wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

AGROTURYSTYKA


SZNAJDER M. PRZEZBÓRSKA L.

wydawnictwo: PWE, 2006, wydanie I

cena netto: 61.00 Twoja cena  57,95 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Agroturystyka jest obecnie przedmiotem dużego zainteresowania nie tylko polityki społecznej, gospodarczej i rolnej, lecz również samych rolników, dla których jest szansą zdobycia nowych źródeł dochodu.

Podręcznik składa się z trzech części. Pierwsza to wprowadzenie do agroturystyki, druga jest poświęcona ekonomice i organizacji agroturystyki (w tym m. in. ekonomice i organizacji gospodarstw agroturystycznych), a w trzeciej - swoistym studium przypadków - omówiono podmioty i przedsięwzięcia agroturystyczne.

Podręcznik jest przeznaczony dla studentów akademii rolniczych, wychowania fizycznego i ekonomicznych na kierunkach związanych z rolnictwem i turystyką. Może stanowić źródło wiedzy dla uczniów szkół średnich o profilach turystycznym, ekonomicznym i rolniczym. Zainteresuje również osoby zajmujące się problematyką rozwoju agroturystyki w regionach.


Spis treści:

Przedmowa

Część I. WPROWADZENIE DO AGROTURYSTYKI

Rozdział 1. Zakres agroturystyki
1. Pojęcie agroturystyki
2. Funkcje agroturystyki
3. Ekonomika agroturystyki
4. Marketing w agroturystyce
5. Organizacja agroturystyki
6. Zarządzanie agroturystyką

Rozdział 2. Gospodarcze i społeczne znaczenie agroturystyki
1. Zjawiska warunkujące rozwój agroturystyki
2. Niska dochodowość gospodarstw rolnych
3. Pozarolnicze źródła dochodów ludności rolniczej w Polsce
4. Sytuacja dochodowa ludności rolniczej w wybranych krajach europejskich a pozarolnicze źródła utrzymania
5. Urbanizacja i jej konsekwencje dla agroturystyki
6. Redystrybucja dochodu z miasta do wsi
7. Agroturystyka jako metoda zbytu produktów rolnych

Rozdział 3. Wielofunkcyjny rozwój obszarów wiejskich
1. Przemiany rolnictwa i terenów wiejskich
2. Koncepcje i definicje
3. Elementy rozwoju wielofunkcyjnego
4. Powstanie i rozwój koncepcji wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich w Unii Europejskiej

Rozdział 4. Przestrzeń agroturystyczna
1. Definicje przestrzeni agroturystycznej
2. Waloryzacja przestrzeni agroturystycznej
3. Cechy przestrzeni agroturystycznej
4. Parki krajobrazowe i narodowe
5. Przestrzeń agroturystyczna Polski
6. Kształtowanie przestrzeni agroturystycznej
7. Przykład kształtowania przestrzeni agroturystycznej

Część II. EKONOMIKA I ORGANIZACJA AGROTURYSTYKI

Rozdział 5. Podmioty agroturystyczne

Rozdział 6. Podstawy prawne funkcjonowania podmiotów agroturystycznych
1. Agroturystyka jako działalność gospodarcza
2. Podatki w agroturystyce
3. Inne obowiązki prawne w gospodarstwach agroturystycznych

Rozdział 7. Organizacja gospodarstw agroturystycznych
1. Rodzaje i definicje gospodarstw
2. Gospodarstwo rolne
1. Gospodarstwo agroturystyczne
2. Gospodarstwo rolne a gospodarstwo agroturystyczne
3. Zależności między produkcją rolniczą a agroturystyką w gospodarstwach agroturystycznych

Rozdział 8. Ekonomika gospodarstw agroturystycznych
1. Zakres ekonomiki gospodarstw agroturystycznych
2. Definicje i kategorie kosztów
3. Analiza inwestycji
4. Przykład obliczania kosztów w gospodarstwie agroturystycznym
5. Płynność finansowa
6. Analiza punktu progowego
7. Informacyjna rola cen w agroturystyce
8. Ryzyko w agroturystyce

Rozdział 9. Kooperacja podmiotów agroturystycznych
1. Regiony agroturystyczne
2. Współpraca i integracja w agroturystyce
3. Pozycja pojedynczego gospodarstwa agroturystycznego
4. Zespół podmiotów agroturystycznych
5. Sieci agroturystyczne
6. Stowarzyszenie agroturystyczne
7. Agroturystyka w przetwórstwie spożywczym

Rozdział 10. Usługi i produkty agroturystyczne
1. Produkty, usługi, imponderabilia i atrakcje agroturystyczne
2. Klasyfikacja produktów i usług agroturystycznych
3. Popularność produktów i usług agroturystycznych
4. Produkty i usługi agrohotelarstwa
5. Produkty i usługi agrogastronomii
6. Produkty i usługi agroturystyki właściwej
7. Sprzedaż bezpośrednia
8. Produkty i usługi agrowypoczynku
9. Produkty i usługi agrosportu
10. Produkty i usługi agrorozrywki
11. Produkty i usługi agroterapii
12. Produkty i usługi związane z etnografią

Rozdział 11. Agroturyści
1. Strumień turystów i strumień przychodów
2. Kryteria segmentacji
3. Cechy demograficzne jako kryterium segmentacji
4. Cechy ekonomiczne jako kryterium segmentacji
5. Style życia jako kryterium segmentacji

Rozdział 12. Rynek produktów i usług agroturystycznych
1. Dochody ludności i ich przeznaczenie
2. Postępujące rozwarstwienie ekonomiczne ludności a agroturystyka
3. Popyt na usługi agroturystyczne
4. Metody sprzedaży produktów i usług w agroturystyce

Część III. AGROTURYSTYKA NA ŚWIECIE

Rozdział 13. Filary agroturystyki

Rozdział 14. Obsługa agroturystyki
1. Informacja turystyczna
2. Jakość w agroturystyce
3. Agroturystyka profesjonalna
4. Pamiątkarstwo

Rozdział 15. Mobilność w agroturystyce
1. Środki transportu
2. Agroturystyka weekendowa
3. Agroprzewodnik
4. Wyjazd agroturystyczny grupowy
5. Przykłady wyjazdów studyjnych

Rozdział 16. Gospodarstwa i przedsięwzięcia agroturystyczne na świecie
1. Typowe gospodarstwo rolne
2. Wielkie farmy
3. Agroturystyczne farmy dla dzieci
4. Gospodarstwa agroturystyczne hodujące dzikie zwierzęta
5. Gospodarstwa ogrodnicze, warzywnicze i sadownicze
6. Gospodarstwa wakacyjne i pobyt w gospodarstwie
7. Gospodarstwa agroturystyczne, których działalność jest oparta na produkcji serów
8. Restauracje agroturystyczne
9. Terapia w agroturystyce
10. Podsumowanie

Rozdział 17. Agroturystyczne miscellanea
1. Agroturystyka jako środek promocji produkcji
2. Produkcja napojów alkoholowych w agroturystyce
3. Hobbiton -- Łut szczęścia
4. Ruch pielgrzymkowy
5. Agriventure i agroturystyka w prowincji Manitoba

Rozdział 18. Agroturystyczna charakterystyka czterech krajów świata
1. Predyspozycje do rozwoju agroturystyki
2. Baszkiria
3. Nowa Zelandia
4. Kanada (Quebec)
5. Wielka Brytania

Zakończenie

Literatura

 


257 stron, miękka oprawa

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022