Publikacja dotyczy funkcjonowania systemu rolnictwa ekologicznego w Polsce
na tle innych krajów.
To w jakości autorka upatruje głównego sposobu wzmacniania konkurencyjności
ekologicznych gospodarstw rolnych. Dlatego też praca szeroko ujmuje problematykę
jakości żywności.
Spis treści:
Wstęp
ROZDZIAŁ 1. Jakość żywności i czynniki ją kształtujące
1.1. Istota i rozwój pojęcia jakości
1.2. Uwarunkowania i czynniki kształtujące jakość żywności
1.2.1. Definiowanie jakości żywności i czynniki ją kształtujące
1.2.2. Uwarunkowania jakości żywności
1.3. Jakość żywności ekologicznej
ROZDZIAŁ 2. Systemy zarządzania jakością stosowane przez polskich producentów
rolnych
2.1. Zasady i rozwój rolnictwa ekologicznego
2.1.1. Kształtowanie się zasad rolnictwa ekologicznego
2.1.2. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle innych krajów europejskich
2.1.3. Korzyści z rozwoju rolnictwa ekologicznego w Polsce
2.2. Dobra Praktyka Rolnicza
2.3. System EUREPGAP (GLOBALGAP)
2.4. Zastosowanie systemu HACCP na etapie produkcji pierwotnej
ROZDZIAŁ 3. Konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw
3.1. Charakterystyka zjawiska konkurencyjności
3.1.1. Pojęcie i istota konkurencyjności
3.1.2. Zasoby jako podstawa potencjału konkurencyjności
3.1.3. Przewaga konkurencyjna i instrumenty służące jej osiąganiu
3.1.4. Pozycja konkurencyjna i sposoby jej pomiaru
3.2. Czynniki wpływające na konkurencyjność polskich producentów owoców i warzyw
3.2.1. Konkurencyjność wewnętrzna rolnictwa
3.2.2. Konkurencyjność zewnętrzna polskiego rolnictwa i ogrodnictwa
ROZDZIAŁ 4. Ocena wpływu systemu rolnictwa ekologicznego na konkurencyjność
producentów owoców i warzyw – wyniki badań
4.1. Metodyka i procedura badań empirycznych
4.2. Charakterystyka organizacyjno-produkcyjna badanych ekologicznych i konwencjonalnych
gospodarstw ogrodniczych
4.3. Przyczyny i skutki przestawienia producentów owoców i warzyw na produkcję metodami
ekologicznymi
4.3.1. Przyczyny wdrożenia systemu rolnictwa ekologicznego przez producentów owoców i
warzyw
4.3.2. Koszty i korzyści utrzymywania systemu rolnictwa ekologicznego
4.4. Ocena przewagi zasobowej badanych gospodarstw ekologicznych
4.5. Wpływ systemu rolnictwa ekologicznego na pozycję konkurencyjną badanych
gospodarstw rolnych
4.5.1. Metodyka obliczania dochodu rolniczego brutto
4.5.2. Analiza porównawcza wyników ekonomicznych ekologicznych i konwencjonalnych
gospodarstw rolnych
4.5.3. Analiza kosztów w badanych ekologicznych i konwencjonalnych gospodarstwach rolnych
Zakończenie
Bibliografia
Spis rysunków
Spis tabel
Załączniki
295 strony, B5, oprawa miękka