wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 47.00 44,65   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

OBSŁUGA INFORMATYCZNA W HOTELARSTWIE ZESZYT ĆWICZEŃ


wydawnictwo: WSIP, 2014, wydanie I

cena netto: 47.00 Twoja cena  44,65 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Obsługa informatyczna w hotelarstwie

Zeszyt ćwiczeń


Zeszyt ćwiczeń do nauki zawodu technik hotelarstwa na poziomie technikum.

Przedstawia podstawowe funkcje programów Office.
Uczy technik pisania bezwzrokowego.
Szczegółowo omawia program CHART i jego zastosowanie w hotelarstwie.
Przystępnie opisuje podstawowe procedury stosowane w programie CHART i prezentuje ich wykonanie w oparciu o zrzuty ekranowe.
Charakteryzuje podstawowe pisma urzędowe i uczy ich sporządzania.
Omawia pracę sekretariatu.
Zawiera podpowiedzi dotyczące tworzenia CV i zachowania się w trakcie rozmowy o pracę.


Rozdział I. Technika komputerowa w hotelarstwie
Wstęp
1. Organizacja stanowiska pracy
1.1 Kryteria ergonomii stanowiska pracy
2. Budowa sprzętu komputerowego, terminali: jednostka centralna, urządzenia peryferyjne, nośniki danych
3. (Obsługa informatyczna w obiektach
3.1 Cechy dobrego systemu hotelarskiego
3.2 Zarządzanie budynkiem za pomocą systemów informatycznych
4. Oprogramowanie komputerowe: system operacyjny, aplikacje
4.1 Aplikacje dodatkowe
5. Pakiet MS Office
5.1 Microsoft Word
5.2 Microsoft Excel
5.2.1 Tworzenie wykresów
5.2.2 Funkcje w programie Microsoft Excel
5.3 Microsoft PowerPoint
5.4 Przygotowanie materiałów promocyjnych w programach biurowych
6. Internet, poczta elektroniczna
6.1 Poczta elektroniczna
6.2 Netykieta w korespondencji elektronicznej
6.3 Portale społecznościowe
7. Techniki biegłego pisania na klawiaturze komputerowej: układ palców na klawiaturze, postawa ciała
7.1 Technika mnemotechniczna

Rozdział II. Użytkowe programy specjalistyczne
Wstęp
1. Grafik hotelowy
1.1 Wyświetlane elementy
1.2 Opcje na grafiku
1.3 Parametryzowanie grafiku
1.4 Filtrowanie
1.5 Drukowanie
2. Rezerwacje
2.1 Księga rezerwacji
2.2 Przyjmowanie rezerwacji
2.3 Edycja rezerwacji
2.4 Dostępność wolnych pokoi
2.5 Usuwanie rezerwacji
3. Meldunki
3.1 Księga meldunkowa
3.2 Realizacja rezerwacji
3.3 Dodawanie nowego meldunku
3.4 Meldunek grupowy
3.5 Dokwaterowanie
3.6 Edycja meldunku
3.7 Gość, Firma
3.8 Pokój, Przeniesienie
3.9 Automatyczne wydłużanie meldunku
3.10 Wymeldowanie
4. Cenniki, Rodzaje pobytów
4.1 Ceny pokoi
4.2 Ceny posiłków
4.3 Ceny rozmów telefonicznych
4.4 Rodzaje pobytu
5. Obciążenia
5.1 Wstęp
5.2 Rodzaje kont
5.3 Obciążenia meldunków
5.4 Rozliczanie obciążeń
5.5 Scalanie obciążeń
5.6 Łączenie i dzielenie obciążeń
5.7 Przenoszenie obciążeń
6. Moduł SPA
6.1 Wstęp
6.2 Rezerwacja zasobów
6.3 Minidiagram zabiegów
6.4 Księga CHART -SPA
7. Finanse
7.1 Paragony
7.2 Faktury, Rachunki
7.3 Dokumenty kasowe KP, KW
7.4 Zarządzanie blokadą edycji dokumentów
8. Zestawienia
8.1 Wstęp
8.2 Wykorzystanie modułu zestawień
8.3 Eksport danych
8.4 Sprawozdanie KT-1
9. Archiwum
9.1 Goście archiwum
9.2 Firmy archiwum
9.3 Rezerwacje archiwalne
9.4 Meldunki archiwalne
9.5 Paragony archiwalne
10. Peryferia
10.1 Współpraca z centralami telefonicznymi
10.2 Zamki
11. Współpraca z programem gastronomicznym Gastro POS
11.1 Wstęp
11.2 Przesyłanie rachunków z programu Gastro POS na wybrany
I pokój w programie CHART

Rozdział III. Praca biurowa
Organizacja pracy w sekretariacie
Wstęp
1. Funkcje i zadania sekretariatu
1.1 Definicja nazwy "sekretariat"
1.2 Rola i główne zadania sekretariatu jako komórki organizacyjnej
1.3 Funkcje sekretariatu
2. Wyposażenie sekretariatu i obsługa sprzętu biurowego
2.1 Wyposażenie i usytuowanie sekretariatu
2.2 Zasady BHP pracy biurowej
2.3 Obsługa telefonu i telefaksu
2.4 Budowa i obsługa kserokopiarki
2.5 Obsługa urządzeń multimedialnych
3. Kultura obsługi klienta
3.1 Savoir vivre pracownika biurowego (hotelowego)
3.2 Psychologia obsługi potencjalnego kontrahenta, klienta, gościa hotelowego
4. Zasady sporządzania pism
4.1 Rodzaje dokumentów biurowych
4.2 Forma i układ pisma
5. Zasady korespondencji
5.1 Pisma na blankiecie korespondencyjnym
5.2 Typy blankietów korespondencyjnych
5.3 Wysyłka i adresowanie kopert
6. Korespondencja wewnętrzna
6.1 Rodzaje i formy protokołów
6.2 Sprawozdania
6.3 Notatki służbowe
6.4 Regulaminy
6.5 Potwierdzenie rezerwacji
7. Korespondencja zewnętrzna
7.1 Zapytania i oferty handlowe
7.2 Pełnomocnictwa
7.3 Upoważnienia
7.4 Faktura VAT
7.5 Reklamacja i odpowiedź na reklamację
8. Obieg i przechowywanie informacji
8.1 Obieg dokumentu
8.2 Archiwizacja poszczególnych dokumentów
9. Skracanie wyrazów w korespondencji handlowej
9.1 Skróty i skrótowce
9.2 Zwroty grzecznościowe
10. Sporządzanie CV (curriculum vitae) i listu motywacyjnego
10.1 Cel
10.2 Wzorce curriculum vitae (CV)
10.3 List motywacyjny
11. Rozmowa kwalifikacyjna - pierwszy kontakt z pracodawcą
11.1 Pierwsze wrażenie
11.2 Prowadzenie interesującej konwersacji
11.3 Mimika i gesty

Bibliografia


296 stron, Format: 16.4x23.3cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022