wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ORGANIZACJA I TECHNIKI SPRZEDAŻY PODRĘCZNIK TOM 2.


ZIELIŃSKA H.

wydawnictwo: WSIP, 2014, wydanie I

cena netto: 47.00 Twoja cena  44,65 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Organizacja i techniki sprzedaży

Podręcznik Tom 2

Szkoła ponadgimnazjalna


Podręcznik do nowej podstawy programowej przeznaczony do kształcenia w zawodzie technik handlowiec oraz sprzedawca w zakresie kwalifikacji A.18 (Prowadzenie sprzedaży).

Omawia zagadnienia dotyczące:

  • zasad zamawiania, przyjmowania i dokumentowania dostaw towarów;

  • kontroli towarów;

  • gospodarki zapasami;

  • zasad ustalania cen towarów;

  • oznakowania towarów;

  • prezentacji towarów;

  • informacji o ofercie;

  • rozmieszczenia towarów w magazynie i sali sprzedażowej oraz zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem lub kradzieżą.

Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ilustracjami. 


Wstęp

ROZDZIAŁ 1. DOSTAWY TOWARÓW
1.1. Zasady zamawiania, przyjmowania i dokumentowania dostaw towarów
1.1.1. Popyt na towary
1.1.2. Rodzaje popytu konsumpcyjnego
1.1.3. Czynniki wpływające na ksztaltowanie się popytu konsumpcyjnego
1.1.4. Artykuły substytucyjne i komplementarne a popyt konsumpcyjny
1.1.5. Równowaga na rynku
1.1.6. Metody badania popytu na towary
1.1.7. Wywiad z klientem
1.1.8. Ankieta
1.1.9. Analiza dokumentów sprzedaży
1.1.10. Źródła zakupu towarów, czynniki wpływające na ich wybór
1.1.11. Tworzenie asortymentu towarowego
1.1.12. Klasyfikacja asortymentu towarowego
1.1.13. Specjalizacja i uniwersalizacja asortymentu towarowego
1.1.14. Zamawianie towarów
1.1.15. Zasady zaopatrzenia w towary
1.1.16. Harmonogram dostaw
1.1.17. Wpływ sprzedaży akwizycyjnej na zaopatrzenie punktów sprzedaży detalicznej
1.1.18. Dokumentacja związana z dostawą towaru
1.2. Ilościowa i jakościowa kontrola towarów przeznaczonych do sprzedaży
1.2.1. Jakość, wartość użytkowa towarów
1.2.2. Czynniki wpływające na jakość towarów
1.2.3. Przechowywanie i konserwacja towarów
1.2.4. Zasady badania jakości towarów
1.2.5. Przepisy dotyczące jakości towarów - HACCP
1.2.6. Normy towarowe
1.2.7. Normy jakości związane z przechowywaniem i konserwacją towarów
1.2.8. Zasady oznakowania towarów i opakowań
1.2.9. Znaki towarowe i znaki jakości
1.2.10. Organizacja przyjmowania towarów
1.2.11. Technika odbioru ilościowego
1.2.12. Technika odbioru jakościowego
1.2.13. Reklamacje związane z przyjmowaniem towarów w punktach sprzedaży detalicznej
1.2.14. Racjonalna gospodarka opakowaniami w czasie dostaw towarów
1.3. Wpływ gospodarki zapasami towarowymi na dostawy towarów
1.3.1. Zapasy towarowe
1.3.2. Czynniki wpływające na wielkość zapasów w sklepie
1.3.3. Metody obliczania zapasu przeciętnego
1.3.4. Wskaźniki rotacji
1.3.5. Klasyfikacja niedoborów towarowych
1.3.6. Limit ubytków towarowych
1.3.7. Metody zmniejszania ubytków towarowych
1.3.8. Inwentaryzacja
1.4. Zasady ustalania cen towarów
1.4.1. Pojęcie ceny i jej funkcje
1.4.2. Rodzaje cen i ich wzajemne powiązania
1.4.3. Marża - pojęcie, rodzaje
1.4.4. Marża - rodzaje
1.4.5. Marża - obliczanie
1.4.6. Jak ustalić cenę
1.4.7. Cena netto i cena brutto
1.4.8. Bonifikaty, rabaty, opusty
1.4.9. Skonto - charakterystyka
1.4.10. Przecena towarów

ROZDZIAŁ 2. PRZYGOTOWANIE I SPRZEDAŻ TOWARÓW
2.1. Oznakowanie towarów zgodnie z zasadami ustalonymi w punkcie sprzedaży
2.1.1. Przybory pisarskie i materiały, na których wykonujemy napisy
2.1.2. Sporządzanie tekstów
2.1.3. Wywieszka cenowa
2.1.4. Metkownica - budowa, działanie, wymiana rolki
2.2. Metody i formy prezentacji towarów
2.2.1. Wymagania dotyczące lokali sklepowych
2.2.2. Wygląd zewnętrzny lokalu sklepowego
2.2.3. Usytuowanie wystawy sklepowej
2.2.4. Zabezpieczenie okien wystawowych
2.2.5. Wpływ okien wystawowych na wygląd naszych ulic
2.2.6. Rodzaje wystaw sklepowych
2.2.7. Rodzaje okien wystawowych
2.2.8. Oświetlenie wystaw sklepowych
2.2.9. Częstotliwość zmiany dekoracji
2.2.10. Sezonowość w handlu i na wystawie sklepowej
2.2.11. Kolorystyka i wabiki w dekoracji okna wystawowego
2.2.12. Sprzęt wystawowy
2.2.13. Widoczność towarów na oknie wystawowym
2.2.14. Rodzaje układów kompozycyjnych
2.2.15. Dekorowanie okien wystawowych artykułami o kształtach stałych
2.2.16. Dekorowanie okien wystawowych artykułami włókienniczymi
2.2.17. Dekorowanie okien wystawowych z odzieżą gotową i galanterią
2.3. Informowanie klientów indywidualnych i instytucjonalnych o ofercie sprzedażowej
2.3.1. Poprawne planowanie marketingu
2.3.2. Relama - informacja zachęcająca do kupna
2.3.3. Zastosowanie przekaźników reklamy
2.3.4. Zastosowanie druków reklamowych
2.3.5. Zastosowanie aktywizacji sprzedaży
2.3.6. Czynności reklamowe związane z otwarciem nowego sklepu
2.3.7. Ogłoszenie reklamowe
2.3.8. Redakcja listów reklamowych
2.4. Formy transportu wewnętrznego i magazynowania towarów
2.4.1. Magazyny przedsiębiorstw handlowych
2.4.2. Wyposażenie zaplecza lokalu sklepowego
2.4.3. Zasady rozplanowania powierzchni magazynów hurtowych
2.4.4. Wyposażenie magazynów hurtowych
2.5. Urządzenia techniczne stosowane na stanowiskach pracy
2.5.1. Urządzenia kasowe
2.6. Zasady rozmieszczenia towarów w magazynie i w sali sprzedażowej
2.6.1. Zasady rozmieszczenia towarów - merchandising
2.6.2. Zasady rozmieszczenia towarów w sali sprzedażowej
2.6.3. Zasady rozmieszczenia towarów na zapleczu sklepu
2.6.4. Strefowość rozmieszczenia towarów w sali sprzedażowej
2.6.5. Rozmieszczenie towarów w sklepie tradycyjnym i samoobsługowym
2.6.6. Pokrewieństwo handlowe
2.7. Przepisy prawa dotyczące odpowiedzialności materialnej, porządkowej i karnej
2.7.1. Odpowiedzialność za mienie powierzone pracownikowi
2.7.2. Odpowiedzialność pracownika za szkodę wyrządzoną pracodawcy
2.7.3. Odpowiedzialność porządkowa pracowników
2.7.4. Odpowiedzialność karna pracowników
2.7.5. Umowa o wspólnej odpowiedzialności materialnej
2.7.6. Odpowiedzialność majątkowa pracodawców
2.7.7. Odpowiedzialność karna pracodawców
2.8. Zabezpieczenie towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem i kradzieżą
2.8.1. Przyczyny strat w punktach sprzedaży
2.8.2. Sposoby zapobiegania kradzieżom w punktach sprzedaży
2.8.3. Warunki ubezpieczenia punktów sprzedaży
2.9. Bezpieczeństwo i higiena pracy

Bibliografia


216 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022