|
SMAKI DWUDZIESTOLECIA ZWYCZAJE KULINARNE BALE I BANKIETY
ŁOZIŃSKA M. wydawnictwo: PWN, 2011, wydanie I cena netto: 76.50 Twoja cena 72,68 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Smaki dwudziestolecia
Zwyczaje kulinarne, bale i bankiety
Książka zabiera czytelników w podróż po międzywojennej Polsce, w której ważnym
zmianom politycznym i gospodarczym towarzyszyły przeobrażenia w formach życia
towarzyskiego i kulturze jedzenia.
Autorka, Maja Łozińska, w barwny sposób pisze o tych przemianach, pokazuje modne
luksusowe restauracje, kawiarnie literackie i cukiernie, a także podmiejskie spelunki i
wiejskie gospody. Opowiada o handlu artykułami spożywczymi, o sklepach kolonialnych i
wiejskich jarmarkach, o codziennym stole i eleganckich przyjęciach, o słynnych
smakoszach i o autorach kulinarnych przepisów.
Smakowitą opowieść ubarwiają fragmenty wspomnień, liczne anegdoty, a także
ciekawe, wcześniej niepublikowane zdjęcia archiwalne oraz reprodukcje malarstwa.
184 stron, Format: 16.8x24.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|