wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 38.50 36,58   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ W PRZEMYŚLE SPOŻYWCZYM PODSTAWOWE ZAGADNIENIA


OLSZEWSKI A.

wydawnictwo: WNT, 2014, wydanie I

cena netto: 38.50 Twoja cena  36,58 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zarządzanie jakością w przemyśle spożywczym

Podstawowe zagadnienia


Zarządzanie jakością jest bardzo obszernym i złożonym zagadnieniem.

Obejmuje wszystkie sfery przedsiębiorstw. Ogólne standardy zarządzania jakością są uniwersalne, jednak sposób ich wdrażania i funkcjonowania zależy od specyfiki branży, a także wielkości oraz struktury firmy.

Książka jest przeznaczona dla studentów kierunku technologia żywności i żywienia człowieka na przedmioty: analiza i ocena jakości żywności, organizacja i ekonomika przedsiębiorstw żywnościowych, organizacja i zarządzanie procesem produkcyjnym.


Od Autora. 9
1
Podstawowe pojęcia związane z jakością 11
1.1. Jakość jako kategoria filozoficzna.11
1.2. Jakość w ekonomii.11
1.3. Jakość wyrobu.12
1.4. Koncepcja jakości.13
1.5. Spirala jakości. 17
2
Powstanie i rozwój koncepcji zarządzania jakością (TQM - total quality management) 19
2.1. Koncepcja Edwarda Deminga.19
2.2. Koncepcja Josepha M. Jurana.21
2.3. Koncepcja Philipa Crosbyego.23
2.4. Podobieństwa i różnice koncepcji Deminga, Jurana i Crosbyego 25
3
Znaczenie zapewnienia jakości i sterowanie jakością.27
3.1. Jakość typu i jakość wykonania .27
3.2. Zapewnienie jakości i sterowanie jakością.27
3.3. Stopnie Oaklanda dochodzenia do jakości.29
3.4. Otoczenie przedsiębiorstwa produkcyjnego.31
4
Koszty jakości 33
4.1. Efektywne kosztowo zarządzanie jakością i kategorie kosztów 33
4.2. Struktura kosztów jakości.36
4.3. Efekty podnoszenia jakości.37
4.4. Powody niepowodzenia systemu kosztów jakości.39
5
Metody i techniki zapewnienia jakości. 41
5.1. Just-in-time (JIT) - „dokładnie na czas” .41
5.2. Metoda Taguchi.43
5.3. Quality function deployment (QFD) - metoda zaawansowanego planowania jakości.46
5.3.1. Dom jakości (HOQ).46
5.3.2. Macierze techniki (QFD).47
5.3.3. Fazy wprowadzenia (wdrażania) QFD.48
5.3.4. Zastosowanie Q FD .51
5.4. Metoda Six s igm a .51
5.4.1. Zasady Six sigm a .51
5.4.2. Zdefiniowanie Six sigma.52
5.4.3. Warunki wdrożenia Six sigma.52
5.4.4. Korzyści wynikające z wprowadzenia Six sigma 53
6
Nowoczesne zarządzanie jakością55
6.1. ISO - International Standards Organization .56
6.1.1. Osiem zasad zarządzania jakością.56
6.1.2. Podejście systemowe i procesowe.56
6.1.3. Model PWSD.58
6.1.4. Projektowanie i wprowadzanie systemu zarządzania jakością (SZ J) 58
6.1.5. Etapy wdrażania systemu jakości ISO.60
6.1.6. Dokumentacja systemu zarządzania jakością.61
6.1.7. Przyczyny niepowodzeń w systemie zarządzania jakością 62
6.1.8. Zasady wyboru konsultanta systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności.64
6.2. System HACCP (hazard analysis and critical controlpoints) - analiza zagrożeń i krytycznych punktów kontroli  66
6.2.1. Cel wprowadzenia systemu 66
6.2.2. Siedem zasad HACCP.68
6.2.3. Drzewo decyzyjne w systemie HACCP 68
6.2.4. Analiza zagrożeń.69
6.2.5. Wdrożenie systemu HACCP.70
6.2.6. Dokumentacja HACCP.71
6.2.7. System HACCP w praktyce.72
6.2.8. Nadzór nad bezpieczeństwem zdrowotnym żywności 79
7
Praca zespołowa w zarządzaniu przez jakość.81
7.1. Zespół usprawniania jakości.81
7.2. Koła jakości. 83
7.2.1. Definicja i struktura kół jakości.83
7.2.2. System szkoleń w ramach kół jakości.84
7.2.3. Funkcjonowanie kół jakości.84
7.2.4. Wdrażanie systemu kół jakości.85
8
Planowanie jakości 87
8.1. Fazy planowania jakości.88
9
Definicja pojęć dotyczących jakości .93
Bibliografia99


100 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022