|
ZATRZYMAJ REFLUKS
ZIBDEH N. wydawnictwo: VITAL, 2022, wydanie Icena netto: 89.75 Twoja cena 85,26 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zatrzymaj refluks
Prosty
plan diety przeciwrefluksowej
Ponad
100 przepisów, dzięki którym pokonasz
ból, dyskomfort, uzdrowisz żołądek i jelita
Co wywołuje refluks? Jakie
są objawy tej choroby? Jaka jest najlepsza dieta na refluks
Około 20% Polaków doświadcza dolegliwości związanych z
refluksem. Zgaga, uczucie pieczenia, cofanie się treści pokarmowej,
ból w klatce piersiowej, duszność, chrypka, przewlekły
kaszel, stałe odchrząkiwanie to najczęstsze objawy tej choroby. Refluks
żołądkowy jest oznaką zaburzonej funkcji przewodu pokarmowego.
Większość osób ma też inne uciążliwości ze strony układu
pokarmowego. Jak wynika z badań prowadzonych przez Autorkę, w
rzeczywistości zespół jelita drażliwego (IBS) i refluks
żołądkowo-przełykowy (GERD) nakładają się na siebie. Dlatego
zwróć uwagę, czy wzdęciom i bólom brzucha
towarzyszy też uczucie ucisku w gardle. Okazuje się, że przypadłości
dotyczące przełyku często wiążą się z chorobami jelit. W tym poradniku
znajdziesz pomocny indeks objawów refluksowych,
który pomoże ci sprawdzić, ile masz powiązanych z refluksem
objawów i na ile są one poważne. Dowiesz się też, jaka jest
najlepsza dieta na refluks.
Dowiedz
się, jak wyleczyć refluks i pozbyć się zgagi domowymi sposobami
Próbowałeś pozbyć się zgagi, kaszlu i bólu
różnymi metodami? Nie zdały one egzaminu? Zacznij od swojej
kuchni i zdrowego odżywiania. W tej książce Autorka, specjalistka z
zakresu terapii żywieniowych i zaburzeń w zakresie leczenia
chorób układu trawiennego, podzieli się z tobą
prostym programem na to, jak pokonać refluks domowymi
sposobami. Udowodni, że zamiast skupiać się jedynie na łagodzeniu
dolegliwości, trzeba wyeliminować ich przyczyny. Warto wiedzieć, że
jednym z czynników powodujących refluks czy chorobę wrzodową
żołądka jest nadmierne zakwaszenie organizmu. Niewłaściwe odżywianie
tylko pogłębia te problemy. Dlatego bardzo skuteczną formą leczenia
jest przeciwzapalna dieta na refluks, której zasady poznasz
w tym poradniku.
Zastosuj
skuteczny program leczenia zakwaszenia organizmu i stanów
zapalnych w 3 krokach
Niewielkie zmiany w twojej kuchni i jadłospisie pozwolą ci pozbyć się
refluksu na dobre. Przekonasz się, że zdrowe odżywianie jest
najskuteczniejszą formą terapii. Dania przeciwzapalne, dieta na refluks
o niskiej kwasowości oraz dieta low-FODMAP pomogą ci pozbyć się
dolegliwości oraz chorób układu trawiennego i jelit.
Pierwszy etap terapii prowadzi do zatrzymania bólu i
łagodzenia dyskomfortu.
Drugi krok ma na celu przywrócenie zdrowia jelit poprzez
zapobieganie fermentacji i wprowadzanie pokarmów
przyspieszających gojenie się ubytków w przewodzie
pokarmowym. Z kolei trzeci krok pomoże ci stopniowo wprowadzać
wyeliminowane pokarmy i komponować posiłki, które nie będą
podrażniały żołądka i jelit. Wykorzystasz również gotowe
tabele zawierające harmonogram ponownego wprowadzania
produktów, które są kwaśne lub tradycyjnie znane
jako wyzwalacze refluksu.
W trakcie programu leczenia refluksu i chorób jelit będziesz
jeść:
1. Pokarmy
niskokwasowe –
warzywa, owoce, tłuszcze, białka, węglowodany, przyprawy i przyprawy o
niskiej zawartości kwasu. Dieta o niskiej kwasowości będzie etapem
wstępnym planu leczenia. Z kolei podczas stosowania trzeciego kroku
zaczniesz ponownie wprowadzać kwaśne pokarmy, aby sprawdzić, jak
twój organizm będzie je tolerował.
2. Żywność
low-FODMAP –
pokarmy o niskiej zawartości fermentujących oligo-, di- i
monosacharydów oraz polioli. Na tym etapie znacząco
ograniczysz spożycie węglowodanów. Dieta low-FODMAP pozwoli
ci zwalczyć stany zapalne w organizmie.
3. Dania
przeciwzapalne –
zdrowe, niezbędne tłuszcze, takie jak łosoś, orzechy i oliwa z oliwek;
zdrowe chude białka; zioła, takie jak tymianek, rozmaryn i oregano;
warzywa, takie jak jarmuż i szpinak; i inne znane spożywcze środki
przeciwzapalne, takie jak imbir, kurkuma i aloes.
4.
Produkty wysokobłonnikowe
– błonnik pomoże ci w regularnym wypróżnianiu,
usuwaniu odpadów i toksyn, które gromadzą się w
jelitach. Dodatkowo może on zmniejszyć ryzyko raka okrężnicy oraz
obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Wstęp
9
CZĘŚĆ I: LECZENIE
CHOROBY REFLUKSOWEJ PRZEŁYKU I REFLUKSU KRTANIOWO-GARDŁOWEGO
1. Główne przyczyny powstawania choroby refluksowej 15
2. Zrozumienie diety w chorobie refluksowej 33
3. Różne plany posiłków dostosowane do
różnych potrzeb 43
CZĘŚĆ II: PRZEPISY
KULINARNE, KTÓRE ZAPOBIEGAJĄ CHOROBIE REFLUKSOWEJ
4. Śniadania i brunche 85
5. Przystawki i dodatki 111
6. Potrawy wegetariańskie i wegańskie 127
7. Owoce morza, ryby i drób 159
8. Wołowina i jagnięcina 185
9. Przekąski i desery 211
10.Sosy i dodatki kulinarne 237
Lista żywności zasadowej według Amerykańskiej Agencji Żywności i
Leków (FDA) 257
Brudna Dwunastka i Czysta Piętnastka .261
Bibliografia 263
Źródła 265
Indeks przepisów 266
Indeks 268
Podziękowania 280
O autorce 281
272
strony, Format: 16.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|