We współczesnej gospodarce jakość jest bardzo ważną cechą wyrobu czy
usługi, istotną w walce konkurencyjnej i zdobywaniu klienta. Z tego powodu zarządzanie
jakością jest podstawowym instrumentem zarządzania organizacją.
Niniejsza książka, będąca syntetycznym wprowadzeniem do problematyki
jakości, przedstawia genezę oraz istotę Total Quality Management, systemy jakości i
znaczenie procesów normalizacyjnych w zarządzaniu jakością, koncepcję norm ISO,
problematykę dokumentowania i certyfikowania systemów jakości oraz przeprowadzania
audytów, a także problemy związane ze zintegrowanymi systemami zarządzania.
Książkę tę można polecić nie tylko studentom zarządzania i inżynierii
produkcji, lecz także innym osobom zainteresowanym strategią kompleksowego zarządzania
jakością.
Spis treści:
Przedmowa
1. WPROWADZENIE DO ZAGADNIEŃ JAKOŚCI
Pojęcie "jakość"
Definicje jakości
Jakość wyrobu
Uzasadnienie potrzeby zorientowania gospodarki na jakość.
Znaczenie jakości
Zapewnienie jakości, sterowanie nią i jej doskonalenie
Literatura
2. POSTĘPY WIEDZY O JAKOŚCI
Uwagi wstępne
Ewolucja koncepcji zarządzania jakością
Autorskie koncepcje zarządzania jakością
Regionalne koncepcje zarządzania jakością (japońska, amerykańska,
zachodnioeuropejska)
Doświadczenia japońskie
Doświadczenia europejskie
Doświadczenia amerykańskie
Porównanie modelu zachodniego z modelem japońskim
w dziedzinie działań na rzecz jakości
Konsekwencje różnic w ujęciach problematyki zarządzania
Literatura
3. KONCEPCJA TOTAL QUALITY MANAGEMENT
Uwagi wstępne
Uwarunkowania historyczne TQM
Istota i definicje TQM
Struktura TQM
System zarządzania przez jakość
Jakość jako proces
Literatura
4. NORMALIZACJA I NORMY W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ
Geneza oraz podstawowe pojęcia z zakresu normalizacji i norm
Instytucje działalności normalizacyjnej
Normalizacja międzynarodowa (ISO, IEC, ITU)
Normalizacja regionalna
Normalizacja krajowa
Charakterystyka norm - kryteria podziału, treść i forma
Normy a regulacje techniczne
Normalizacja europejska
Uwagi wstępne
Proces ustanawiania norm
Europejskie dokumenty normalizacyjne
Harmonizacja norm w krajach europejskich
Literatura
5. PLANOWANIE JAKOŚCI, KOSZTY JAKOŚCI
Planowanie jakości
Fazy planowania jakości
Zaawansowane planowanie jakości
Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Modele strukturalne kosztów jakości
Pomiar, ewidencja i analiza kosztów jakości
Model kosztów jakości oparty na działaniach
Literatura
6. NORMY SERII ISO 9000 JAKO PODSTAWA BUDOWY SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ W
PRZEDSIĘBIORSTWIE
6.1. System zarządzania jakością według norm serii ISO 9000
Uwagi wstępne
Norma ISO 9000
Wymagania normy ISO 9001:2000
Wymagania normy ISO 9004:2000
Struktura normy ISO 9001:2000
System zarządzania jakością
Wymagania ogólne dotyczące systemu zarządzania jakością
Wymagania dotyczące dokumentacji systemu zarządzania jakością
Odpowiedzialność kierownictwa
Zaangażowanie kierownictwa
Orientacja na klienta
Polityka jakości
Planowanie
Odpowiedzialność, uprawnienia i komunikacja
Przegląd zarządzania
Zarządzanie zasobami
Realizacja wyrobu
Planowanie realizacji wyrobu
Procesy związane z klientem
Projektowanie i rozwój
Zakupy
Produkcja i dostarczanie usługi
Nadzorowanie wyposażenia do monitorowania i pomiarów
Pomiary, analiza i doskonalenie
Postanowienia ogólne
Monitorowanie i pomiary
Nadzór nad wyrobem niezgodnym z wymaganiami
Analiza danych
Doskonalenie
Podejście modułowe do jakości
Literatura
7. DOKUMENTACJA SYSTEMU JAKOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE
Wprowadzenie
Hierarchia dokumentacji systemu zarządzania jakością
Charakterystyka podstawowych dokumentów
Polityka jakości
Księga jakości
Procedury systemu zarządzania
Instrukcje zapewnienia jakości
Pozostałe dokumenty systemu zarządzania jakością
Opracowywanie dokumentacji systemowej i zarządzanie nią
Ocena systemu jakości a dokumentacja systemu zarządzania
Literatura
8. CERTYFIKACJA SYSTEMU JAKOŚCI
Uwagi wstępne
Podstawowe pojęcia stosowane w certyfikacji
Certyfikacja i certyfikat systemu jakości w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
Międzynarodowe organizacje skupiające jednostki certyfikujące
Polski system certyfikacji
Proces certyfikacji systemu jakości
Akredytacja i europejska współpraca w zakresie akredytacji
Podstawowe terminy
Akredytacja krajowa
Wymagania dotyczące akredytacji jednostek certyfikujących i kontrolujących
Proces akredytacji
Europejska współpraca w zakresie akredytacji
Notyfikacja i autoryzacja
Literatura
9. AUDYT SYSTEMU JAKOŚCI
Istota audytu jakości
Cele i rodzaje audytów
Etapy i organizacja audytu
Dokumentowanie rezultatów audytu
Literatura
10. SYSTEMY ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKIEM I BEZPIECZEŃSTWEM PRACY W
PRZEDSIĘBIORSTWIE
Uwagi wstępne
Systemy zarządzania środowiskiem w organizacjach gospodarczych
Wprowadzenie norm serii ISO 14000
Charakterystyka zawartości norm serii ISO 14000
Elementy systemu zarządzania środowiskiem w normach serii ISO 14000
EMAS i normy serii ISO 14000
Wprowadzanie systemu zarządzania środowiskiem w przedsiębiorstwie
Koszty i nakłady na ochronę środowiska
Literatura
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
Cele i zadania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Normalizacja systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w skali
międzynarodowej i w Polsce
System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na podstawie normy PN-N-18001
Wprowadzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Niektóre metody stosowane w ocenie systemu zarządzania bhp
Literatura
Integracja systemów zarządzania
Cele i przesłanki integracji systemów zarządzania
Wdrażanie zintegrowanego systemu zarządzania
Elementy zintegrowanego systemu zarządzania
Koszty i korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania
Problemy związane z integracją systemów zarządzania
Certyfikacja zintegrowanego systemu zarządzania
Literatura
11. WYBRANE BRANŻOWE STANDARDY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Wprowadzenie
Branżowe standardy w przemyśle motoryzacyjnym
Uwagi ogólne
Standard jakości QS 9000
Standard jakości VDA 6.1
Standard jakości ISO/TS 16949
Branżowe standardy w przemyśle lotniczym
Standardy AS 9000 i Dl-9000
Standard JAR-145
Standardy jakościowe w produkcji żywności
Jakość a bezpieczeństwo żywności
Dobra praktyka higieniczna (GHP) i dobra praktyka produkcyjna (GMP) jako podstawowe
systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności
System HACCP - współczesna podstawa zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
Powiązania i różnice między systemem HACCP a normą PN-EN 9001:2001 (norma ISO 15165)
Standardy jakościowe stosowane w sieciach handlowych
Standard ISO 22000 - Food Safety Management
Systems
Dobra praktyka rolnicza - GAP (Good Agricultural Practice)
Literatura
Spis rysunków
344 strony, B5, miękka oprawa