|
OBSŁUGA KONSUMENTA ZESZYT ĆWICZEŃ
DUDA J. KRZYWDA S. wydawnictwo: WSIP, 2014, wydanie I cena netto: 40.30 Twoja cena 38,29 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Obsługa konsumenta Zeszyt ćwiczeń
Technik hotelarstwa Kwalifikacja T.12
Zakres:
kwalifikacja T.12 (Przygotowanie i podawanie śniadań, Organizacja usług dodatkowych w
obiekcie świadczącym usługi hotelarskie)
Podręcznik do nauki:
obsługi gości hotelowych,
zasad nakrywania stołów,
sposobów podawania śniadań,
różnych metod serwowania posiłków,
organizowania usług dodatkowych.
Zeszyt ćwiczeń stanowi uzupełnienie podręcznika: Usługi żywieniowe w
hotelarstwie" do nauki zawodu z branży turystyczno-hotelarskiej opracowanego zgodnie
z nowa podstawą programową.
WSTĘP
1. ORGANIZACJA PRACY I FUNKCJONOWANIE USŁUG GASTRONOMICZNYCH W OBIEKTACH
HOTELARSKICH
1.1. Gastronomia hotelowa
1.1.1. Usługi gastronomiczne
1.1.2. Kuchnia - centrum kulinarne obiektów hotelowych
1.2. Ergonomia i fizjologia pracy
1.3. System HACCP i jego rola podczas świadczenia usług gastronomicznych w obiekcie
hotelarskim
1.4. Stanowiska pracy w gastronomii hotelowej i zakres obowiązków pracowników
2. ZASADY NAKRYWANIA DO STOŁU
2.1. Przygotowanie sali konsumpcyjnej do obsługi gości
2.2. Zakładanie i zdejmowanie obrusów
2.3. Serwety do ust i serwety dekoracyjne
2.4. Sposób postepowania ze szkłem, zastawą i sztućcami
2.5. Przygotowanie nakryć
2.5.1. Rodzaje nakryć
2.5.2. Najważniejsze wskazówki dotyczące nakrywania
2.5.3. Dekoracje stołów
2.6. Sprzęty stołowe do celów specjalnych
3. KARTY MENU
3.1. Wiadomości podstawowe
3.2. Klasyfikacja kart menu
3.3. Forma kart menu
3.3.1. Szata graficzna
3.3.2. Układ karty
3.3.3. Atrakcyjność informacji
3.4. Podsumowanie
4. PODSTAWOWE ZASADY OBSŁUGI KELNERSKIEJ
4.1. Wiadomości podstawowe
4.2. Podawanie potraw i napojów na tacach
4.3. Noszenie i zbieranie talerzy
4.3.1. Noszenie talerzy
4.3.2. Zbieranie talerzy
4.4. Noszenie, ustawianie i zbieranie nakryć
4.5. Podsumowanie podstawowych zasad obsługi
5. TECHNIKI I METODY SERWOWANIA
5.1. Wprowadzenie
5.2. Serwis z półmisków
5.2.1. Serwis francuski
5.2.2. Serwis angielski
5.2.3. Serwis rosyjski
5.3. Formy mieszane
5.4. Serwis talerzowy
5.5. Podsumowanie
6. SERWOWANIE POTRAW I NAPOJÓW
6.1. Przystawki
6.1.1. Przystawki zimne
6.1.2. Przystawki ciepłe i gorące
6.2. Zupy
6.2.1. Rodzaje zup
6.2.2. Serwowanie zup
6.3. Dania główne
6.4. Desery i sery
6.4.1. Podział deserów
6.4.1.a. Desery serowe
6.4.1.b. Desery słodkie
6.4.1.c. Świeże owoce
6.4.2. Nakrycia do deserów
6.5. Serwowanie napojów
6.5.1. Serwowanie piwa
6.5.2. Serwowanie napojów w szkle (kieliszki, szklanki, pokale itp.)
6.5.3. Serwowanie napojów w karafkach i dzbankach
6.5.4. Serwowanie wina w butelkach
6.5.4a. Serwowanie białego wina
6.5.4b. Serwowanie wina czerwonego
6.5.4c. Serwowanie wina musującego
6.5.5. Napoje zaparzane
6.5.5a. Warunki konieczne do przygotowania filiżanki dobrej kawy
6.5.5b. Warunki konieczne do przyrządzenia filiżanki dobrej herbaty
6.5.5c. Podawanie kakao i czekolady
7. ŚNIADANIA - PODSTAWOWA USŁUGA GASTRONOMICZNA W HOTELU
7.1. Podstawowe rodzaje śniadań
7.1.1. Nakrycia śniadaniowe
7.1.2. Śniadanie w formie bufetu
7.1.3. Śniadanie do pokoju
7.2. Śniadania - przygotowywanie podstawowych potraw śniadaniowych - ćwiczenia
technologiczne
8. INNE USŁUGI GASTRONOMICZNE ŚWIADCZONE W HOTELU
8.1. Organizacja imprez i catering
8.1.1. Organizacja imprez w hotelu
8.1.2. Catering
8.2. Rodzaje przyjęć
8.2.1. Wiadomości podstawowe
8.2.2. Czynności związane z organizacją przyjęcia
8.2.3. Przyjęcia zasiadane
8.2.3a. Bankiety
8.2.3b. Bale
8.2.4. Przyjęcia na stojąco
8.2.4a. Stół angielski
8.2.4b. Cocktail party
8.2.4c. Lampka wina
8.2.5. Przyjęcia amerykańskie - mieszane
9. PROTOKÓŁ DYPLOMATYCZNY
9.1. Cocktail
9.2. Przyjęcie cocktailowe (reception)
9.3. Poranne śniadanie (early breakfast)
9.4. Śniadanie - lunch
9.5. Śniadanie - brunch
9.6. Obiad - dinner
9.7. Przyjęcia bufetowe
9.8. Lampka wina albo aperitif
9.9. Garden party i piknik
9.10. Popołudniowa kawa lub herbata
9.11. Bale
BIBLIOGRAFIA
192 strony, Format: 20.5x29.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|