| 
  
 OBSŁUGA INFORMATYCZNA W HOTELARSTWIE ZESZYT ĆWICZEŃ  wydawnictwo: WSIP, 2014, wydanie I    cena netto: 47.00  Twoja cena  44,65 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Obsługa informatyczna w hotelarstwie 
Zeszyt ćwiczeń
 
Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum. 
Przedstawia podstawowe funkcje programów Office. 
Uczy technik pisania bezwzrokowego. 
Szczegółowo omawia program CHART i jego zastosowanie w hotelarstwie. 
Przystępnie opisuje podstawowe procedury stosowane w programie CHART i prezentuje ich
wykonanie w oparciu o zrzuty ekranowe. 
Charakteryzuje podstawowe pisma urzędowe i uczy ich sporządzania. 
Omawia pracę sekretariatu. 
Zawiera podpowiedzi dotyczące tworzenia CV i zachowania się w trakcie rozmowy o pracę.
 
Rozdział I. Technika komputerowa w hotelarstwie 
Wstęp 
1. Organizacja stanowiska pracy  
1.1 Kryteria ergonomii stanowiska pracy  
2. Budowa sprzętu komputerowego, terminali: jednostka centralna, urządzenia peryferyjne,
nośniki danych  
3. (Obsługa informatyczna w obiektach  
3.1 Cechy dobrego systemu hotelarskiego  
3.2 Zarządzanie budynkiem za pomocą systemów informatycznych  
4. Oprogramowanie komputerowe: system operacyjny, aplikacje  
4.1 Aplikacje dodatkowe  
5. Pakiet MS Office  
5.1 Microsoft Word  
5.2 Microsoft Excel  
5.2.1 Tworzenie wykresów  
5.2.2 Funkcje w programie Microsoft Excel  
5.3 Microsoft PowerPoint  
5.4 Przygotowanie materiałów promocyjnych w programach biurowych  
6. Internet, poczta elektroniczna  
6.1 Poczta elektroniczna  
6.2 Netykieta w korespondencji elektronicznej  
6.3 Portale społecznościowe  
7. Techniki biegłego pisania na klawiaturze komputerowej: układ palców na klawiaturze,
postawa ciała  
7.1 Technika mnemotechniczna  
 
Rozdział II. Użytkowe programy specjalistyczne  
Wstęp  
1. Grafik hotelowy  
1.1 Wyświetlane elementy  
1.2 Opcje na grafiku  
1.3 Parametryzowanie grafiku  
1.4 Filtrowanie  
1.5 Drukowanie  
2. Rezerwacje  
2.1 Księga rezerwacji  
2.2 Przyjmowanie rezerwacji  
2.3 Edycja rezerwacji  
2.4 Dostępność wolnych pokoi  
2.5 Usuwanie rezerwacji  
3. Meldunki  
3.1 Księga meldunkowa  
3.2 Realizacja rezerwacji  
3.3 Dodawanie nowego meldunku  
3.4 Meldunek grupowy  
3.5 Dokwaterowanie  
3.6 Edycja meldunku  
3.7 Gość, Firma  
3.8 Pokój, Przeniesienie  
3.9 Automatyczne wydłużanie meldunku  
3.10 Wymeldowanie  
4. Cenniki, Rodzaje pobytów  
4.1 Ceny pokoi  
4.2 Ceny posiłków  
4.3 Ceny rozmów telefonicznych  
4.4 Rodzaje pobytu  
5. Obciążenia  
5.1 Wstęp  
5.2 Rodzaje kont  
5.3 Obciążenia meldunków  
5.4 Rozliczanie obciążeń  
5.5 Scalanie obciążeń  
5.6 Łączenie i dzielenie obciążeń  
5.7 Przenoszenie obciążeń  
6. Moduł SPA  
6.1 Wstęp  
6.2 Rezerwacja zasobów  
6.3 Minidiagram zabiegów  
6.4 Księga CHART -SPA  
7. Finanse  
7.1 Paragony  
7.2 Faktury, Rachunki  
7.3 Dokumenty kasowe KP, KW  
7.4 Zarządzanie blokadą edycji dokumentów 
8. Zestawienia  
8.1 Wstęp  
8.2 Wykorzystanie modułu zestawień  
8.3 Eksport danych  
8.4 Sprawozdanie KT-1  
9. Archiwum  
9.1 Goście archiwum  
9.2 Firmy archiwum  
9.3 Rezerwacje archiwalne  
9.4 Meldunki archiwalne  
9.5 Paragony archiwalne  
10. Peryferia  
10.1 Współpraca z centralami telefonicznymi  
10.2 Zamki  
11. Współpraca z programem gastronomicznym Gastro POS  
11.1 Wstęp  
11.2 Przesyłanie rachunków z programu Gastro POS na wybrany 
I pokój w programie CHART  
 
Rozdział III. Praca biurowa  
Organizacja pracy w sekretariacie  
Wstęp  
1. Funkcje i zadania sekretariatu  
1.1 Definicja nazwy "sekretariat"  
1.2 Rola i główne zadania sekretariatu jako komórki organizacyjnej  
1.3 Funkcje sekretariatu  
2. Wyposażenie sekretariatu i obsługa sprzętu biurowego  
2.1 Wyposażenie i usytuowanie sekretariatu  
2.2 Zasady BHP pracy biurowej  
2.3 Obsługa telefonu i telefaksu  
2.4 Budowa i obsługa kserokopiarki  
2.5 Obsługa urządzeń multimedialnych  
3. Kultura obsługi klienta  
3.1 Savoir vivre pracownika biurowego (hotelowego)  
3.2 Psychologia obsługi potencjalnego kontrahenta, klienta, gościa hotelowego 
4. Zasady sporządzania pism  
4.1 Rodzaje dokumentów biurowych  
4.2 Forma i układ pisma  
5. Zasady korespondencji  
5.1 Pisma na blankiecie korespondencyjnym  
5.2 Typy blankietów korespondencyjnych  
5.3 Wysyłka i adresowanie kopert  
6. Korespondencja wewnętrzna  
6.1 Rodzaje i formy protokołów  
6.2 Sprawozdania  
6.3 Notatki służbowe  
6.4 Regulaminy  
6.5 Potwierdzenie rezerwacji  
7. Korespondencja zewnętrzna  
7.1 Zapytania i oferty handlowe  
7.2 Pełnomocnictwa  
7.3 Upoważnienia  
7.4 Faktura VAT  
7.5 Reklamacja i odpowiedź na reklamację  
8. Obieg i przechowywanie informacji  
8.1 Obieg dokumentu  
8.2 Archiwizacja poszczególnych dokumentów  
9. Skracanie wyrazów w korespondencji handlowej  
9.1 Skróty i skrótowce  
9.2 Zwroty grzecznościowe  
10. Sporządzanie CV (curriculum vitae) i listu motywacyjnego 
10.1 Cel  
10.2 Wzorce curriculum vitae (CV)  
10.3 List motywacyjny  
11. Rozmowa kwalifikacyjna - pierwszy kontakt z pracodawcą 
11.1 Pierwsze wrażenie  
11.2 Prowadzenie interesującej konwersacji  
11.3 Mimika i gesty  
 
Bibliografia  
 
296 stron, Format: 16.4x23.3cm, oprawa miękka 
Księgarnia nie działa. Nie odpowiadamy na pytania i nie realizujemy zamówien. Do odwolania !. 
  
 |