|
HOTELARSTWO TOM 3. DZIAŁALNOŚĆ RECEPCJI PODRĘCZNIK CZĘŚĆ 1.
CYMAŃSKA-GARBOWSKA B. wydawnictwo: WSIP, 2014, wydanie I cena netto: 41.70 Twoja cena 39,62 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Hotelarstwo Tom 3
Działalnośc recepcji
Podręcznik Część 1
Szkoła ponadgimnazjalna
Podręcznik realizuje treści nowej podstawy programowej. Jest przeznaczony do
kształcenia w zawodzie technik hotelarstwa w zakresie kwalifikacji T.11 (Planowanie i
realizacja usług w recepcji).
Omawia zagadnienia dotyczące schematu organizacyjnego hotelu, roli recepcji,
bezpieczeństwa pracy w recepcji, etyki i kultury pracy, zasad komunikowania się z
gośćmi, organizacji pracy służby parterowej oraz procedur obsługi gości przez
pracowników służby parterowej.
Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ilustracjami.
Wstęp
Rozdział 1. Wiadomości wstępne dotyczące recepcji
1.1. Schemat organizacyjny hotelu
1.1.1. Pojęcie i elementy struktury organizacyjnej
1.1.2. Rodzaje hotelowych struktur organizacyjnych
1.2. Rola recepcji w hotelu
1.2.1. Część ogólnodostępna
1.2.2. Część funkcjonalno-dyźurna recepcji
1.3. Bezpieczeństwo pracy w recepcji
1.3.1. Systemy alarmowe
1.3.2. Znaczenie ergonomii na różnych stanowiskach pracy w recepcji
1.3.3. Czynniki uciążliwe i szkodliwe występujące w środowisku pracy w recepcji
1.3.4. Rozwiązania zmniejszające uciążliwość pracy w recepcji
1.3.5. Zasady ochrony przeciwpożarowej w obiekcie hotelarskim
1.3.6. Rozwiązania proekologiczne stosowane w obiektach hotelarskich
Rozdział 2. Goście hotelowi
2.1. Misja hotelarstwa - oferowanie gościny
2.1.1. Model gościnności
2.2. Potrzeby gości hotelowych i ich oczekiwania
2.2.1. Potrzeby gości hotelowych
2.2.2. Rodzaje i typy gości hotelowych
2.2.3. Wymagania gości hotelowych
2.3. Etyka i kultura w obsłudze gości
2.3.1. Odpowiedzialność etyczno-moralna
2.3.2. Zasady dotyczące przestrzegania tajemnicy zawodowej
2.3.3. Protokół dyplomatyczny i savoir-vivre w hotelarstwie
2.3.4. Wizerunek hotelarza
2.4. Zasady komunikowania się z gośćmi hotelowymi
2.4.1. Komunikacja werbalna i niewerbalna w obsłudze gości hotelowych
2.4.2. Zasady postępowania w trudnych i nadzwyczajnych sytuacjach zawodowych
2.4.3. Sposoby rozwiązywania konfliktów międzyludzkich
Rozdział 3. Służba parterowa w obiekcie hotelarskim
3.1. Organizacja pracy służby parterowej
3.1.1. Rodzaje stanowisk w służbie parterowej
3.1.2. Zadania pracowników służby parterowej
3.1.3. Wyposażenie techniczne
3.1.4. Sylwetka pracownika służby parterowej
3.2. Procedury obsługi gości przez pracowników służby parterowej
3.2.1. Procedury powitania i pożegnania
3.2.2. Bezpieczeństwo gości i ich mienia
3.2.3. Opieka nad bagażem gości
Bibliografia
Słowniczek
Kodeks etyki hotelarza
168 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|