|
ZARZĄDZANIE DZIAŁALNOŚCIĄ HANDLOWĄ
MIELCZARCZYK Z. wydawnictwo: WSIP, 2015, wydanie Icena netto: 33.10 Twoja cena 31,45 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Zarządzanie działalnością handlową
Podręcznik do nauki zawodu Kwalifikacja A.22.2
Technik handlowiec. Szkoła ponadgimnazjalna
Podręcznik do nauki zawodu technik handlowiec realizujący treści z zakresu 2.
części kwalifikacji A.22 (Zarządzanie działalnością handlową).
Kształci umiejętności związane z działalnością firmy handlowej (negocjacje
handlowe, zawieranie umów, przyjmowanie i rozpatrywanie reklamacji).
Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami i ćwiczeniami, które uczą
wykorzystania teorii w praktyce.
Wstęp
1. System klasyfikacji działalności i produktów
1.1. Polska Klasyfikacja Działalności i Europejska Klasyfikacja Działalności
1.2. Polska Klasyfikacja Wyrobowi Usług
2. Podstawowe regulacje prawne dotyczące działalności handlowej
2.1. Uregulowania prawne dotyczące rozliczeń z budżetem z tytułu podatków
2.2. Uregulowania prawne związane z zatrudnieniem pracowników
3. Zapytania ofertowe i oferty handlowe
3.1. Zapytanie ofertowe
3.2. Oferta handlowa
4. Negocjacje handlowe
5. Umowy handlowe
6. Formy sprzedaży w handlu
6.1. Formy sprzedaży w stacjonarnym handlu detalicznym
6.2. Specjalne formy sprzedaży
7. Kalkulacja cen sprzedaży towarów
7.1. Ceny sprzedaży towarów a wynik finansowy przedsiębiorstwa
7.2. Metody kalkulacji ceny sprzedaży towarów
8. Zaopatrzenie firmy handlowej w towary
8.1. Ustalanie wielkości zapotrzebowania na towary
8.2. Ustalanie poziomu zapasów towarowych
8.3. Wybór dostawcy towarów
8.4. Zamawianie towarów
9. Logistyka w procesach dystrybucji towarów
9.1. Składniki procesów logistycznych
9.2. Wybór kanału dystrybucji i strategie dystrybucji towarów
9.2.1. Kanały dystrybucji
9.2.2. Strategie dystrybucji
10. Proces przyjmowania zakupionych towarów do jednostki handlowej
10.1. Przyjmowanie towarów - odbiór ilościowy i jakościowy
10.2. Charakterystyka oznakowań towarów
11. Magazynowanie i przechowywanie towarów
11.1. Rodzaje magazynów
11.2. Zasady wyboru lokalizacji magazynów hurtowych
11.3. Wyposażenie magazynów
11.4. Rozplanowanie wnętrza magazynu
11.5. Rozmieszczenie towarów
11.6. Przepustowość magazynów
12. Dokumentacja dotycząca transakcji handlowych
13. Postępowanie reklamacyjne
13.1. Postępowanie reklamacyjne dotyczące umów sprzedaży konsumenckiej
13.2. Postępowanie reklamacyjne dotyczące umów sprzedaży/dostawy między
podmiotami prowadzącymi działalność gospodarczą
Odpowiedzi do wybranych zadań
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Źródła ilustracji i fotografii
Wykaz wykorzystanych aktów prawnych
Literatura
112 stron, Format: 17.0x24.5cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|