|
ORGANIZOWANIE SPRZEDAŻY ORGANIZACJA I TECHNIKI SPRZEDAŻY CZĘŚĆ 2.
MIKINA A. RZEŹNIK B. ANDRZEJCZAK D. wydawnictwo: WSIP, 2013, wydanie I cena netto: 53.80 Twoja cena 51,11 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Organizowanie sprzedaży
Organizacja i techniki sprzedaży
Podręcznik do nauki zawodu technik handlowiec Część 2
Podręcznik do nauki zawodu sprzedawca i technik handlowiec realizujący treści z
zakresu 1 części kwalifikacji A.18 (Prowadzenie sprzedaży).
Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności związanych z obsługą urządzeń
stosowanych na różnych stanowiskach pracy, przygotowania towarów do sprzedaży,
rozmieszczenia towarów w magazynie i w sali sprzedażowej, posługiwaniem się przepisami
prawa oraz metod inwentaryzacji, zabezpieczania towarów przed uszkodzeniem, zniszczeniem
i kradzieżą.
Wiedza teoretyczna wsparta jest licznymi przykładami i ćwiczeniami wskazującymi
sposoby praktycznego jej wykorzystania.
Wstęp
I. Obiekty handlowe, ich zagospodarowanie i funkcje
1. Obiekty handlowe
1.1. Obiekty handlowe
1.2. Funkcje obiektów handlowych
1.3. Klasyfikacje obiektów handlowych
2. Podstawowe pojęcia dotyczące obiektów handlu detalicznego
2.1. Charakterystyka obiektów handlowych
2.2. Części obiektów handlowych
3. Funkcjonowanie sklepu w otoczeniu
3.1. Otoczenie placówki handlowej
3.2. Elementy wyróżniające placówkę handlową w otoczeniu
4. Wnętrze sklepu
4.1. Zasady planowania powierzchni i wyposażenia sklepu
4.2. Podział powierzchni obiektu handlowego
4.3. Czynniki budujące atmosferę pomieszczenia
4.4. Kolorystyka wnętrza sklepu
4.5. Oświetlenie wnętrza sklepu
4.6. Nagłośnienie we wnętrzu sklepowym
4.7. Urządzenia i sprzęt zabezpieczający w placówce handlowej
4.8. Materiały wykończeniowe a klimat sklepu
5. Zasady rozplanowania powierzchni zaplecza
5.1. Zaplecze sklepowe
6. Magazyny handlowe
6.1. Magazyny handlowe
6.2. Funkcje magazynów handlowych
6.3. Rodzaje magazynów handlowych
6.4. Lokalizacja magazynów hurtowych
7. Zagospodarowanie magazynów handlowych
7.1. Magazyny handlowe
7.2. Podstawowe zasady organizacji pracy w magazynach
7.3. Zagospodarowanie przestrzeni magazynowej
7.4. Rozmieszczenie towarów w magazynie
7.5. Zasady rozmieszczania i przechowywania towarów w magazynie
7.6. Zasady wydawania towarów z magazynu
8. Meble i urządzenia magazynowe
8.1. Podstawowe zasady doboru wyposażenia magazynu
8.2. Wyposażenie magazynu w placówce handlowej
8.3. Regały magazynowe
8.4. Urządzenia chłodnicze i zamrażające
8.5. Techniczne wyposażenie magazynu
8.6. Inne elementy wyposażenia zaplecza
II. Zaopatrzenie punktów sprzedaży
9. Czynniki decydujące o wielkości i strukturze zaopatrzenia
9.1. Oferta placówki handlowej a potrzeby klientów
9.2. Czynniki kształtujące ofertę placówki handlowej
10. Popyt
10.1. Popyt i potrzeby ludzkie
10.2. Czynniki kształtujące popyt
11. Rodzaje popytu
11.1. Rodzaje popytu
12. Zaopatrzenie placówki handlowej
12.1. Zaopatrzenie jako podstawa sukcesu rynkowego
12.2. Źródła zaopatrzenia placówki handlowej
12.3. Czynniki decydujące o zakupie towarów
12.4. Czynniki wpływające na wybór źródeł zaopatrzenia
13. Zamawianie towarów
13.1. Procedury zamawiania towarów
13.2. Harmonogram dostaw
13.3. Zasady zaopatrzenia placówek handlowych
14. Dokumentowanie zamawiania towarów
14.1. Etapy realizacji zaopatrzenia
15. Organizacja przyjmowania towarów
15.1. Organizacja dostaw
15.2. Dokumentacja związana z przyjęciem towarów
15.3. Odbiór ilościowy i jakościowy
15.4. Reklamacje związane z dostawą towarów do punktu sprzedaży detalicznej
III. Przygotowanie towarów do sprzedaży
16. Jakość towarów
16.1. Wartość użytkowa towarów
16.2. Jakość towarów
16.3. Cechy towaru decydujące o jego jakości
16.4. Czynniki mające wpływ na jakość towarów sprzedawanych w placówkach handlowych
17. Jakość zdrowotna żywności
17.1. Bezpieczeństwo zdrowotne żywności
17.2. System HACCP
17.3. Zasady systemu HACCP
17.4. Zasady przechowywania żywności w magazynie
17.5. Zasady sprzedaży żywności
17.6. Wdrażanie systemu HACCP w małych przedsiębiorstwach handlowych
18. Znaki jakości
18.1. Znaki jakości umieszczane na opakowaniach towarów
19. Magazynowanie towarów w placówce handlowej
19.1. Przechowywanie artykułów żywnościowych
19.2. Zasady przechowywania artykułów żywnościowych w placówkach handlowych
19.3. Czynniki wpływające na przechowywanie artykułów spożywczych
19.4. Wpływ warunków przechowywania artykułów żywnościowych na ich właściwości
19.5. Przechowywanie artykułów nieżywnościowych
19.6. Postępowanie z towarami wadliwymi, zepsutymi i uszkodzonymi
20. Normy i normalizacja
20.1. Normy i normalizacja - podstawowe pojęcia
20.2. Organizacje normalizacyjne
20.3. Budowa i numeracja norm
21. Konserwowanie żywności
21.1. Metody konserwowania żywności
21.2. Metody termiczne
21.3. Metody osmoaktywne, chemiczne i biologiczne
IV. Organizowanie sprzedaży towarów
22. Formy sprzedaży
22.1. Formy obsługi klientów
22.2. Sprzedaż tradycyjna
22.3. Sprzedaż nowoczesna
22.4. Specjalne formy sprzedaży
22.5. Obsługa pośrednia klientów
23. Zasady rozplanowania przestrzeni sali sprzedażowej w różnych formach sprzedaży
23.1. Podstawowe zasady rozplanowania sali sprzedażowej
24. Wyposażenie sali sprzedażowej
24.1. Podstawowe zasady doboru wyposażenia sali sprzedażowej
24.2. Meble sklepowe
24.3. Urządzenia sklepowe
25. Charakterystyka mebli sklepowych
25.1. Lady sklepowe
25.2. Regały sklepowe
25.3. Gabloty
25.4. Stragany warzywne
25.5. Systemy konfekcyjne
26. Charakterystyka urządzeń sklepowych
26.1. Urządzenia chłodnicze i zamrażające
26.2. Urządzenia porcjujące
27. Wyposażenie i urządzenia pomocnicze
28. Rozmieszczenie towarów, czyli merchandising w sklepie
28.1. Merchandising
28.2. Zachowania klientów w sklepie
29. Strefowość rozmieszczania towarów w sklepie
29.1. Strefy rozmieszczania towarów
29.2. Strefa wejściowa
29.3. Strefa ekspozycji promocyjnych
29.4. Strefa ekspozycji stałych
29.5. Strefa wyboru
29.6. Strefa obsługi klienta
29.7. Strefa kas
29.8. Strefa wyjścia
30. Zasady ekspozycji towarów w sklepie
30.1. Zasady aranżacji wnętrz sklepowych
30.2. Zasady ekspozycji towarów na meblach i urządzeniach ekspozycyjnych
31. Visual merchandising
31.1. Visual merchandising
31.2. Zasady visual merchandisingu towarów
31.3. Informacja w placówce handlowej
31.4. Zasady aranżacji wnętrz w księgarniach i punktach sprzedaży wydawnictw
książkowych
V. Ceny towarów
32. Rodzaje i struktura cen
32.1. Rodzaje cen
32.2. Podatek VAT
33. Rodzaje marż handlowych
33.1. Pojęcie marży
33.2. Metody obliczania cen i marż
34. Sposoby kształtowania cen
34.1. Czynniki wpływające na wysokość ceny sprzedaży
34.2. Strategie i techniki ustalania cen
35. Odliczenia od cen
35.1. Bonifikata i rabat
35.2. Skonto
VI. Gospodarowanie opakowaniami w placówce handlowej
36. Pojęcie i funkcje opakowań
36.1. Cel stosowania opakowań
36.2. Funkcje opakowań
37. Klasyfikacja opakowań
37.1. Klasyfikacja opakowań
38. Wprowadzanie opakowań do obrotu handlowego
38.1. Odpady opakowaniowe
38.2. Opakowania a ochrona środowiska
39. Oznaczanie opakowań
39.1. Etykiety
39.2. Zasady oznaczania produktów
39.3. Oznaczanie artykułów żywnościowych
39.4. Oznaczanie zabawek
VII. Zabezpieczenie towarów w placówce handlowej
40. Zapasy towarowe
40.1. Pojęcie i rodzaje zapasów towarowych
40.2. Wielkość zapasów w placówkach handlowych
40.3. Ustalanie wielkości zapasów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania
placówki handlowej
41. Gospodarowanie zapasami
41.1. Rotacja zapasów towarowych
41.2. Ustalanie wielkości zapotrzebowania na towary
41.3. Racjonalne gospodarowanie zapasami
42. Inwentaryzacja
42.1. Cel inwentaryzacji
42.2. Metody przeprowadzania inwentaryzacji
42.3. Rodzaje inwentaryzacji
42.4. Etapy inwentaryzacji
43. Rozliczanie inwentaryzacji
43.1. Różnice inwentaryzacyjne
43.2. Rozliczanie niedoborów i nadwyżek
43.3. Protokół różnic inwentaryzacyjnych
44. Odpowiedzialność pracowników przedsiębiorstw handlowych
44.1. Odpowiedzialność pracownicza
44.2. Odpowiedzialność porządkowa pracowników
44.3. Odpowiedzialność dyscyplinarna
44.4. Odpowiedzialność materialna pracownika placówki handlowej
44.5. Odpowiedzialność karna
44.6. Odpowiedzialność karno-wykroczeniowa
44.7. Odpowiedzialność cywilna
45. Straty w placówkach handlowych
45.1. Straty w placówkach handlowych i ich podstawowe przyczyny
45.2. Skutki strat w przedsiębiorstwach handlowych
46. Niedobory towarowe
46.1. Niedobory towarowe i ich rodzaje
46.2. Limity ubytków
47. Zabezpieczanie mienia
47.1. Przyczyny strat nadzwyczajnych w placówkach handlowych
47.2. Systemy zabezpieczeń placówek handlowych
47.3. Systemy zabezpieczeń towarów przed kradzieżą
47.4. Zapewnianie bezpieczeństwa klientom
47.5. Systemy monitoringu
Sprawdź swoje wiadomości i umiejętności - odpowiedzi
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Literatura
Źródła ilustracji i fotografii
320 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|