|

BEZPIECZEŃSTWO KONSUMENTÓW NA RYNKU ŻYWNOŚCI
DĄBROWSKA A. RED. wydawnictwo: SGH, 2020, wydanie Icena netto: 56.70 Twoja cena 53,87 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Bezpieczeństwo
konsumentów
na
rynku żywności
Anna
Dąbrowska
Wstęp
Krystyna Mazurek-Łopacińska
Rozdział 1. Ekologizacja
konsumpcji w kontekście bezpieczeństwa produktów
żywnościowych
Wprowadzenie
1.1. Ekologizacja konsumpcji - istota i cele badań
1.2. Kategorie bezpieczeństwa ekologicznych produktów
żywnościowych
1.3. Typologia konsumentów na rynku produktów
ekologicznych jako wyraz zróżnicowania zachowań konsumenckich
1.4. Etnocentryzm konsumencki w kształtowaniu postaw wobec żywności
ekologicznej
1.5. Kierunki polityki marketingowej zorientowane na kształtowanie
bezpieczeństwa żywnościowego
Zakończenie
Bibliografia
Joanna Szwacka-Mokrzycka, Marzena Lemanowicz
Rozdział 2. Konsumenci
wobec żywności ekologicznej
Wprowadzenie
2.1. Pojęcie żywności ekologicznej
2.2. Determinanty konsumpcji żywności ekologicznej w świetle badań
innych autorów
2.3. Wpływ żywności ekologicznej na zdrowie człowieka
2.4. Zachowania respondentów wobec żywności ekologicznej.
Wyniki badań empirycznych
Zakończenie
Bibliografia
Anna Rogala, Renata Nestorowicz, Ewa Jerzyk
Rozdział 3. Bezpieczeństwo
konsumentów na rynku żywności ekologicznej
Wprowadzenie
3.1. Charakterystyka żywności ekologicznej
3.2. Percepcja żywności ekologicznej wśród polskich
konsumentów
3.3. Kwestie bezpieczeństwa żywności ekologicznej w przyszłości
Zakończenie
Bibliografia
Justyna Zwolińska
Rozdział 4. Agroekologia
jako instrument bezpieczeństwa żywnościowego w Unii europejskiej
Wprowadzenie
4.1. Rolnictwo przemysłowe
4.2. Agroekologia
4.3. Wspólna Polityka Żywnościowa
Zakończenie
Bibliografia
Krystyna Świetlik
Rozdział 5. Ekonomiczna
dostępność żywności jako indykator bezpieczeństwa żywnościowego
Wprowadzenie
5.1. Pojęcie i sposoby pomiaru ekonomicznej dostępności do żywności
5.2. Ekonomiczna dostępność żywności w Polsce w latach 2013-2017
5.3. Poziom spożycia podstawowych artykułów żywnościowych
Zakończenie
bibliografia
Mirosława Malinowska
Rozdział 6.
Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności jako obiekt badań
Wprowadzenie
6.1. Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności - założenia badawcze
6.2. Charakterystyka analizowanych artykułów
6.3. Bezpieczeństwo konsumenta na rynku żywności - wyniki analizy
zawartości treści artykułów
Zakończenie
Bibliografia
Barbara Kucharska
Rozdział 7. Bezpieczeństwo
żywności - perspektywa przedsiębiorstwa i konsumenta
Wprowadzenie
7.1. Bezpieczeństwo żywności
7.2. Bezpieczeństwo żywności - przykłady rozwiązań w produkcji i handlu
detalicznym
7.3. Konsument wobec bezpieczeństwa żywności
7.4. Bezpieczeństwo żywności - perspektywa pokolenia Y w świetle badań
bezpośrednich
Zakończenie
Bibliografia
Magdalena Ankiel, Bogdan Sojkin
Rozdział 8.
Postrzeganie informacji na opakowaniu w zakresie przydatności żywności
do spożycia przez konsumentki w Wielkopolsce
Wprowadzenie
8.1. Cel, zakres i metodyka badawcza
8.2. Identyfikacja kryteriów oceny przydatności żywności do
spożycia przez konsumentów
8.3. Postrzeganie i ocena informacji o trwałości żywności na opakowaniu
przez konsumentki
Zakończenie
Bibliografia
Tomasz Olejniczak
Rozdział 9. Postrzeganie
bezpieczeństwa żywności przez seniorów na przykładzie
województwa wielkopolskiego
Wprowadzenie
9.1. Poziom wiedzy osób starszych o zdrowiu, żywności i
żywieniu
9.2. Opinie osób starszych na temat stanu bezpieczeństwa
spożywanej żywności
Zakończenie
Bibliografia
Beata Kolny
Rozdział 10. Żywność wygodna a
zaspokojenie potrzeb żywieniowych konsumenta
Wprowadzenie
10.1. Potrzeby żywieniowe i żywność wygodna - charakterystyka pojęć
10.2. Źródła informacji i charakterystyka próby
badawczej
10.3. Częstotliwość i determinanty zakupu żywności wygodnej w świetle
wyników badań własnych
Zakończenie
Bibliografia
Grzegorz Maciejewski
Rozdział 11. Zaufanie
konsumentów do nowych rodzajów żywności
Wprowadzenie
11.1. Zaufanie konsumentów do żywności
11.2. Nowe rodzaje żywności
11.3. Charakterystyka próby badawczej
11.4. Zaufanie mieszkańców województwa śląskiego
do nowych rodzajów żywności
Zakończenie
Bibliografia
Michał Kucia
Rozdział 12.
Wykorzystanie zaangażowania klientów w redukowaniu ryzyka
konsumenckiego na rynku żywności
Wprowadzenie
12.1. Ryzyko w decyzjach nabywczych konsumentów
12.2. Wykorzystanie koncepcji zaangażowania klienta w redukowaniu
ryzyka konsumenckiego
Zakończenie
Bibliografia
Marcin Gębarowski
Rozdział 13. Targi w promowaniu
bezpieczeństwa żywności - zróżnicowanie wydarzeń i ich
zakresy tematyczne
Wprowadzenie
13.1. Pojmowanie bezpieczeństwa żywności
13.2. Identyfikacja wydarzeń wystawienniczych propagujących
bezpieczeństwo żywności
Zakończenie
Bibliografia
Abstracts
183
strony, B5, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|