wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ZARZĄDZANIE W ORGANIZACJACH SEKTORA PUBLICZNEGO


ZAWADZAK T.

wydawnictwo: DIFIN, 2014, wydanie I

cena netto: 54.90 Twoja cena  52,16 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Zarządzanie w organizacjach sektora publicznego


Prezentowany podręcznik zawiera usystematyzowany wykład z podstaw zarządzania, sprawdzony w toku wieloletnich zajęć dydaktycznych realizowanych przez autora na uczelniach wyższych i kursach dla kadry kierowniczej w różnych organizacjach sektora publicznego, wzbogacony o oceny wyniesione z praktyki zawodowej i badań empirycznych.

Opracowanie może stanowić podstawę do programowania zajęć dydaktycznych w zakresie problematyki obejmującej różne dziedziny sektora publicznego, a załączone materiały pomocnicze podnoszą jego wartość praktyczną dla wykładowców i studentów. Jednocześnie opracowanie może być użyteczne dla kadry kierowniczej i pracowników zajmujących się analizą organizacji pracy i projektowaniem usprawnień organizacyjnych, programowaniem szkoleń zawodowych itp. Te walory, w połączeniu ze zwięzłym i bardzo przystępnym opisem poszczególnych zagadnień, uzasadniają przekonanie, że książka spełnia podstawowe wymagania dobrego podręcznika akademickiego.


WSTĘP

1. ZAGADNIENIA WPROWADZAJĄCE
1.1. Rola, funkcje i struktura sektora publicznego
1.2. Pojęcie, funkcje i organizacja administracji publicznej
1.3. Uwarunkowania działań sektora publicznego
1.3.1. Uwarunkowania organizacyjno-prawne
1.3.2. Uwarunkowania ekonomiczno-społeczne
1.3.3. Uwarunkowania unijne

2. PRZEDMIOT NAUKI ZARZĄDZANIA
2.1. Praca sprawna i zorganizowana
2.2. Pojęcie, rodzaje i cechy organizacji
2.3. Wieloaspektowy i interdyscyplinarny charakter organizacji
2.4. Podejście systemowe w analizie organizacji
2.5. Współczesne tendencje w nauce zarządzania

3. PROCES I METODY ZARZĄDZANIA
3.1. Pojęcie i rodzaje zarządzania
3.2. Zasady zarządzania i źródła władzy kierowniczej
3.3. Fazy zarządzania i funkcje kierownicze
3.4. Kompetencje kierowników
3.5. Ogólny przegląd metod i technik zarządzania
3.6. Zarządzanie projektami i procesami
3.7. Zarządzanie jakością pracy
3.8. Kontroling w zarządzaniu organizacją

4. PROCES PLANISTYCZNO-DECYZYJNY
4.1. Plan i decyzja jako elementy preparacji działania
4.2. Pojęcie i rodzaje celów działania
4.3. Pojęcie i funkcje planu pracy
4.4. Pojęcie i rodzaje decyzji
4.5. Fazy procesu planistyczno-decyzyjnego
4.6. Uwarunkowania i zasady procesu planistyczno-decyzyjnego

5. PROCES I ZASADY ORGANIZOWANIA PRACY
5.1. Proces organizowania pracy
5.2. Podział i specjalizacja pracy
5.3. Budowa struktury organizacyjnej i czynniki strukturotwórcze
5.4. Rodzaje struktur organizacyjnych
5.5. Rola organizacyjna pracownika
5.5.1. Znaczenie stanowiska pracy
5.5.2. Zadania i obowiązki
5.5.3. Odpowiedzialność i uprawnienia
5.6. Prawne instrumenty zarządzania organizacją

6. KIEROWANIE GOSPODARKĄ KADROWĄ
6.1. Rola i funkcje gospodarki kadrowej w zarządzaniu organizacją
6.2. Fazy procesu kadrowego
6.3. Zatrudnianie pracowników
6.4. Dobór i selekcja pracowników
6.5. Szkolenie pracowników
6.6. Ocena pracowników

7. SYSTEM MOTYWACJI W ORGANIZACJI
7.1. Pojęcie motywacji
7.2. Hierarchia potrzeb ludzkich
7.2.1. Potrzeby podstawowe
7.2.2. Potrzeby wyższego rzędu
7.2.3. Współczesne teorie motywacji
7.3. Środki i zasady motywacji
7.4. Styl zarządzania jako czynnik motywacji
7.5. Konflikty jako czynnik motywacji
7.6. Kultura organizacyjna jako czynnik motywacji
7.6.1. Pojęcie i rola kultury organizacyjnej
7.6.2. Elementy i uwarunkowania kultury organizacyjnej

8. NADZÓR W ORGANIZACJI
8.1. Nadzór jako funkcja zarządzania organizacją
8.2. Kontrola jako funkcja nadzoru w organizac
8.3. Proces kontroli
8.4. Rodzaje, funkcje i przedmiot kontroli
8.5. Organizacja kontroli
8.5.1. Kontrola wewnętrzna
8.5.2. Kontrola zewnętrzna
8.5.3. Standardy kontroli
8.6. Kryteria kontroli
8.7. Środki i metody kontroli
8.8. Czynniki efektywności nadzoru w organizacji

9. WYBRANE ASPEKTY SPRAWNOŚCI ZARZĄDZANIA W SEKTORZE PUBLICZNYM
9.1. Uwagi ogólne
9.2. Klasyfikacja zagrożeń kryzysowych
9.3. Rodzaje zagrożen kryzysowych w sektorze publicznym
9.3.1. Przejawy i skutki szkód
9.3.2. Przyczyny i źródła szkód
9.4. Środki przeciwdziałania zagrożeniom kryzysowym
9.5. Proces zarządzania kryzysowego
9.6. Rodzaje i przesłanki zmian organizacyjnych
9.7. Proces i metody zmian organizacyjnych
9.8. Strategia "Sprawne państwo 2020"

10. ZARZĄDZANIE WIEDZĄ W ORGANIZACJI
10.1. Wiedza jako zasób organizacji
10.2. Pojęcie i rodzaje wiedzy
10.3. Proces zarządzania wiedzą
10.3.1. Planowanie wiedzy
10.3.2. Źródła wiedzy
10.3.3. Organizacja systemu informacyjnego
10.4. Metody komunikacji w organizacji
10.4.1. Metody indywidualne i zbiorowe
10.4.2. Metody kreatywne
10.4.3. Techniczne środki komunikacji
10.5. Dysfunkcje w zarządzaniu wiedzą w organizacji

BIBLIOGRAFIA

ANEKS
Przykładowy program dydaktyczny
Schematy organizacyjne
Tematy kontrolne
Tematyka prac dyplomowych


266 stron, Format: 16.0x23.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022