Od autorów:
(...) Korzystając z olbrzymiego dorobku polskich hotelarzy (zarówno praktyków, jak i
teoretyków) chcieliśmy w uporządkowany sposób przedstawić najważniejsze, naszym
zdaniem, zagadnienia dotyczące podstaw hotelarstwa, które realizujemy z naszymi
studentami w ramach przedmiotu o tej samej nazwie. Wielką radością byłoby dla nas
także, gdyby oprócz studentów z podręcznika korzystali również inni (praktycy,
decydenci, samorządowcy), potwierdzając jego przydatność w ich działalności.
(...) Prezentowany podręcznik jest jedną z trzech przygotowywanych części dlatego jego
treść obejmuje tylko elementy podstawowe. Problemy organizacji i funkcjonowanie
obiektów noclegowych czy marketingu w hotelarstwie są przedmiotem rozważań dwóch
pozostałych części, które mamy nadzieję niebawem pojawią się jako podręczniki do
kolejnych wykładów i ćwiczeń z zakresu hotelarstwa. (...)
Książka przeznaczona jest dla studentów interesujących się hotelarstwem (szerzej -
turystyką) i fakt ten ma podstawowe znaczenie dla zawartego w niej układu treści,
doboru literatury itp. Pragnę stwierdzić, że opracowanie pt. HOTELARSTWO.Część I.
Podstawowe wiadomości z zakresu hotelarstwa powinno jak najszybciej ukazać się na
rynku. Po pierwsze, przede wszystkim dotyka kwestii istotnych dla współczesnej turystyki
(czy szerzej - usług). Po drugie, zawarte w nim informacje dotyczą niekiedy wydarzeń
mających kilka miesięcy luby tygodni temu. Po trzecie jest napisane w sposób bardzo
przystępny (w sensie językowym) i przejrzysty (w sensie formy). Mam jednocześnie
nadzieję, że ukaże się ono w takim nakładzie (...), że nie będzie od samego
początku "białym krukiem" i będą się mogli z nim zapoznać czytelnicy (nie
tylko studenci) w Łodzi i w innych ośrodkach akademickich Polski.
Prof. dr hab. Andrzej Kowalczyk - Uniwersytet Warszawski
Spis treści
Od Autorów
1. "Dawno, dawno temu..." albo zarys historii hotelarstwa na świecie i w Polsce
1.1. Historia hotelarstwa na świecie
1.2. Rozwój hotelarstwa w Polsce
2. "Wszędzie dobrze, ale w domu..." albo zarys historii hotelarstwa w regionie
łódzkim i Łodzi
2.1. Rozwój hotelarstwa w regionie łódzkim
2.2. Historia hotelarstwa w Łodzi
2.2.1. Przemiany w hotelarstwie łódzkim
2.2.2. Projekty nowych hoteli i ich realizacja
3. "Na dobry początek..." albo podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa
3.1. Co to jest "hotelarstwo"?
3.2. Gościnność według prawa w Polsce
3.3. Ważniejsze pojęcia stosowane w hotelarstwie
3.4. Klasyfikacja obiektów hotelarskich
4. "Byleby dach nad głową..." albo hotele i zakłady hotelarskie
4.1. Charakterystyka rodzajowa podstawowych obiektów bazy noclegowej
4.1.1. Hotele
4.1.2. Motele
4.1.3. Pensjonaty
4.1.4. Kempingi
4.1.5. Domy wycieczkowe
4.1.6. Schroniska młodzieżowe
4.1.7. Schroniska
4.1.8. Pola biwakowe
4.2. Charakterystyka innych obiektów bazy noclegowej
5. "Sławne, dziwne, naj..." albo elita światowego hotelarstwa
5.1. Sławne hotele świata
5.2. Sławne hotele w Polsce
5.3. Dziwne, oryginalne, niesamowite, naj
6. "Patroni, koryfeusze, luminarze..." albo wielcy ludzie hotelarstwa
światowego
6.1. Święci i patroni hotelarstwa
6.2. Wielcy hotelarze świata
6.3. Nestorzy hotelarstwa polskiego
7. "Nie tylko spokojny sen..." albo kilka słów o usłudze hotelarskiej
7.1. Pojęcie usługi hotelarskiej
7.2. Cechy usługi hotelarskiej
7.3. Podział usług hotelarskich
7.3.1. Charakterystyka usług podstawowych
7.3.2. Charakterystyka usług dodatkowych
7.4. Usługa hotelarska jako specyficzny rodzaj produktu turystycznego
8. "Razem raźniej..." albo organizacje i stowarzyszenia hotelarskie
8.1. Organizacje hotelarskie na świecie
8.1.1. Międzynarodowe Zrzeszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
8.1.2. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarzy, Restauratorów i
Właścicieli Kawiarni (HoReCa)
8.1.3. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie
Europejskiej (HOTREC)
8.1.4. Międzynarodowa Federacja Schronisk Młodzieżowych (IYHF)
8.1.5. Międzynarodowa Federacja Kempingu i Karawaningu (FICC)
8.2. Wybrane organizacje hotelarskie i inne organizacje turystyczne związane z
hotelar-stwem w Polsce
8.2.1. Polskie Zrzeszenie Hoteli (PZH)
8.2.2. Izba Gospodarcza Polskiego Zrzeszenia Hoteli
8.2.3. Polska Izba Hotelarstwa (PIH)
8.2.4. Polskie Stowarzyszenie Hotelarstwa i Turystyki (PSHiT)
8.2.5. Małopolska Izba Hotelarska
8.2.6. Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (PTSM)
8.2.7. Polska Federacja Campingu i Caravaningu (PFCC)
8.2.8. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze (PTTK)
8.2.9. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne" (PFTW GG)
8.2.10. Stowarzyszenie Konferencje i Kongresy w Polsce
9. "Dobre towarzystwo..." albo struktury funkcjonalno-organizacyjne w
hotelarstwie
9.1. Struktury hotelarskie w literaturze przedmiotu
9.2. Przykłady struktur organizacyjno-funkcjonalnych w hotelarstwie
9.2.1. Typ hotelu
9.2.2. Grupa markowa
9.2.3. Łańcuch hotelowy
9.2.4. System hotelowy
9.2.5. Sieć hoteli
9.3. Na zakończenie tego rozdziału
10. "Więcej, lepiej, wyżej..." albo hotelarstwo na świecie i w Polsce oraz
główne trendy w jego rozwoju
10.1. Hotelarstwo na świecie i w Polsce - albo trzy łyki statystyki
10.2. Wybrane trendy w rozwoju hotelarstwa światowego
Załączniki
335 stron, A4, miękka oprawa