|
PODSTAWY TURYSTYKI
LESZKA G. wydawnictwo: WSIP, 2013, wydanie I cena netto: 55.10 Twoja cena 52,35 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Podstawy turystyki
Podręcznik do nauki zawodu
technik obsługi turystycznej
Podręcznik realizujący treści stanowiące podbudowę do kształcenia w zawodzie
technik obsługi turystycznej.
Omówiono w nim formy kategorie i rodzaje turystyki, metody badań ruchu
turystycznego, scharakteryzowano różne formy turystyki i produktów turystycznych,
zadania biur podróży oraz pośredników, organizatorów, agentów i placówek informacji
turystycznej, jak również zasady funkcjonowania bazy noclegowej i gastronomicznej.
I. Rodzaje turystyki i ruch turystyczny
1. Historia turystyki, czyli jak zaczęło się podróżowanie
2. Podstawowe pojęcia turystyki
3. Motywy podróżowania
4. Rodzaje turystyki
4.1. Klasyfikacja ruchu turystycznego
4.2. Turystyka poznawcza
4.2.1. Turystyka krajoznawcza
4.2.2. Turystyka przyrodnicza
4.2.3. Turystyka miejska
4.2.4. Turystyka weekendowa
4.2.5. Turystyka etniczna
4.2.6. Turystyka kulturowa
4.3. Turystyka kwalifikowana
4.3.1. Turystyka piesza
4.3.2. Turystyka rowerowa
4.3.3. Turystyka narciarska
4.3.4. Turystyka jeździecka
4.3.5. Turystyka wodna
4.3.6. Turystyka jaskiniowa
4.3.7. Turystyka przygodowa
4.4. Turystyka biznesowa
4.4.1. Indywidualne podróże służbowe
4.4.2. Turystyka konferencyjno-kongresowa
4.4.3. Podróże motywacyjne
4.5. Turystyka wypoczynkowa
4.5.1. Turystyka wiejska
4.5.2. Turystyka morska
4.6. Turystyka zdrowotna
4.6.1. Turystyka uzdrowiskowa
4.6.2. Turystyka spa i wellness
4.7. Turystyka religijno-pielgrzymkowa
4.8. Turystyka tranzytowa i przygraniczna
5. Funkcje i dysfunkcje turystyki
5.1. Funkcje turystyki realizowane na płaszczyźnie społeczno-kulturowej
5.1.1. Funkcja wypoczynkowo-zdrowotna
5.1.2. Funkcja kształceniowa
5.1.3. Funkcja edukacji kulturowej
5.1.4. Funkcja kształtowania świadomości ekologicznej
5.1.5. Funkcja wychowawcza
5.1.6. Funkcja etniczna
5.2. Funkcje turystyki realizowane na płaszczyźnie gospodarczej
5.2.1. Funkcja ekonomiczna
5.2.2. Funkcja polityczna
5.3. Funkcje turystyki realizowane na płaszczyźnie przestrzenno-środowiskowej
5.3.1. Funkcja kształtowania przestrzeni
5.3.2. Funkcja kształtowania środowiska przyrodniczego
6. Czynniki rozwoju turystyki polskiej
6.1. Czynniki ekonomiczne
6.2. Czynniki społeczno-psychologiczne
6.3. Czynniki podażowe
7. Metody badania ruchu turystycznego
8. Krajowy ruch turystyczny
8.1. Dane statystyczne
8.2. Wyjazdowy ruch turystyczny mieszkańców Polski
8.2.1. Wydatki na wyjazdy turystyczne
8.3. Charakterystyka przyjazdów do Polski
9. Międzynarodowy ruch turystyczny na świecie
10. Rola turystyki w gospodarce Polski i świata
10.1. Wpływy z turystyki
10.2. Wydatki na turystykę
10.3. Przychody z turystyki w Polsce
II. Usługi turystyczne
11. Klasyfikacja usług turystycznych
11.1. Cechy usług turystycznych
11.2. Podział usług turystycznych
11.2.1. Cele świadczenia usługi na rzecz turysty
11.2.2. Rodzaje zaspokajanych potrzeb
12. Informacja w turystyce
12.1. Systemy informacji turystycznej
12.2. Internetowy System Informacji Turystycznej i Promocji Polski (ISIT)
13. Usługi pośrednictwa i organizacji
14. Usługi noclegowe
15. Usługi przewodnickie i pilotaż wycieczek
16. Usługi transportowe
16.1. Klasyfikacja usług transportowych
16.2. Transport samochodowy
16.3. Transport kolejowy
16.4. Transport lotniczy
16.5. Transport wodny
17. Usługi gastronomiczne
18. Usługi ubezpieczeniowe w turystyce
19. Usługi rekreacyjno-sportowe i kulturalno-rozrywkowe
20. Inne usługi świadczone na rzecz uczestników ruchu turystycznego
III. Rynek turystyczny
21. Rynek turystyczny i jego elementy
21.1. Popyt turystyczny
21.2. Podaż turystyczna
21.3. Podmioty na rynku turystycznym
22. Produkt turystyczny i jego rodzaje
23. Przemysł turystyczny
24. Analiza SWOT polskiej turystyki
24.1. Słabe strony polskiej turystyki
24.2. Atuty polskiej turystyki
25. Działania administracji centralnej i samorządowej
25.1. Organy administracji turystycznej
25.2. Zadania organów centralnych dotyczące turystyki
25.2.1. Ministerstwo Sportu i Turystyki
25.2.2. Departament Turystyki
25.2.3. Instytut Turystyki (IT)
25.3. Zadania organów samorządowych na szczeblu wojewódzkim, powiatowym i gminnym
25.3.1. Kompetencje samorządów powiatowych w zakresie turystyki
25.3.2. Kompetencje samorządów gminnych w zakresie turystyki
25.4. Polityka państwa w zakresie turystyki
26. Główne założenia strategii rozwoju turystyki w skali kraju i regionu
26.1. Założenia strategiczne
26.1.1. Misja rozwoju turystyki
27. Krajowe organizacje turystyczne według ich zadań statutowych
27.1. Specjalistyczne organizacje turystyczne
27.1.1. Polska Organizacja Turystyczna (POT)
27.1.2. Regionalne Organizacje Turystyczne (ROT)
27.1.3. Lokalne Organizacje Turystyczne (LOT)
27.2. Polska Agencja Rozwoju Turystyki SA
27 3. Samorząd gospodarczy i organizacje zawodowe branży turystycznej
27.3.1. Polska Izba Turystyki
27.3.2. Regionalne Izby Turystyki
27.3.3. Izba Turystyki Rzeczypospolitej Polskiej (ITRP)
27.3.4. Polska Federacja Turystyki Wiejskiej "Gospodarstwa Gościnne"
27.3.5. Polskie Zrzeszenie Hoteli
27.3.6. Polska Izba Hotelarstwa (PIH)
27.3.7. Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego (IGHP)
27.3.8. Izba Gospodarcza "Uzdrowiska Polskie"
27.3.9. Polska Izba Turystyki Młodzieżowej (PITM)
27.4. Społeczne organizacje turystyczne
27.4.1. Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze
27.4.2. Polskie Towarzystwo Schronisk Młodzieżowych (PTSM)
27.4.3. Polska Federacja Campingu i Caravaningu
27.4.4. Polskie Stowarzyszenie Turystyki (PST)
27.4.5. Towarzystwo Krzewienia Kultury Fizycznej (TKKF)
27.4.6. Stowarzyszenie Konferencje i Kongresy w Polsce
27.5. Organizacje dbające o bezpieczeństwo uprawiania turystyki
27.5.1. Tatrzańskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (TOPR)
27.5.2. Górskie Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (GOPR)
27.5.3. Wodne Ochotnicze Pogotowie Ratunkowe (WOPR)
28. Międzynarodowe organizacje działające na rzecz turystyki
28.1. Światowa Organizacja Turystyki
28.2. Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD)
28.3. Światowa Rada Podróży i Turystyki (WTTC)
28.4. Międzynarodowe organizacje turystyczne w sektorze touroperatorów i agencji
turystycznych
28.4.1. Światowa Federacja Narodowych Biur Podróży (UFTAA)
28.4.2. Światowe Stowarzyszenie Agencji Podróży (WATA)
28.5. Międzynarodowe organizacje turystyczne w sektorze hotelarstwa i gastronomii
28.5.1. Międzynarodowe Stowarzyszenie Hoteli i Restauracji (IH&RA)
28.5.2. Konfederacja Krajowych Stowarzyszeń Hoteli i Restauracji we Wspólnocie
Europejskiej (HOTREC)
28.5.3. Międzynarodowy Związek Krajowych Organizacji Hotelarzy, Restauratorów i
Właścicieli Kawiarń (HoReCa)
28.5.4. Międzynarodowa Federacja Schronisk Młodzieżowych (IYHF)
28.5.5. Międzynarodowa Federacja Campingu i Caravaningu (FICC)
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Literatura
248 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|