Podręcznik przeznaczony do kształcenia w zawodach do nauczania zawodu technik
hotelarstwa na poziomie technikum i szkoły policealnej.
Rok dopuszczenia: 2009
Spis treści:
OD AUTORA
ROZDZIAŁ 1. WIADOMOŚCI WSTĘPNE Z ZAKRESU HOTELARSTWA
1.1. Podstawowe pojęcia dotyczące hotelarstwa
1.2. Historyczny rozwój hotelarstwa w Polsce
1.3. Historyczny rozwój hotelarstwa na świecie
1.4. Prekursorzy współczesnego hotelarstwa
1.5. Polskie organizacje hotelarskie
1.5.1. Historia organizacji hotelarskich
1.5.2. Współczesne organizacje hotelarskie
1.5.3. Krajowe stowarzyszenia branżowe
1.6. Międzynarodowe organizacje hotelarskie
ROZDZIAŁ 2. TURYSTYCZNA BAZA NOCLEGOWA
2.1. Najważniejsze przepisy prawne dotyczące hotelarstwa
2.2. Klasyfikacja obiektów noclegowych
2.3. Rodzaje obiektów hotelarskich
2.4. Hotelarstwo jako dział gospodarki
2.5. Kierunki rozwoju hotelarstwa polskiego i światowego
2.6. Gestorzy bazy noclegowej
2.7. Struktury organizacyjno-funkcjonalne w hotelarstwie
2.8. Współczesne systemy i łańcuchy hotelowe
ROZDZIAŁ 3. STANDARYZACJA OBIEKTÓW HOTELARSKICH
3.1. Podstawowe pojęcia dotyczące standaryzacji
3.2. Wymagania kategoryzacyjne bazy hotelarskiej
3.3. Rekomendacja obiektów hotelarskich
3.4. Zastosowanie norm ISO dotyczących jakości usług w obiektach hotelarskich
3.5. Kontrola jakości żywności - analiza ryzyka i krytyczny punkt kontrolny (HACCP)
ROZDZIAŁ 4. USŁUGI HOTELARSKIE
4.1. Definicje podstawowe
4.2. Cechy usług hotelarskich
4.3. Podział usług hotelarskich. Usługi podstawowe i dodatkowe w różnych rodzajach
obiektów hotelarskich
4.4. Usługi hotelarskie świadczone w zespołach wielofunkcyjnych
Usługi hotelarskie w środkach transportu oraz w innych rodzajach bazy noclegowej
156 stron, oprawa miękka