Organizacja salonu fryzjerskiego
Stylizacja Tom 2 Technik usług fryzjerskich A.23
Podręcznik przeznaczony do nauki zawodu technik usług fryzjerskich, realizujący
treści materiału zawartego w efektach kształcenia wspólnych dla zawodów fryzjer i
technik usług fryzjerskich PKZ (A.k), PKZ (A.n) oraz zawartych w kwalifikacji A.23.
Obejmuje tematy dotyczące kompetencji personalnych i społecznych, podejmowania i
prowadzenia działalności gospodarczej, bezpieczeństwa i higieny pracy oraz organizacji
pracy małych zespołów.
Każdy rozdział zawiera pytania lub ćwiczenia umożliwiające uczniom utrwalenie
wiadomości oraz sprawdzenie stopnia opanowania wiedzy.
Wstęp 5
Rozdział 1. (KPS)– Kompetencje personalne i społeczne 7
1.1. Osobowość 8
1.1.1. Typy charakterów klientów 8
1.2. Świadome postrzeganie klientów 10
1.3. Komunikacja w salonie fryzjerskim 11
1.3.1. Komunikacja werbalna 14
1.3.2. Komunikacja niewerbalna 16
1.4. Strefy kontaktu z klientem 18
1.5. Zasady dobrej komunikacji 20
1.6. Bariery komunikacyjne 22
1.6.1. Sprzeciw klienta 24
1.6.2. Sposoby rozpoznawania sprzeciwu klienta 25
Rozdział 2. (PDG) Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej 29
2.1. Gospodarowanie – podstawowe pojęcia 30
2.1.1. Ochrona konsumenta 32
2.2. Prawo pracy 33
2.2.1. Rodzaje umów o pracę: 35
2.2.2. Rozwiązanie umowy – okresy wypowiedzenia 37
2.2.3. Urlopy pracownicze 38
2.2.4. Zatrudnienie młodocianych 39
2.2.5. Dokumentacja pracownika 42
2.2.6. Państwowy nadzór i kontrola nad warunkami pracy 46
2.3. Prawo podatkowe 47
2.3.1. Formy opodatkowania 48
2.4. Prawo autorskie 50
2.5. Przedsiębiorstwa 52
2.5.1. Rodzaje programów dla przedsiębiorstw 54
2.5.2. Przedsiębiorstwa i instytucj e działające w branży fryzjerskiej 54
2.6. Rejestracja działalności gospodarczej 57
2.6.1. PKD – Polska Klasyfikacja Działalności 64
2.6.2. Dokumentacja rachunkowa 65
2.6.3. Dokumenty rozliczeniowe 68
2.6.3.1. Rozliczenie z urzędem podatkowym 69
2.6.3.2. Rozliczenie z ZUS 71
2.7. Organizowanie pracy i praca w salonie fryzjerskim 73
2.7.1. Koncepcja salonu 74
2.7.2. Dofinansowanie firmy 79
2.7.2.1. Przykładowy biznesplan salonu fryzjerskiego 83
2.7.2.2. Fundusze europejskie 90
2.7.3. Koszty uruchomienia i prowadzenia salonu 91
2.7.4. Ważne decyzje podejmowane przy otwieraniu salonu 95
2.8. Strategie marketingowe 103
Rozdział 3. (BHP) Bezpieczeństwo i higiena pracy 109
3.1. Ochrona zdrowia i życia pracowników 110
3.2. Zasady ochrony przeciwpożarowej 113
3.2.1. Środki gaśnicze 116
3.3. Zasady higieny w salonie fryzjerskim 120
3.4. Ochrona pracy i środowiska 126
3.4.1. Ochrona środowiska 129
Rozdział 4. (OMZ) Organizacja pracy małych zespołów 133
4.1. Organizowanie pracy i kierowanie zespołem 134
4.1.1. Style kierowania 136
4.1.2. Dobry lider 136
4.2. Rozwiązywanie konfliktów 138
4.3. Sztuka negocjacji 139
Tabela skrótów 142
Literatura 144
152 strony, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka