wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ. CZ 1. SYSTEMY JAKOŚCI W ORGANIZACJI


RED. ŁADOŃSKI W. SZOŁTYSEK K.

wydawnictwo: AE WROCŁAW, 2005, wydanie I

cena netto: 58.00 Twoja cena  55,10 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

We współczesnej gospodarce jakość jest bardzo ważną cechą wyrobu czy usługi, istotną w walce konkurencyjnej i zdobywaniu klienta. Z tego powodu zarządzanie jakością jest podstawowym instrumentem zarządzania organizacją.

Niniejsza książka, będąca syntetycznym wprowadzeniem do problematyki jakości, przedstawia genezę oraz istotę Total Quality Management, systemy jakości i znaczenie procesów normalizacyjnych w zarządzaniu jakością, koncepcję norm ISO, problematykę dokumentowania i certyfikowania systemów jakości oraz przeprowadzania audytów, a także problemy związane ze zintegrowanymi systemami zarządzania.

Książkę tę można polecić nie tylko studentom zarządzania i inżynierii produkcji, lecz także innym osobom zainteresowanym strategią kompleksowego zarządzania jakością.


Spis treści:

Przedmowa

1. WPROWADZENIE DO ZAGADNIEŃ JAKOŚCI
Pojęcie "jakość"
Definicje jakości
Jakość wyrobu
Uzasadnienie potrzeby zorientowania gospodarki na jakość.
Znaczenie jakości
Zapewnienie jakości, sterowanie nią i jej doskonalenie
Literatura

2. POSTĘPY WIEDZY O JAKOŚCI
Uwagi wstępne
Ewolucja koncepcji zarządzania jakością
Autorskie koncepcje zarządzania jakością
Regionalne koncepcje zarządzania jakością (japońska, amerykańska, zachodnioeuropejska)
Doświadczenia japońskie
Doświadczenia europejskie
Doświadczenia amerykańskie
Porównanie modelu zachodniego z modelem japońskim
w dziedzinie działań na rzecz jakości
Konsekwencje różnic w ujęciach problematyki zarządzania
Literatura

3. KONCEPCJA TOTAL QUALITY MANAGEMENT
Uwagi wstępne
Uwarunkowania historyczne TQM
Istota i definicje TQM
Struktura TQM
System zarządzania przez jakość
Jakość jako proces
Literatura

4. NORMALIZACJA I NORMY W ZARZĄDZANIU JAKOŚCIĄ
Geneza oraz podstawowe pojęcia z zakresu normalizacji i norm
Instytucje działalności normalizacyjnej
Normalizacja międzynarodowa (ISO, IEC, ITU)
Normalizacja regionalna
Normalizacja krajowa
Charakterystyka norm - kryteria podziału, treść i forma
Normy a regulacje techniczne
Normalizacja europejska
Uwagi wstępne
Proces ustanawiania norm
Europejskie dokumenty normalizacyjne
Harmonizacja norm w krajach europejskich
Literatura

5. PLANOWANIE JAKOŚCI, KOSZTY JAKOŚCI
Planowanie jakości
Fazy planowania jakości
Zaawansowane planowanie jakości
Koszty jakości w zarządzaniu przedsiębiorstwem
Modele strukturalne kosztów jakości
Pomiar, ewidencja i analiza kosztów jakości
Model kosztów jakości oparty na działaniach
Literatura

6. NORMY SERII ISO 9000 JAKO PODSTAWA BUDOWY SYSTEMU ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ W PRZEDSIĘBIORSTWIE
6.1. System zarządzania jakością według norm serii ISO 9000
Uwagi wstępne
Norma ISO 9000
Wymagania normy ISO 9001:2000
Wymagania normy ISO 9004:2000
Struktura normy ISO 9001:2000
System zarządzania jakością
Wymagania ogólne dotyczące systemu zarządzania jakością
Wymagania dotyczące dokumentacji systemu zarządzania jakością
Odpowiedzialność kierownictwa
Zaangażowanie kierownictwa
Orientacja na klienta
Polityka jakości
Planowanie
Odpowiedzialność, uprawnienia i komunikacja
Przegląd zarządzania
Zarządzanie zasobami
Realizacja wyrobu
Planowanie realizacji wyrobu
Procesy związane z klientem
Projektowanie i rozwój
Zakupy
Produkcja i dostarczanie usługi
Nadzorowanie wyposażenia do monitorowania i pomiarów
Pomiary, analiza i doskonalenie
Postanowienia ogólne
Monitorowanie i pomiary
Nadzór nad wyrobem niezgodnym z wymaganiami
Analiza danych
Doskonalenie
Podejście modułowe do jakości
Literatura

7. DOKUMENTACJA SYSTEMU JAKOŚCI W PRZEDSIĘBIORSTWIE
Wprowadzenie
Hierarchia dokumentacji systemu zarządzania jakością
Charakterystyka podstawowych dokumentów
Polityka jakości
Księga jakości
Procedury systemu zarządzania
Instrukcje zapewnienia jakości
Pozostałe dokumenty systemu zarządzania jakością
Opracowywanie dokumentacji systemowej i zarządzanie nią
Ocena systemu jakości a dokumentacja systemu zarządzania
Literatura

8. CERTYFIKACJA SYSTEMU JAKOŚCI
Uwagi wstępne
Podstawowe pojęcia stosowane w certyfikacji
Certyfikacja i certyfikat systemu jakości w zarządzaniu jakością w przedsiębiorstwie
Międzynarodowe organizacje skupiające jednostki certyfikujące
Polski system certyfikacji
Proces certyfikacji systemu jakości
Akredytacja i europejska współpraca w zakresie akredytacji
Podstawowe terminy
Akredytacja krajowa
Wymagania dotyczące akredytacji jednostek certyfikujących i kontrolujących
Proces akredytacji
Europejska współpraca w zakresie akredytacji
Notyfikacja i autoryzacja
Literatura

9. AUDYT SYSTEMU JAKOŚCI
Istota audytu jakości
Cele i rodzaje audytów
Etapy i organizacja audytu
Dokumentowanie rezultatów audytu
Literatura

10. SYSTEMY ZARZĄDZANIA ŚRODOWISKIEM I BEZPIECZEŃSTWEM PRACY W PRZEDSIĘBIORSTWIE
Uwagi wstępne
Systemy zarządzania środowiskiem w organizacjach gospodarczych
Wprowadzenie norm serii ISO 14000
Charakterystyka zawartości norm serii ISO 14000
Elementy systemu zarządzania środowiskiem w normach serii ISO 14000
EMAS i normy serii ISO 14000
Wprowadzanie systemu zarządzania środowiskiem w przedsiębiorstwie
Koszty i nakłady na ochronę środowiska
Literatura
Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
Cele i zadania systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Normalizacja systemów zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy w skali międzynarodowej i w Polsce
System zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na podstawie normy PN-N-18001
Wprowadzanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
Niektóre metody stosowane w ocenie systemu zarządzania bhp
Literatura
Integracja systemów zarządzania
Cele i przesłanki integracji systemów zarządzania
Wdrażanie zintegrowanego systemu zarządzania
Elementy zintegrowanego systemu zarządzania
Koszty i korzyści wynikające z integracji systemów zarządzania
Problemy związane z integracją systemów zarządzania
Certyfikacja zintegrowanego systemu zarządzania
Literatura

11. WYBRANE BRANŻOWE STANDARDY ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
Wprowadzenie
Branżowe standardy w przemyśle motoryzacyjnym
Uwagi ogólne
Standard jakości QS 9000
Standard jakości VDA 6.1
Standard jakości ISO/TS 16949
Branżowe standardy w przemyśle lotniczym
Standardy AS 9000 i Dl-9000
Standard JAR-145
Standardy jakościowe w produkcji żywności
Jakość a bezpieczeństwo żywności
Dobra praktyka higieniczna (GHP) i dobra praktyka produkcyjna (GMP) jako podstawowe systemy zapewnienia bezpieczeństwa żywności
System HACCP - współczesna podstawa zapewnienia jakości zdrowotnej żywności
Powiązania i różnice między systemem HACCP a normą PN-EN 9001:2001 (norma ISO 15165)
Standardy jakościowe stosowane w sieciach handlowych
Standard ISO 22000 - Food Safety Management
Systems
Dobra praktyka rolnicza - GAP (Good Agricultural Practice)
Literatura

Spis rysunków


344 strony, B5, miękka oprawa

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:


 

- JAKOŚĆ W INŻYNIERII MATERIAŁOWEJ I USŁUGACH
RED. BORKOWSKI S. BOKUVKA O.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022