wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 79.69 75,71   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

JAK NATURALNIE WSPOMÓC LECZENIE CUKRZYCY


FLECK A. KLASEN J. RIEDL M.

wydawnictwo: VITAL, 2022, wydanie I

cena netto: 79.69 Twoja cena  75,71 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Jak naturalnie wspomóc leczenie cukrzycy

Połączenie zdrowej diety z właściwymi ćwiczeniami sposobem na naturalną regulację poziomu cukru we krwi i poprawę jakości życia diabetyków


Sięgnij po bezpieczne i naturalne metody leczenia cukrzycy

Jeszcze kilka lat temu diagnoza cukrzycy brzmiała jak wyrok. Oznaczała konieczność przyjmowania tabletek do końca życia, a nierzadko nawet zastrzyków z insuliną. Jednak stosując nowoczesne terapie, diabetycy mają szansę zapanować nad tą groźną chorobą. Kluczowe są zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna. Dzięki tej książce poznasz skuteczne i naturalne metody leczenia cukrzycy, opracowane przez doświadczonych lekarzy. Znajdziesz w niej informacje na temat przyczyn i objawów tej groźnej choroby. Poznasz mechanizmy metabolizowania cukru w organizmie i będziesz wiedział, jak działa insulina. Dysponując tą wiedzą, samodzielnie przeprowadzisz własną terapię. Autorzy publikacji nie tylko rozprawiają się z mitami dotyczącymi cukrzycy, ale też proponują skuteczny program radzenia sobie z nią, oparty na diecie i regularnych ćwiczeniach. W przypadku chorych na cukrzycę typu 2 daje on duże szanse na poprawę zdrowia. Korzyści z jego stosowania odczują również osoby zmagające się z cukrzycą typu 1.

Od czego zależy poziom cukru we krwi i czym jest insulinooporność

Przyczyną cukrzycy typu 1 jest choroba autoimmunologiczna. W jej wyniku układ odpornościowy niszczy komórki trzustki produkujące insulinę. Niedobór tego hormonu zaburza prawidłową przemianę cukru w organizmie. Z tego powodu osoby chore na cukrzycę typu 1 do końca życia muszą przyjmować insulinę.Z kolei w przypadku cukrzycy typu 2 podwyższony poziom cukru we krwi jest spowodowany tzw. insulinoopornością. Organizm staje się wówczas „niewrażliwy” na działanie insuliny. Jak pokazują badania naukowe, osoby chorujące na cukrzycę typu 2 mają realną szansę na powrót do zdrowia. U niektórych oznacza to zmniejszanie przyjmowanych dawek insuliny, u innych nawet rezygnację z niej. Autorzy książki przekonują, że jest to możliwe dzięki zdrowemu odżywianiu i aktywności fizycznej. Niestety, na cukrzycę typu 1 nie ma póki co lekarstwa. Nie oznacza to, że w jej przypadku zdrowe odżywianie nie ma sensu. Proponowana w tej książce dieta może znacznie poprawić poziom cukru we krwi i ustabilizować wagę, pomagając przy okazji w odchudzaniu.

Odchudzanie – bonus bez wyrzeczeń

Insulina kontroluje nie tylko metabolizm cukrów. Ważną rolę odgrywa również w metabolizmie tłuszczów. Kiedy we krwi krąży dużo insuliny, organizm nie spala tłuszczu, więc sprawia, że tyjemy. W ten sposób insulinooporność podwyższa ilość lipidów we krwi. Opisywane w książce badania kliniczne (np. „Diabetes Remission Clinical Trial”) wykazały, że intensywny program odchudzający jest bardziej skuteczny niż tradycyjne leczenie pod kontrolą lekarza. Celem trwałej zmiany nawyków żywieniowych jest spożywanie zróżnicowanych, łatwych do przygotowania i pełnowartościowych pokarmów. Aby skutecznie ustabilizować poziom cukru we krwi i stracić przy tym na wadze, niezbędne są: węglowodany złożone, białko w każdym posiłku i odpowiednia ilość dobrych tłuszczów. Takie zestawienie składników odżywczych jest podstawą prezentowanego w książce programu żywieniowego.

Smaczny przepis na zdrowie

Znaczną część książki stanowią przepisy dla cukrzyków. Jest ich ponad 70, dzięki czemu nikomu nie grozi nuda w kuchni. Prezentowane dania są smaczne, łatwe do przyrządzenia i przede wszystkim nie wpływają na poziom cukru we krwi. Bogaty zestaw śniadań przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom. Są tu również ciekawe pomysły na małe posiłki i dania główne, które sprawdzą się podczas przygotowywania obiadu lub kolacji. Może się zdziwisz, ale znalazło się tu także miejsce na smakowite desery. Przy każdym przepisie dla cukrzyków umieszczone zostały praktyczne symbole, wskazujące czy jest to danie wegetariańskie albo wegańskie, na wynos lub przeznaczone do serwowania gościom. Wszystkie przepisy bazują na produktach mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu. Z tego względu nadają się także dla osób zmagających się ze stłuszczeniem wątroby. Jednak wedle uznania można je zamienić na ich pełnotłuste odpowiedniki. Osoby myślące o odchudzaniu na pewno skorzystają z precyzyjnie określonych w każdym przepisie wartości odżywczych.

Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna – jak nie dać się cukrzycy

Głównym celem tej książki jest wsparcie leczenia chorych na cukrzycę typu 2 oraz zmiana nawyków żywieniowych osób cierpiących na cukrzycę typu 1. Dzieląc się swoimi doświadczeniami zawodowymi, Autorzy chcą również uchronić innych, potencjalnie zagrożonych tymi chorobami. Nie należy zapominać, że cukrzyca sprzyja rozwojowi wielu chorób, w tym choroby wieńcowej i nerek, pogarsza wzrok, zwiększa podatność na infekcje, grozi zawałem serca i udarem mózgu. Przez wiele lat uważano, że wyleczenie cukrzycy lub też poprawa stanu zdrowia chorego są niemożliwe. Teraz to się zmieniło. Leki najnowszej generacji oraz odpowiednia dieta zrewolucjonizowały terapię cukrzycową.

Przedmowa • 7

CUKRZYCA – PODSTAWOWE INFORMACJE
Wywiad ze specjalistami ds. żywienia:
leczenie cukrzycy – przygotuj się na rewolucję • 12
Wada metabolizmu o różnych przyczynach • 15
Diagnoza: cukrzyca – i co teraz? • 18
Historia pacjenta: nowoczesna terapia zamiast wózka inwalidzkiego • 20
Cukier w zbiorniku, czyli jak działa insulina • 22
Wywiad z dr. Riedlem: terapia żywieniowa zamiast insuliny • 25
Historia pacjenta: zdrowy dzięki zmianie diety • 30
Co składa się na naszą wagę • 32
Bądź aktywny! • 35
Mity na temat cukrzycy • 38
Wywiad z dr. Klasenem: wątroba – narząd głównodowodzący • 41
Mały przewodnik terapeutyczny • 44
Nowinki badawcze • 50
Niebezpieczeństwo w ciąży • 53
Historia pacjenta: cukrzyca ciążowa jako sygnał ostrzegawczy • 55
Cukrzyca u dzieci • 57

DIETA W CUKRZYCY
Zmiana diety: tak się da! • 6
Węglowodany: przyjaciel czy wróg? • 65
Ukryty cukier i jego zamienniki • 68
Wywiad z dr Fleck: tłuszcz i białko, by najeść się do syta • 71
7 zasad zdrowego życia na co dzień • 74
7 superproduktów w walce z cukrzycą • 78
Jedzenie na mieście bez stresu • 80
Napoje bez cukru • 82
Wskazówki żywieniowe, o których warto pamiętać • 84
W pigułce: prawidłowa dieta w cukrzycy • 87
Dobór żywności zgodnie z LOGI • 90

PRZEPISY

ŚNIADANIA • 97

PRZYSTAWKI • 125
Superdodatek: przepisy na błyskawiczne dania na wynos • 154

DANIA GŁÓWNE • 157
Superdodatek: przepisy na szybką kolację • 196

DESERY • 199

Indeks haseł • 212
Indeks przepisów według kolejności
menu • 215
Indeks przepisów według alfabetu • 217
Specjaliści ds. żywienia • 220
Przydatne adresy • 221

224 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022