|
JAK NATURALNIE WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ
FLECK A. KLASEN J. RIEDL M. SCHÄFER S. wydawnictwo: VITAL, 2022, wydanie Icena netto: 49.40 Twoja cena 46,93 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jak naturalnie wzmocnić
odporność
Właściwe
odżywianie, techniki relaksacyjne i ćwiczenia fizyczne skutecznie
wzmacniające układ odpornościowy i ochronę przed wirusami
Jak wzmocnić odporność w
prosty i naturalny sposób
Pandemia koronawirusa uświadomiła nam, jak bardzo ważna jest dbałość o
odporność organizmu. Bez niej jesteśmy narażeni na nieustanne ataki ze
strony bakterii i wirusów. Wywołują one stany zapalne i
wiele chorób, stanowiąc poważne zagrożenie dla zdrowia. Aby
nasz układ immunologiczny był zawsze sprawny, należy o niego
odpowiednio dbać. Jak wzmocnić odporność? Czy zdrowe odżywianie ma
wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszych komórek? Jak
skomponować skuteczną dietę na odporność? Czy da się wspomóc
mikrobiom jelitowy dietą? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań
dotyczących zdrowia można znaleźć właśnie w tej książce. Udziela ich
czworo uznanych lekarzy, specjalistów ds. zdrowego
odżywiania. Oprócz przystępnych porad i praktycznych
wskazówek, książka zawiera również 50
przepisów na smaczne i – co najważniejsze
– zdrowe potrawy. Dzięki nim zatroszczysz się nie tylko o
swoje zdrowie, ale także bliskich ci osób.
Dieta
na odporność – zmień styl życia, by cieszyć się zdrowiem
przez długie lata
Toksyczne substancje, bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby stale
zagrażają naszemu zdrowiu, próbując przedostać się do
organizmu. Na szczęście posiadamy ochronę w postaci systemu
immunologicznego. Gdy jest zdrowy i silny, rzadziej chorujemy.
Niestety, istnieje wiele czynników, które go
osłabiają. W książce tej znajdziesz przystępnie opisane zasady
działania układu odpornościowego i mechanizmy obrony przed
głównymi zagrożeniami. Znając je, łatwiej będziesz
mógł zapobiec chorobom. Autorzy często posiłkują się
wynikami najnowszych badań naukowych. Dzięki nim poznasz między innymi
związki między wagą ciała a poziomem odporności organizmu. Dowiesz się
też, dlaczego spermidyna została wytypowana jako kandydat do walki z
koronawirusem, a brokuły wzmacniają płuca. Głównym orężem w
walce z chorobami jest przede wszystkim zdrowe odżywianie. Wartościowe
jedzenie wzmacnia układ immunologiczny, dostarczając
komórkom obronnym odpowiedniej ilości białka i innych
składników odżywczych, w tym między innymi witaminę C,
naturalne probiotyki, cynk, selen, magnez i wiele innych; czasem także
witaminę D jako suplement diety.
Mikroskładniki
dla maksymalnych korzyści
Jak przekonują Autorzy książki, choć podstawą diety służącej zdrowiu są
niezmiennie tłuszcze, białka i węglowodany (w odpowiednich
proporcjach), to nie może w niej zabraknąć także
mikroskładników. Jednym z najważniejszych jest witamina C,
która mobilizuje siły obronne i przyspiesza likwidację
stanów zapalnych. Nie można zapomnieć także o witaminie D,
której niedobór obniża odporność. Jest ona w
niewielkich ilościach wchłaniana z pożywienia, więc w tym przypadku nie
obejdzie się bez suplementów diety. Lista substancji
odżywczych, których należy dostarczyć organizmowi, jest
znacznie dłuższa. W książce znajdziesz obszerny opis kluczowych dla
ludzkiego organizmu mikroskładników. Poznasz dzienne
zapotrzebowanie na każdy z nich. Oprócz tego dowiesz się, w
których produktach żywnościowych jest ich najwięcej i na
czym polega ich wpływ na zdrowie.
Zdrowe
odżywianie to nie wszystko
Okazuje się, że dieta na odporność to nie wszystko. Na nasze siły
obronne duży wpływ mają również zdrowie psychiczne, relacje
z innymi ludźmi, kontakt z naturą, radzenie sobie ze stresem, a także
odpowiednia dawka ruchu i snu. Możesz je zatem wspierać na wiele
sposobów. Układ odpornościowy nie mógłby
funkcjonować również bez światła słonecznego. Decydującą
rolę odgrywa tu witamina D, która syntetyzuje się w
skórze pod wpływem słońca. Dlatego należy dużo i często
przebywać na świeżym powietrzu, pilnując oczywiście, by nie doszło do
poparzenia.
Jak
odbudować mikrobiom dietą
W jelitach zachodzi wiele reakcji immunologicznych. W jelicie cienkim
znajdują się komórki wytwarzające przeciwciała, a w jelicie
grubym występują bakterie endogenne, które zapewniają
odpowiednią mikroflorę bakteryjną. Ogółem jest tam prawie
70% wszystkich bakterii immunologicznych. Aby mógł
skutecznie zwalczać infekcje i stany zapalne, mikrobiom wymaga
odpowiedniej diety. Na czy ona polega? Jak dowodzą Autorzy książki,
musi być ona bogata w błonnik. Przydatne dla funkcjonowania jelit będą
również naturalne probiotyki. Silny układ odpornościowy,
aktywny metabolizm i dobre trawienie zapewniają przede wszystkim
warzywa i zioła zawierające substancje goryczkowe. Które z
nich należą do tej grupy? Przykładowo rukola. Pozostałe znajdziesz w
tej książce.
Dowiedz
się, jak wzmocnić odporność bez konieczności sięgania po leki
Nasz układ odpornościowy stoi przed nie lada wyzwaniem. Musi chronić
nas przez całą dobę przed atakami wirusów i bakterii. Dzięki
tej książce dowiesz się, jak wykorzystać zdrowe odżywianie w walce z
powszechnymi chorobami. Nauczysz się wzmacniać siły obronne organizmu i
dbać o kondycję komórek odpornościowych. Poznasz najlepsze
domowe sposoby i produkty spożywcze służące wzmocnieniu odporności.
Dodatkowo otrzymasz ponad 50 autorskich przepisów na pyszne
dania. Dysponując tą wiedzą, zmienisz tryb życia z korzyścią dla
swojego zdrowia i samopoczucia.
Przedmowa
• 7
Zdrowe żywienie, wysoka odporność • 9
Mikrobiom: obrona z brzucha • 15
Test:
jak sprawny jest twój układ odpornościowy?
• 18
Nowinki
naukowe • 20
Prawidłowe żywienie: czego ci teraz potrzeba • 22
Składniki odżywcze ważne dla twojego układu odpornościowego •
28
Komu potrzebne są suplementy diety? • 32
Witamina
C: cudowna broń w walce z infekcjami?
• 35
Zastrzyk energii służący ochronie: gotowanie w dobie kryzysu •
38
Superbohaterowie
kontra wirusy i bakterie
• 41
Strategie samouzdrawiania • 45
Post zamiast medycyny • 50
Grypa
i spółka: pytania i odpowiedzi •
53
Gorączka nie taka straszna • 56
Uzdrawiająca moc światła • 58
Przyprawy
na wzmocnienie • 60
PRZEPISY
NA ZDROWY UKŁAD ODPORNOŚCIOWY
ŚNIADANIA • 67
Superfood – power drink • 74
Pożywne pasty do smarowania
pieczywa • 84
PRZYSTAWKI • 87
Kolorowe shoty z imbirem • 100
DANIA GŁÓWNE • 115
DESERY • 153
Wzmacniacze odporności na gorąco • 160
Indeks • 166
Lista przepisów • 168
Specjaliści ds. żywienia • 172
176
stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|