W oddanej właśnie do rąk Czytelników książce zespół autorów
prezentuje podstawowe metody i instrumenty controllingu jakości.
Zarządzanie jakością, a zwłaszcza controlling jakości należy obecnie do
strategicznych zadań każdego przedsiębiorstwa, organizacji gospodarczej czy instytucji.
Narzędzia controllingu jakości są coraz szerzej wykorzystywane w procesach planowania
działalności, projektowania produktów, organizacji i koordynacji procesów zarządczych
oraz kontroli, oceny i regulacji zadań oraz celów przedsiębiorstwa.
Prezentowany podręcznik w zamyśle jego autorów ma ułatwić słuchaczom studiów
ekonomicznych i zarządzania samodzielne przyswajanie zagadnień dotyczących zarządzania
jakością produkcji i produktu, ze szczególnym uwzględnieniem wykorzystania metod i
instrumentów controllingu jakości. Może być także wykorzystany przez praktyków
gospodarczych w zarządzaniu procesami jakości.
Autorzy tej publikacji zwracają uwagę na zagadnienia:
- precyzyjnego określania samego pojęcia jakości (wzorca),
- obektywizacji parametrów jakości i ich struktury w określaniu poziomu jakości
produktu,
- klasyfikacji norm jakości i ich zastosowania,
- wykorzystania zasad zarządzania jakością w planowaniu produkcji,
- wykorzystania narzędzi controllingu jakości w projektowaniu, wytwarzaniu i
eksploatacji produktu,
- pomiaru i oceny ekonomicznej jakości produktu,
- controllingu kosztów jakości,
- zastosowania metod zarządzania i controllingu jakości,
- wykorzystania kompleksowej metody zarządzania jakością (TQM).
Wstęp
Rozdział 1. Jakość - istota, cele, cechy i funkcje zarządzania jakością
1.1. Istota jakości
1.2. Parametry (cechy) jakości
1.3. Główne cele i zadania kierownictwa w zarządzaniu jakością produkcji
Literatura
Rozdział 2. Prawne aspekty regulacji jakości produktów
2.1. Oznaczanie towarów i usług
2.2. System oceny zgodności
2.3. Bezpieczeństwo produktów
2.4. Polskie normy
2.5. Znaki towarowe
Literatura
Rozdział 3. Zasady zarządzania jakością
3.1. Ewolucja podejścia do jakości
3.2. Wybrane zasady zarządzania jakością
3.2.1. Zasady Deminga
3.2.2. Zasada "zero defektów"
3.2.3. Zasady Crosby'ego
3.2.4. Koncepcje Jurana
3.2.5. Zasady Feigenbauma
3.3. Normy ISO
3.3.1. Normy serii ISO 9000
3.3.2. Normy serii ISO 14000
3.3.3. Normy serii 18000
3.3.4. Jakość i bezpieczeństwo żywności
3.3.5. System ISO 22000:2005 (HACCP)
3.4. Niektóre branżowe standardy zarządzania jakością
3.5. Certyfikacja systemu zarządzania jakością
3.6. Integracja systemów zarządzania
Literatura
Rozdział 4. Zarządzanie jakością w cyklu życia jakości wyrobu.
Controlling procesów decyzyjnych
4.1. Planowanie i projektowanie wyrobu a jakość
4.2. Faza realizacji w cyklu życia jakości wyrobu
4.3. Faza użytkowania produktu
Literatura
Rozdział 5. Ekonomiczna ocena jakości produkcji
5.1. Problem pomiaru jakości produkcji
5.2. Ocena skali pozytywnych cech jakości produkcji
5.3. Ocena jakości wykonania wyrobów
5.4. Wpływ poziomu jakości produkcji na wynik finansowy
Literatura
Rozdział 6. Metody zarządzania jakością
Wprowadzenie
6.1. Ogólna charakterystyka
6.2. QFD - rozwinięcie funkcji jakości
6.3. FMEA - analiza przyczyn i skutków wad
6.4. FTA - analiza drzewa błędów
6.5. SPC - statystyczne sterowanie procesem
Literatura
Rozdział 7. Controlling kosztów jakości
7.1. Jakość a koszty
7.2. Klasyfikacja kosztów jakości
7.3. Optymalizacja kosztów jakości
7.4. Controlling kosztów jakości w praktyce przedsiębiorstw
Literatura
Rozdział 8. Komleksowe zarządzanie jakością (TQM)
8.1. TQM jako wynik ewolucji metod zarządzania jakością
8.2. Definicje TQM
8.3. Założenia systemu TQM
8.4. Wykorzystanie TQM w korporacjach - wyniki badań
8.5. Przykłady wdrażania TQM
Literatura
129 stron, B5, oprawa miękka