|
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA KOMENTARZ
BALICKI A. wydawnictwo: WOLTERS KLUWER, 2013, wydanie I cena netto: 169.00 Twoja cena 160,55 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Bezpieczeństwo żywności i żywienia
Komentarz
Publikacja jest pierwszym na
polskim rynku wydawniczym systemowym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i
żywienia oraz wydanych na jej podstawie aktów wykonawczych.
Uwzględniono w niej
także zagadnienia regulowane w aktach unijnego prawa żywnościowego, które są
implementowane bądź wykonywane przez przepisy komentowanej ustawy.
W opracowaniu omówiono wszystkie aspekty prawa żywnościowego, w tym stwarzające
najwięcej problemów w praktyce jego stosowania.
Przedstawiono m.in. zagadnienia
dotyczące:
wprowadzania na rynek szczególnych rodzajów produktów,
wymogów bezpieczeństwa żywności,
rejestracji i zatwierdzania zakładów spożywczych,
znakowania żywności,
przebiegu urzędowej kontroli żywności,
odpowiedzialności i sankcji grożących za nieprzestrzeganie wymagań prawa
żywnościowego.
Komentarz zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych zilustrowane
praktycznymi przykładami, bogatym orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, w tym
zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, opiniami polskiej i zagranicznej
doktryny prawa oraz literatura przedmiotu.
Książka stanowi niezbędnik każdego podmiotu działającego na rynku spożywczym,
który jest zobowiązany do stosowania prawa żywnościowego - producentów, przetwórców
i dystrybutorów żywności. Będzie pomocna w działalności instytucji publicznych
branży rolno-spożywczej. Zainteresuje również organizacje zajmujące się ochrona praw
konsumenta oraz prawników praktykujących w obszarze prawa żywnościowego.
Wykaz skrótów
Wstęp
Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia
Dział I
Przepisy ogólne i objaśnienia określeń ustawowych
Dział II
Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności
Rozdział 1. Przepisy ogólne
Rozdział 2. Substancje dodatkowe i enzymy spożywcze
Rozdział 3. Aromaty i rozpuszczalniki
Rozdział 4. Zanieczyszczenia żywności
Rozdział 5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym
Rozdział 6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
Rozdział 7. Suplementy diety oraz wzbogacanie żywności
Rozdział 8. Żywność wprowadzana po raz pierwszy do obrotu
Rozdział 9. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe
Rozdział 10. Grzyby i przetwory grzybowe
Rozdział 11. Znakowanie żywności
Rozdział 12. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne
Dział III
Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
Dział IV
Wymagania higieniczne
Rozdział 1. Przepisy ogólne dotyczące wymagań higienicznych
Rozdział 2. Rejestracja i zatwierdzanie zakładów
Rozdział 3. Wymagania szczególne w zakresie higieny
Dział V
Urzędowe kontrole żywności
Rozdział 1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności
Rozdział 2. Graniczne kontrole sanitarne
Rozdział 3. System RASFF
Rozdział 4. Monitoring żywności i żywienia
Dział VI
Właściwość organów oraz współpraca w zakresie bezpieczeństwa żywności
Dział VII
Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez środki spożywcze
Dział VIII
Przepisy karne i kary pieniężne
Rozdział 1. Przepisy karne
Rozdział 2. Kary pieniężne
Dział IX
Zmiany w przepisach obowiązujących, przepisy przejściowe i końcowe
Rozdział 1. Zmiany w przepisach obowiązujących
Rozdział 2. Przepisy przejściowe i końcowe
Bibliografia
Indeks terminów
O autorach
1216 stron, Format: 15.0x21.0cm, oprawa twarda
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|