Monografia ma na celu przede wszystkim pokazanie ciągłego budowania i
tworzenia zasad funkcjonowania wspólnego rynku europejskiego w zakresie swobodnego
przepływu towarów.
Autorka prezentuje na szerszym tle certyfikacyjne i akredytacyjne wymagania
jako swego rodzaju uregulowania urzędowe. W pracy zawarte są odniesienia do badań
jakości artykułów spożywczych oraz jednostek oceniających zgodność kompetencji
laboratoriów badawczych.
Spis treści:
Wprowadzenie
Wykaz skrótów
1.Wspólny rynek europejski - geneza
1.1.Instytucje europejskie
1.2.Wspólnotowe akty prawne
1.3.Polska a Wspólnota Europejska
2.Działania normalizacyjne w Europie
2.1.Europejskie organizacje CEN i CENELEC i ich dokumenty normatywne
2.2.Normalizacja w Polsce
2.2.1. Polski Komitet Normalizacyjny - zmiana statusu państwowej jednostki budżetowej
2.3.Rola normalizacji w ułatwianiu dostępu do rynku europejskiego
3.Europejski system oceny zgodności w obszarze dobrowolnym i obowiązkowym
3.1.Obszar dobrowolny
3.2.Obszar obowiązkowy (regulowany)
3.3.Dyrektywy harmonizacji technicznej i normy zharmonizowane
3.4.Demonstrowanie zgodności z podstawowymi wymaganiami dyrektyw. Znakowanie CE
3.4.1.Oznakowanie CE a inne znaki zgodności
3.4.2.Obowiązek oznakowania symbolem CE
3.5.Jednostki notyfikowane
3.6.Modułowa ocena zgodności
3.6.1.Ocena zgodności
3.6.2.Ocena zgodności prowadzona z wykorzystaniem procedur opartych na systemach
zarządzania jakością
3.6.3.Ujednolicone procedury oceny zgodności (moduły)
3.6.4.Dyrektywy pomocnicze przy przeprowadzaniu oceny zgodności
3.7.Sytuacja Polski - krajowy system oceny zgodności
4.Kontrola jakości artykułów spożywczych
4.1.Nadzór nad bezpieczeństwem żywności w UE
4.1.1.Urzędowa kontrola żywności w kraj ach członkowskich
4.1.2.Higiena produkcji
4.2.Nadzór nad jakością artykułów spożywczych w Polsce (bezpieczeństwo
żywnościowe i jego podstawy prawne)
4.2.1.Kontrola zewnętrzna. Organy sprawujące nadzór nad jakością artykułów
spożywczych w Polsce
4.2.2.Sprawowanie nadzoru nad systemami kontroli wewnętrznej
5.Wymagania dla jednostek oceniających zgodność
5.1.Organizacje i stowarzyszenia międzynarodowe dopracowujące jednolite podejście do
akredytacji
5.2.Certyfikacja wyrobów
5.3.Akredytacja jednostek inspekcyjnych (kontrolnych)
5.4.PCA - krajowa jednostka akredytująca
6.Wymagania dotyczące kompetencji laboratoriów
6.1.Akredytacja laboratoriów, wymagania organizacji systemu zarządzania według normy EN
ISO 17025:2005
6.1.1.Wymagania techniczne dla laboratorium
6.1.2.Podstawy metrologiczne pomiarów i badań
6.1.2.1.Spójność pomiarowa
6.1.2.2.Metrologia w analizach chemicznych
6.2.Metody badań i ich walidacja
6.2.1.Postępowanie walidacyjne
6.2.1.1.Charakteryzacja metody
6.2.1.2.Narzędzia walidacji
6.2.1.3.Parametry metody analitycznej
6.2.2.Porównanie i kwalifikowanie (potwierdzenie)
6.3.Porównania międzylaboratoryjne a badania biegłości
6.3.1.Rodzaje badań biegłości
6.3.2.Sposób postępowania i opracowywania danych w badaniach biegłości
6.3.2.1.Wymagania stawiane próbkom
6.3.2.2.Parametry oceny danych ilościowych biegłości laboratorium
6.3.3.Korzyści uczestnictwa w badaniach biegłości
6.3.4.Ograniczenia w badaniach biegłości
7.Niepewność pomiarów i badań
7.1.Podstawy terminologiczne i wyjaśnienia
7.2.Składowe niepewności pomiaru
7.3.Niepewność standardowa złożona a niepewność rozszerzona
7.4.Interpretacja wyników położonych w pobliżu wartości granicznych
7.5.Korzystanie z odtwarzalności i powtarzalności, których wartości podawane są w
normach międzynarodowych dla metod analitycznych
7.6.Niepewność a analiza systemu pomiarowego (MSA)
Zakończenie
Załączniki
Bibliografia
Wykaz polskich norm i przewodników PKN
294 strony, B5, oprawa miękka