SPIS TREŚCI
Wprowadzenie
1. Podstawowe zasady
prawa żywnościowego Unii Europejskiej
1.1. Porządek prawny Unii Europejskiej
1.1.1. Zasada wzajemnego uznawania przepisów
1.1.2. Zasada proporcjonalności
1.2. Harmonizacja prawa żywnościowego krajów członkowskich
1.3. Przyszłość prawa żywnościowego Unii Europejskiej
1.4. Znakowanie żywności
1.5. Higiena środków spożywczych
1.5.1. Podstawowe wymagania UE w zakresie higieny
1.5.2. System HACCP zapewniania bezpieczeństwa żywności
1.6. Dodatki do żywności
1.6.1. Legislacja substancji dodatkowych do żywności w Unii Europejskiej
1.7. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością
1.8. Urzędowa kontrola żywności w Unii Europejskiej
2. Zmiany dostosowawcze
polskiego prawa
3. Główne zasady
organizacj i rynków rolnych w Unii Europejskiej
3.1. Fundusze strukturalne i ich zadania
3.1.1. Europejski Fundusz Socjalny (ESF - European Social Fund)
3.1.2. Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego (ERDF - European Regional Development Fund)
3.1.3. Europejski Fundusz Gwarancji i Orientacji w Rolnictwie (EAGGF -
European Agriculture Guarantee and Guidance Fund)
3.1.4. Jednolity Instrument Finansowania Rybołówstwa - (FIFG - Financial
Instrument for Fisheries Guidance)
3.1.5. Fundusz Spójności (Cohesion Fund)
3.2. Istota kwot i limitów produkcyjnych w Unii Europejskiej
3.3. Przygotowanie przetwórstwa do warunków Unii Europejskiej
3.3.1. Rynek mięsa wołowego i jego przetworów w Unii Europejskiej
3.3.2. Dopłaty do prywatnego przechowalnictwa
3.3.3. Dopłaty kompensacyjne (premie)
3.3.4. Instrumenty polityki handlu zagranicznego
3.3.5. Rynek mięsa drobiowego w Unii Europejskiej
3.3.6. Rynek owoców i warzyw w Unii Europejskiej
3.3.7. Rekompensaty za produkty wycofane z rynku
4. Koszty dostosowań
sektora produkcji i handlu artykułami spożywczymi do wymagań Unii Europejskiej
4.1. Harmonogram harmonizacji prawa
4.2. Dopłaty obszarowe i inne korzyści po wejściu Polski do UE
4.3. Zintegrowany System Zarządzania i Kontroli (ang.: Integrated Administration and
Control System - IACS)
4.4. Okresy przejściowe i dopłaty po wstąpieniu do UE
4.4.1. Sprawy weterynaryjne i fitosanitarne
4.4.2. Rybołówstwo
115 stron