|
TŁUSZCZ LECZY CUKIER ZABIJA
FIFE B. wydawnictwo: VITAL, 2022, wydanie Icena netto: 59.50 Twoja cena 56,53 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Tłuszcz leczy, cukier zabija
Dieta
ketogeniczna eliminująca choroby neurologiczne, sercowo-naczyniowe,
cukrzycę, otyłość i inne zaburzenia metaboliczne
Czy cukier nas zabija, a
tłuszcz jest zdrowy?
Przez dziesięciolecia unikaliśmy tłuszczu, aby spełnić
ogólnie przyjęte zalecenia dotyczące redukcji jego spożycia.
Udało nam się zmniejszyć nasze całkowite spożycie tłuszczu i zastąpić
je tak zwanymi zdrowymi węglowodanami – przede wszystkim
rafinowanymi ziarnami i cukrem. Jakie były konsekwencje dowiesz się z
tej książki. Autor twierdzi, że otyłość, cukrzyca, zaburzenia
metaboliczne i choroby serca urosły do rozmiarów epidemii.
Potwierdza to licznymi badaniami. Choroby serca są nadal naszym
największym zabójcą. Podporządkowaliśmy się radom
„ekspertów” i w rezultacie jesteśmy
teraz bardziej chorzy niż kiedykolwiek wcześniej. Co poszło nie tak?
Zastąpienie zdrowego tłuszczu rafinowanymi węglowodanami było
najgorszym błędem dietetycznym XX wieku. Doprowadziło to do
niebotycznych poziomów chorób przewlekłych,
których doświadczamy dzisiaj.
Dlaczego
powinieneś jeść zdrowy tłuszcz?
W całej historii tłuszcz był wysoko ceniony. Nasi przodkowie jedli
każdy kawałek tłuszczu, który zdobyli, a nawet podejmowali
wysiłek, aby otworzyć kości, aby uzyskać dostęp do tłustego szpiku
kostnego. Kobiety w ciąży i karmiące otrzymywały dodatkowe porcje
tłuszczu, aby zapewnić zdrowie zarówno matce, jak i
noworodkowi. Ludzie jedzą tłuszcz od tysięcy lat, a nasze ciało jest
dobrze przystosowane do metabolizowania tego składnika pożywienia.
Dzięki tej książce poznasz dowody na to, że tłuszcz leczy.
Bądź
szczupły jedząc tłuszcz
Zmniejsz spożycie węglowodanów (głównie cukru i
zbóż rafinowanych) i dodaj więcej dobrych
tłuszczów do diety. W tej książce Autor, znany wszystkim
jako badać leczniczych właściwości oleju kokosowego, opisuje, w jaki
sposób przemysł cukierniczy wpłynął na naukę i opinię
publiczną, przekształcając tradycyjne pożywienie w dietetycznego
potwora. Dowiesz się również, dlaczego tłuszcze są jednymi z
naszych najpotężniejszych zdrowych pokarmów i jak ich używać
do cofania chorób przewlekłych i osiągania lepszego zdrowia.
Czy
wiesz, że tłuszcz może:
–
ustabilizować poziom cukru we krwi i insuliny,
–
pomóc zrównoważyć poziom hormonów,
–
chronić przed chorobami zakaźnymi,
–
tworzyć zdrowy mikrobiom jelit,
–
poprawić funkcje trawienne i złagodzić stany zapalne,
–
zapewnić więcej substancji odżywczych niż suplement multiwitaminowy,
–
pomóc stracić nadmiar tkanki tłuszczowej, w tym pozbyć się
otyłości brzusznej,
–
chronić przed chorobami serca, cukrzycą oraz demencją,
–
regulować ciśnienie krwi, wzrost komórek, funkcje
immunologiczne, wydzielanie śluzu, aktywność układu
współczulnego i wiele innych.
Ta książka podpowie Ci jak wybierać najzdrowsze tłuszcze i zastępować
nimi to, co Ci szkodzi.
Rozdział
1: Wielka,
tłusta pomyłka 7
Rozdział 2: Współczesne
dieta a choroby degeneracyjne .
23
Rozdział 3: Wojna
z tłuszczem . 57
Rozdział 4: Nie
zawsze słodki cukier .
97
Rozdział 5: Broń
masowego rażenia .
139
Rozdział 6: Zespół
metaboliczny . 197
Rozdział 7: Zrozumieć
tłuszcze 235
Rozdział 8: Tłuszcz
to „superfood”
273
Rozdział 9: Więcej
tłuszczów, mniej węglowodanów .
331
Rozdział 10: Dieta ketogeniczna .
351
Bibliografia 383
408
stron, Format: 14.5x20.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|