|
DZIAŁALNOŚĆ GOSPODARCZA W GASTRONOMII PODRĘCZNIK GASTRONOMIA TOM 3.
GÓRSKA-WARSEWICZ H. wydawnictwo: WSIP, 2014, wydanie I cena netto: 51.10 Twoja cena 48,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Działalność gospodarcza w gastronomii Podręcznik Gastronomia
Tom 3
technik zywienia i usług gastronomicznych, kucharz
Zakres:
PDG (Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej) w branży gastronomicznej
Podręcznik do nauki:
podstaw działalności gospodarczej w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług
gastronomicznych,
umiejętności potrzebnych do podjęcia i prowadzenia działalności gospodarczej w
sektorze gastronomicznym,
tworzenia dokumentacji związanej z prowadzeniem działalności gospodarczej.
Wstęp
Rozdział 1. Wyjaśnienie podstawowych pojęć
1.1. Istota i funkcjonowanie gospodarki rynkowej
1.2. Przedsiębiorca i przedsiębiorstwo
1.3. Prawo podatkowe i konsekwencje jego nieprzestrzegania
1.4. Prawo pracy i konsekwencje jego nieprzestrzegania
1.5. Ochrona danych osobowych i konsekwencje jej nieprzestrzegania
1.6. Prawo autorskie i konsekwencje jego nieprzestrzegania
Rozdział 2. Działalność gospodarcza w gastronomii
2.1. Przepisy prawne dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej i konsekwencje ich
nieprzestrzegania
2.2. Przedsiębiorstwa i instytucje w branży gastronomicznej
2.3. Otoczenie przedsiębiorstwa gastronomicznego
2.4. Marketing mix. Dobór działań marketingowych do prowadzonej działalności
2.5. Procedura rejestracji działalności gospodarczej
2.6. Formy organizacyjnoprawne działalności gospodarczej
2.7. Dokumenty niezbędne do uruchomienia i prowadzenia działalności gospodarczej
2.8. Formy opodatkowania
2.9. Biznesplan
Rozdział 3. Uwarunkowania pracownicze działalności gospodarczej
3.1. Zarządzanie zasobami ludzkimi
3.2. Kultura i etyka zawodowa
3.3. Odpowiedzialność pracowników i tajemnica zawodowa
3.4. Stres zawodowy
3.5. Rozwój zawodowy pracowników
3.6. Komunikacja wewnątrz zespołu
3.7. Negocjacje i rozwiązywanie konfliktów
Rozdział 4. Organizacja wewnętrzna działalności gospodarczej
4.1. rganizacja pracy biurowej z zastosowaniem zasad ergonomii oraz bezpieczeństwa i
higieny pracy
4.2. Urządzenia biurowe - dobór i obsługa
4.3. Pisma związane z prowadzeniem działalności gospodarczej
4.4. Ogólne zasady formułowania pism
4.5. Wykorzystanie internetu w działalności gospodarczej
4.6. Programy komputerowe wspomagające prowadzenie działalności gospodarczej
Rozdział 5. Koszty i przychody w działalności gastronomicznej
5.1. Przedsiębiorstwa gastronomiczne na różnych poziomach rynku
5.2. Czynniki kształtujące wielkość sprzedaży w zakładzie gastronomicznym
5.3. Popyt na usługi gastronomiczne i czynniki go kształtujące
5.4. Analiza działań prowadzonych przez przedsiębiorstwa konkurencyjne
5.5. Przychody i koszty w działalności gastronomicznej oraz ich wpływ na wynik
finansowy
5.6. Kształtowanie kosztów działalności gastronomicznej
Rozdział 6. Kontrahenci i klienci zakładów gastronomicznych
6.1. Sposoby zaopatrzenia zakładu gastronomicznego
6.2. Proces zaopatrzenia zakładu gastronomicznego
6.3. Organizacja współpracy z kontrahentami w zakresie zaopatrzenie
6.4. Współpraca zakładu gastronomicznego z innymi podmiotami
6.5. Potrzeby i preferencje klientów zakładów gastronomicznych
6.6. Sposoby badania potrzeb i preferencji klientów
Literatura
Skorowidz
344 strony, Format: 17.5x24.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|