Żywienie w sporcie
Wysiłek sportowy pociąga za sobą wielkie wydatki energetyczne.
Przy wyrównanym poziomie wyszkolenia zawodników w sporcie wysoko kwalifikowanym
żywienie często staje się czynnikiem decydującym o zwycięstwie w rywalizacji
sportowej.
Dlatego tak ważne staje się odpowiednie komponowanie jadłospisów dla osób
uprawiających poszczególne dyscypliny sportowe, trenujących, przygotowujących się do
zawodów i biorących w nich udział, a także podróżujących po całym świecie zgodnie
z terminarzem imprez sportowych.
Odbiorcy: sportowcy, trenerzy, studenci AWF.
Wstęp
I. CZĘŚĆ OGÓLNA
1. Potrzeby energetyczne sportowców
1.1. Podstawowa i spoczynkowa przemiana materii
1.2. Całkowita przemiana materii
1.3. Kryteria ciężkości pracy
1.4. Dobowy wydatek energetyczny
1.5. Źródła energii w pracy mięśni
2. Składniki pokarmowe
2.1. Składniki energetyczne
2.1.1. Węglowodany w żywieniu sportowców, 2.1.2. Węglowodany warunkiem prawidłowej
przemiany tłuszczu i białka, 2.1.3. Tłuszcze
2.2. Materiały budulcowe
2.2.1. Białka , 2.2.2. Zapotrzebowanie sportowców na białko, 2.2.3. Składniki
mineralne w żywieniu sportowców, 2.2.4. Gospodarka wodna ustroju, 2.2.5. Związki
mineralne regulatorem gospodarki wodnej, 2.2.6. Związki mineralne a równowaga
kwasowo-zasadowa
2.3. Składniki regulujące
2.3.1. Witaminy rozpuszczalne w wodzie, 2.3.2. Witaminy grupy B, 2.3.3. Witaminy
rozpuszczalne w tłuszczach
3. Stres oksydacyjny w sporcie. Pożywienie jako źródło antyoksydantów
4. Normy żywienia i wyżywienia dla wybranych dyscyplin sportu
4.1. Podnoszenie ciężarów
4.2. Kolarstwo
4.3. Gry sportowe
4.4. Gimnastyka
4.5. Szermierka
4.6. Lekka atletyka
4.7. Narciarstwo
4.8. Biatlon
4.9. Sporty wodne
4.10. Łyżwiarstwo
4.11. Jeździectwo
4.12. Łucznictwo
4.13. Strzelectwo sportowe
4.14. Sporty walki
4.15. Sport motorowy i żużlowy
4.16. Turystyka
4.17. Studenci wychowania fizycznego
II. CZĘŚĆ SZCZEGÓŁOWA
1. Specyfika żywienia sportowców w okresie treningów, zawodów i odnowy
1.1. Żywienie w okresie treningu
1.2. Żywienie w okresie zawodów
1.2.1. Żywienie w okresie przedstartowym, 1.2.2. Żywienie w czasie zawodów, 1.2.3.
Dożywianie na trasie zawodów długotrwałych
1.3. Żywienie w okresie odnowy
2. Pora, częstotliwość i rodzaj posiłków podczas treningów i zawodów
2.1. Żywienie podczas wyjazdów zagranicznych
2.2. Ostrożnie z konserwami
2.3. Napoje w sporcie
2.4. Alkohol, używki i doping
3. Regulowanie masy ciała w sporcie
3.1. Racjonalna dieta odchudzająca
3.2. Dieta zwiększająca masę ciała
4. Odżywki w sporcie
5. Zatrucia pokarmowe
5.1. Zanieczyszczenia żywności
6. Produkty spożywcze
6.1. Podział produktów na grupy
6.2. Produkty zbożowe
6.3. Mleko i produkty mleczne
6.4. Jaja
6.5. Mięso, wędliny, ryby
6.6. Masło, śmietana
6.7. Inne tłuszcze
6.8. Ziemniaki
6.9. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C
6.10. Warzywa i owoce obfitujące w karoten
6.11. Inne warzywa i owoce
6.12. Rośliny strączkowe suche
6.13. Cukier i słodycze
6.14. Grzyby i orzechy
6.15. Zamiana produktów spożywczych
7. Układanie jadłospisów
7.1. Zasady układania jadłospisów
7.2. Zasady prawidłowego przyrządzania potraw
8. Przykładowe jadłospisy dla siedmiu grup dyscyplin sportowych
8.1. Przykładowe jadłospisy dla grupy I (gimnastyka, jeździectwo, pięciobój
nowoczesny, szermierka, strzelectwo, łucznictwo i sport żużlowy)
1. Sezon wiosenny, 2. Sezon letni , 3. Sezon jesienny, 4. Sezon zimowy
8.2. Przykładowe jadłospisy dla grupy II (biegi krótkie la i skok w dal, biegi średnie
la, skoki la, łyżwiarstwo szybkie, zjazdy narciarskie i slalom, skoki narciarskie,
pływanie – krótkie dystanse)
5. Sezon wiosenny, 6. Sezon letni, 7. Sezon jesienny, 8. Sezon zimowy
8.3. Przykładowe jadłospisy dla grupy III A (podnoszenie ciężarów, rzut oszczepem,
dziesięciobój)
9. Sezon wiosenny, 10. Sezon letni, 11. Sezon jesienny, 12. Sezon zimowy
8.4. Przykładowe jadłospisy dla grupy III B (miotanie kulą, dyskiem i młotem)
13. Sezon wiosenny, 14. Sezon letni, 15. Sezon jesienny, 16. Sezon zimowy
8.5. Przykładowe jadłospisy dla grupy IV (kolarstwo szosowe, kolarstwo torowe,
wioślarstwo, kajakarstwo)
17. Sezon wiosenny, 18. Sezon letni, 19. Sezon jesienny, 20. Sezon zimowy
8.6. Przykładowe jadłospisy dla grupy V (maraton la, biegi długie la, chód
sportowy, biegi z przeszkodami, biegi długie narciarskie, dwubój zimowy, żeglarstwo,
sport motocyklowy)
21. Sezon wiosenny, 22. Sezon letni, 23. Sezon jesienny, 24. Sezon zimowy
8.7. Przykładowe jadłospisy dla grupy VI (sporty walki: boks, judo, zapasy)
25. Sezon wiosenny, 26. Sezon letni, 27. Sezon jesienny, 28. Sezon zimowy
8.8. Przykładowe jadłospisy dla grupy VII (gry zespołowe: siatkówka, koszykówka,
piłka nożna, piłka ręczna, hokej na trawie, hokej na lodzie, tenis ziemny, tenis
stołowy, piłka wodna)
29. Sezon wiosenny, 30. Sezon letni , 31. Sezon jesienny, 32. Sezon zimowy
9. Przepisy na potrawy podane w jadłospisach
9.1. Zupy
9.2. Potrawy mięsne
9.3. Potrawy z ryb
9.4. Potrawy z jajek
9.5. Potrawy z warzyw
9.6. Zupy mleczne
9.7. Potrawy mączne
9.8. Kompoty
9.9. Napoje
9.10. Desery
9.11. Owoce z cukrem
9.12. Przystawki
9.13. Dodatki do pieczywa
Zakończenie
Piśmiennictwo
296 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka