedurek
12. Konsekwencje
zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie
147
12.1. Wpływ nadmiernej kwasowości na rozwój
nowotworów . 152
Jan Fiedurek
13. Psychobiotyki
i ich wpływ na zdrowie psychiczne .
157
13.1. Korzystny wpływ bakterii probiotycznych o działaniu
psychobiotycznym 158
13.2. Zmiany mikrobioty i jej konsekwencje dla zaburzeń
mózgu . 160
Jan Fiedurek
14. Psychologiczne
aspekty jedzenia i nadwagi
163
14.1. Problem otyłości 163
14.2. Dieta a zaburzenia psychologiczne 178
Jan Fiedurek
15. Oddziaływania
składników żywności na kształtowanie funkcji
psychofizycznych człowieka .
181
15.1. Wprowadzenie . 181
15.2. Naturalne składniki spożywcze usprawniające pracę
mózgu . 184
15.3. Rola odżywiania w profilaktyce przestępczości 189
15.4. Korzyści i potencjalne zagrożenia ze spożywania
napojów energetyzujących . 195
15.5. Wpływ napojów energetyzujących na organizm
człowieka . 200
Jan Fiedurek
16. Zanieczyszczenia w
żywności i ich potencjalne zagrożenia
203
Jan Fiedurek
17. Idea
żywienia spersonalizowanego – bariery i ograniczenia .
211
17.1. Perspektywy bioinformatyki w leczeniu
chorób . 220
Literatura 223
240
stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|