|
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA ZDROWEGO I CHOREGO TOM 2.
GAWĘCKI J. GRZYMISŁAWSKI M. wydawnictwo: PWN, 2012, wydanie IIcena netto: 75.55 Twoja cena 71,77 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Żywienie człowieka zdrowego i chorego Tom 2
Autorzy omówili:
zasady i praktyczne wskazówki prawidłowego żywienia w różnych okresach życia;
rolę żywienia w profilaktyce i leczeniu najczęściej występujących chorób, jak
niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimia, choroby metaboliczne, choroby
układu krążenia i pokarmowego, onkologiczne, alergie pokarmowe, intensywna terapia
żywieniowa;
żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
praktyczne wskazówki do żywienia człowieka chorego.
Książka została tak pomyślana, aby pomóc czytelnikowi:
racjonalnie żywić siebie i innych, uwzględniając różne uwarunkowania związane
z wiekiem, stanem fizjologicznym, trybem i warunkami życia;
rozumieć rolę żywienia w patogenezie, profilaktyce i leczeniu najczęściej
występujących chorób oraz prawidłowo stosować żywienie pozajelitowe i dojelitowe;
poznać organizacyjne i technologiczne aspekty optymalizacji praktycznego żywienia
osób zdrowych i chorych.
W obecnym, drugim wydaniu uaktualniono informacje wynikające z rozwoju nauk
żywieniowych i studiów akademickich z zakresu dietetyki. Dodano nowe rozdziały: o
żywieniu w ekstremalnych warunkach środowiska i w alergiach pokarmowych oraz o
technologii potraw dietetycznych.
Książka jest przeznaczona dla studentów uniwersytetów przyrodniczych, medycznych, i
innych uczelni wyższych realizujących przedmioty z zakresu żywienia, a także dla osób
praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, żywieniowców,
technologów żywności oraz personelu szpitali, sanatoriów i domów opieki.
472 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|