wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 68.50 65,08   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

PODSTAWY FRYZJERSTWA


KULIKOWSKA-JAKUBIK T. RICHTER M.

wydawnictwo: WSIP, 2019, wydanie V

cena netto: 68.50 Twoja cena  65,08 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Podstawy fryzjerstwa

Podręcznik do nauki zawodu

Fryzjer Technik usług fryzjerskich. Szkoła ponadgimnazjalna


Podręcznik realizujący treści stanowiące podbudowę do kształcenia w  zawodach fryzjer i technik usług fryzjerskich.

Prezentuje wiedzę i uczy umiejętności rozpoznawania rodzajów ludzkich włosów, określania ich właściwości, rozpoznawania uszkodzeń włosów i chorób skóry głowy, sporządzania szkiców i rysunków fryzur, projektowania salonu fryzjerskiego oraz jego wyposażenia i preparatów fryzjerskich.

Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, ćwiczeniami i ilustracjami wskazującymi sposoby jej praktycznego zastosowania.


CZĘŚĆ I.  BEZPIECZEŃSTWO I HIGIENA PRACY FRYZJERA

1. Środowisko pracy fryzjera
1.1 Charakterystyka salonu         
1.2 Stanowisko pracy           
1.3 Zagrożenia w salonie     
1.4 Instalacje               
1.5 Ergonomia w pracy fryzjera                
1.6 Ochrona środowiska w salonie         

2. Zagrożenia dla zdrowia i życia w salonie fryzjerskim
2.1 Zagrożenia czynnikami fi zycznymi    
2.2 Zagrożenia czynnikami chemicznymi      
2.3 Zagrożenia czynnikami biologicznymi          
2.4 Zagrożenia czynnikami psychofi zycznymi     

3. Środki ochrony indywidualnej fryzjera i klienta
3.1 Charakterystyka środków ochrony indywidualnej fryzjera    
3.2 Charakterystyka środków ochrony indywidualnej klienta   
3.3 Dobór środków ochrony indywidualnej do zabiegu   

4. Zasady bezpiecznego użytkowania i przechowywania preparatów fryzjerskich  

5. Dezynfekcja i sterylizacja w salonie
5.1 Pojęcie dezynfekcji i sterylizacji    
5.2 Metody dezynfekcji             
5.3 Dezynfekcja w salonach fryzjerskich          
5.4 Dezynfekcja rąk fryzjera       
5.5 Zasady przeprowadzania dezynfekcji     
5.6 Kolejność czynności podczas wykonywania dezynfekcji                42

CZĘŚĆ II. WSTĘP DO FRYZJERSTWA

1. Elementy rysunku
1.1 Linia i kreska       
1.2 Linia jako kontur           
1.3 Wykorzystanie elementów geometrycznych w rysunku     
1.4 Perspektywa. Proporcja     
1.5 Symetria i asymetria         
1.6 Kontrast i harmonia               
1.7 Rytm i ornament         
1.8 Statyka i dynamika        
1.9 Złudzenia wzrokowe         

2. Techniki wykonywania rysunku
2.1 Ołówek          
2.2 Rysowanie grafi towymi pałeczkami    
2.3 Sproszkowany grafit      
2.4 Węgiel                 
2.5 Rysowanie gumką          
2.6 Długopis                  
2.7 Kredki          
2.8 Pastele            
2.9 Flamastry               
2.10 Markery                    
2.11 Tusz i piórko                
2.12 Akwarela              
2.13 Farby olejne               
2.14 Akryl                  
2.15 Techniki mieszane   

3. Techniki kopiowania
3.1 Kalkowanie     
3.2 Skalowanie       
3.3 Technika z zastosowaniem linii pomocniczych 
3.4 Nowoczesne techniki kopiowania rysunku    

4. Sylwetka człowieka
4.1 Proporcje ciała ludzkiego   
4.2 Sylwetka kobiety i mężczyzny    
4.3 Typy sylwetki          
4.4 Zmiany w proporcjach sylwetki w różnych okresach rozwojowych     
4.5 Budowa głowy dzieci i dorosłych, kobiet i mężczyzn  
4.6 Kształty głowy i twarzy       
4.7 Profile twarzy                   
4.8 Deformacje głowy                
4.9 Dysproporcje i deformacje twarzy               
4.10 Kształty fryzur           
4.11 Elementy konstrukcyjne twarzy           
4.12 Rysowanie głowy i całej sylwetki       

5. Kolory i barwy
5.1 Znaczenie kolorów i barw      
5.2 Widzenie kolorów          
5.3 Podział barw: podstawowe i pochodne           
5.4 Budowa koła barw    
5.5 Właściwości barw     
5.6 Barwy czyste, pastelowe i zgaszone       
5.7 Kolory neutralne i matowe we fryzjerstwie    
5.8 Barwy przeciwstawne        
5.9 Barwy achromatyczne, chromatyczne i brązowe    
5.10 Zasady mieszania kolorów        
5.11 Wzajemne oddziaływanie barw – kontrast, harmonia i wibracja   
5.12 Zjawisko światłocienia i rola światła w odbiorze barw    

6. Wyposażenie salonu fryzjerskiego
6.1 Narzędzia fryzjerskie        
6.2 Przybory fryzjerskie          
6.3 Aparaty fryzjerskie         
6.4 Bielizna fryzjerska       
6.5 Dobór sprzętu fryzjerskiego do zabiegu              
6.6 Bezpieczeństwo pracy a narzędzia, przybory i aparaty          
6.7 Materiały do produkcji narzędzi i przyborów    

7. Zastosowanie komputera w salonie fryzjerskim 

CZĘŚĆ III. ASPEKTY BIOLOGICZNO-CHEMICZNE  WE FRYZJERSTWIE

1. Budowa i właściwości włosa
1.1 Funkcje włosów         
1.2 Rodzaje owłosienia             
1.3 Budowa fizyczna i chemiczna włosów           
1.4 Cykl wzrostu włosów            
1.5 Właściwości włosa        
1.6 Kolor włosów                   
1.7 Kształty włosa. Kierunek porostu włosów               
1.8 Rodzaje uszkodzeń włosów        
1.9 Przyczyny nadmiernego wypadania włosów  
1.10 Łysienie               
1.11 Choroby owłosionej skóry głowy        

2. Budowa i funkcje skóry
2.1 Budowa i funkcje skóry          
2.2 Narządy pomocnicze skóry            
2.3 Barwniki i zaburzenia barwnikowe skóry         
2.4 Choroby skóry: wirusowe, ropne, grzybicze, pasożytnicze    
2.5 Zmiany alergiczne                       
2.6 Łuszczyca                              
2.7 Uszkodzenia mechaniczne                     
2.8 Uszkodzenia skóry wywołane promieniami słonecznymi i ultrafioletowymi     

3. Związki nieorganiczne i organiczne stosowane we fryzjerstwie
3.1 Woda i jej zastosowanie we fryzjerstwie      
3.2 Zastosowanie kwasów i zasad we fryzjerstwie           
3.3 Wykorzystanie nadtlenku wodoru we fryzjerstwie 
3.4 Składniki mineralne              
3.5 Węglowodory i ich zastosowanie we fryzjerstwie      
3.6 Zastosowanie alkoholi we fryzjerstwie    
3.7 Tłuszcze i woski we fryzjerstwie     

4. Substancje pochodzenia naturalnego w preparatach  fryzjerskich
4.1 Zastosowanie witamin w preparatach fryzjerskich    
4.2 Wykorzystanie roślin do pielęgnacji włosów      
4.3 Substancje barwiące pochodzenia naturalnego     
4.4 Zastosowanie ceramidów i fosfolipidów w preparatach fryzjerskich   
4.5 Aminokwasy i białka w preparatach fryzjerskich         
4.6 Zastosowanie węglowodanów w preparatach fryzjerskich       

5. Preparaty fryzjerskie
5.1 Charakterystyka i zastosowanie środków powierzchniowo czynnych 
5.2 Formy występowania preparatów fryzjerskich  
5.3 Skład i rodzaje szamponów       
5.4 Charakterystyka preparatów do pielęgnacji włosów       
5.5 Charakterystyka preparatów do układania i stylizacji fryzur  
5.6 Skład i działanie preparatów do trwałej ondulacji  
5.7 Charakterystyka preparatów do rozjaśniania i odbarwiania włosów           244
5.8 Skład i działanie preparatów do koloryzacji włosów   

Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim  


256 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022