|
PROWADZENIE DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
AUE W. GORZELANY T. wydawnictwo: WSIP, 2013, wydanie I cena netto: 53.80 Twoja cena 51,11 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Prowadzenie działalności gospodarczej
podręcznik do nauki zawodu
Podręcznik realizujący efekty kształcenia wspólne dla wszystkich zawodów.
Prezentuje wiedzę z zakresu planowania i prowadzenia działalności gospodarczej,
objaśnia zasady funkcjonowania gospodarki rynkowej, omawia przepisy prawa dotyczące
prowadzenia działalności gospodarczej (prawo pracy, prawo o ochronie danych osobowych,
prawo podatkowe, prawo autorskie).
Uczy umiejętności niezbędnych w efektywnym prowadzeniu działalności gospodarczej.
Treści teoretyczne wsparte zostały licznymi przykładami i ćwiczeniami
wskazującymi na sposoby jej praktycznego zastosowania.
Wstęp
Podejmowanie i prowadzenie działalności gospodarczej (PDG)
1. Gospodarowanie
1. Konsument XXI wieku
2. Ostrożnie z zasobami
3. Ekonomiści
4. Gospodarowanie w pełnym wymiarze
5. Na rynku
6. Zależności rynkowe
2. Przedsiębiorstwo
7. Swoboda działalności gospodarczej
8. Jednostki gospodarujące
9. Przedsiębiorcy indywidualni
10. Spółki osobowe i kapitałowe
11. Rodzaje działalności gospodarczej
11.1. Zaopatrzenie
11.2. Produkcja
11.3. Handel
11.4. Usługi
12. Polska Klasyfikacja Działalności
3. Praca
13. Elementy prawa pracy
13.1. Wzajemne prawa i obowiązki
13.2. Czas pracy i urlopy
13.3. Zatrudnianie młodocianych
14. Zatrudnienie niepracownicze
15. Dokumentacja pracownicza i wynagrodzenia
16. Podatki
4. Rejestracja działalności gospodarczej
17. Przygotowanie dokumentacji niezbędnej do uruchomienia działalności gospodarczej
17.1. Wniosek rejestracyjny - CEIDG-1
17.2. Deklaracje podatkowe, ubezpieczeniowe i inne
17.3. Dokumentacja rachunkowa
18. Działalność regulowana
19. Prawo autorskie
5. Działania przedsiębiorcy
20. Elementy zarządzania
21. Marketing w przedsiębiorstwie
22. Strategie marketingowe
23. Stan posiadania firmy
24. Koszty i wydatki
25. Przychody, wynik finansowy i ceny
26. Optymalizacja kosztów
27. Czynności biurowe
27.1. Urządzenia biurowe
27.2. Dokumenty na papierze i w komputerze
27.3. Formatowanie pism biurowych
27.4. Listy handlowe
28. Otoczenie firmy
29. Powiązania przedsiębiorstw
30. Wspieranie działalności gospodarczej
Wykaz pojęć i terminów
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Załącznik
Literatura
Kompetencje personalne i społeczne (KPS)
1. Pożytki z nauki i uczenia się
1. Aspekty i funkcje nauki
2. Socjologia i psychologia jako nauki przydatne praktycznie
2. Człowiek wśród ludzi
3. Osobowość człowieka
3.1. Kształtowanie osobowości
3.2. Funkcje i zadania osobowości
3.3. Potrzeby człowieka
3.4. Motywacja i postawy
3.5. Osobowość przystosowana
4. Mechanizmy regulacyjne
4.1. Myślenie
4.2. Uczenie się
4.3. Procesy emocjonalno-motywacyjne
5. Informacyjny i normatywny wpływ społeczny
5.1. Kultura
5.2. Socjalizacja
5.3. Osobowość społeczna
5.4. Kontrola społeczna, porządek społeczny
5.5. Uprzedzenia i dyskryminacja
6. Sytuacje społeczne
6.1. Rodzaje sytuacji społecznych
6.2. Interakcje
3. Komunikacja społeczna
7. Porozumiewanie się ludzi
7.1. Język i komunikacja
7.2. Proces porozumiewania się
7.3. Słuchanie w porozumiewaniu się
7.4. Przeszkody i bariery w skutecznej komunikacji
8. Komunikacja niewerbalna
9. Wyrażanie i odbieranie krytyki
10. Dyskusja jako dialog wielostronny
11. Komunikowanie się pisemne i publiczne
12. Efektywne komunikowanie się na co dzień
4. Wywieranie wpływu na ludzi
13. Wpływ społeczny
13.1. Zasady wywierania wpływu
13.2. Sposoby wywierania wpływu
13.3. Obrona przed manipulacją
14. Asertywność
14.1. Zachowania asertywne
14.2. Asertywność w praktyce
5. Stres. Radzenie sobie ze stresem
15. Stres - rodzaje, przyczyny
15.1. Przyczyny stresu, stresory
15.2. Reakcje na stres
16. Przeciwdziałanie stresom
Organizacja pracy małych zespołów (OMZ)
1. Małe struktury społeczne
1. Grupy społeczne
1.1. Typy grup społecznych
1.2. Normy grupowe, funkcjonowanie w grupie
1.3. Współpraca i przywództwo w grupie
2. Zespół formą organizacji pracy
2.1. Cechy i funkcjonowanie zespołu
2.2. Tworzenie zespołu i kierowanie nim
3. Konflikty społeczne
3.1. Przyczyny i dynamika konfliktu, formy kierowania konfliktem
3.2. Konflikty w środowisku pracy
3.3. Rozwiązywanie konfliktów
3.4. Negocjowanie
4. Mobbing w pracy
2. Kompetencje pracownika
5. Sprawne i skuteczne działanie
5.1. Działanie człowieka
5.2. Planowanie pracy
5.3. Rozwiązywanie problemów
6. Człowiek i praca
7. Rola zawodowa pracownika
Wykaz pojęć i terminów
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Literatura
336 stron, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|