|
SOWIETY OD KUCHNI MIKOJAN I SOWIECKA GASTRONOMIA
GŁUSZCZENKO I. wydawnictwo: WYD KRYTYKI POLIT, 2012, wydanie I cena netto: 43.89 Twoja cena 41,70 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Sowiety od kuchni.
Mikojan i sowiecka gastronomia
Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w
tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak
zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna.
W Sowietach od kuchni... Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy
radzieckiego imperium. Pokazuje "kuchenny" wymiar bolszewickiej rewolucji -
często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi.
Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie
pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej
produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki -
wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy
budowa pieców Magnitogorska. Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan,
komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano "ulubionego komisarza ludu".
Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii
życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym "sowietologicznym" kliszom.
206 stron, Format: 16,5x24 cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|