Agrobiznes Zarządzanie firmą Podręcznik
Liceum, technikum, szkoła policealna
Podręcznik jest przeznaczony dla uczniów technikum rolniczego, ogrodniczego,
technologii żywności, żywienia i gospodarstwa domowego, weterynarii i hodowli koni;
klas IV technikum na podbudowie szkoły podstawowej; klasy III technikum na podbudowie
szkoły zasadniczej oraz dla słuchaczy III i IV semestru szkoły policealnej.
Zawiera informacje dotyczące struktury przedsiębiorstwa i jego celów, kadry
kierowniczej i personelu.
Omówiono w nim rachunkowość, sposoby finansowania oraz strategię i planowanie w
przedsiębiorstwie.
Część I. Zarządzanie przedsiębiorstwem
1. Przedsiębiorstwo jako organizacja
1.1. Przedsiębiorstwo i jego rodzaje
1.2. Struktura organizacyjna przedsiębiorstwa
2. Cele i funkcje przedsiebiorstwa
2.l. Cele i ich powiązania
2.2. Funkcje przedsiębiorstwa
3. Funkcja handlowa przedsiębiorstwa
3.l. Analiza rynku
3.2. Sprzedaż i dystrybucja
4. Zaopatrzenie i gospodarka materiałowa
4.1. Zarządzanie zapasami
4.2. Gospodarka materiałowa
5. Funkcja produkcyjna przedsiębiorstwa
5.l. Proces produkcji
5.2. Zarządzanie jakością
6. Planowanie i kontrola w przedsiębiorstwie
6.l. Funkcje planowania
6.2. Plany i ich rodzaje
6.3. Kontrola w przedsiębiorstwie
7. Plan przedsięwziecia gospodarczego – biznesplan
7.l. Funkcje biznesplanu
7.2. Konstrukcja biznesplanu
7.3. Analiza finansowa przedsięwziecia
8. Zarządzanie strategiczne
8.1. Formułowanie strategii
8.2. Rodzaje strategii
8.3. Analiza strategiczna
8.4. Planowanie strategiczne
9. Kierownicy i kierowanie
9.1. Praca kierownicza
9.2. Predyspozycje i umiejetności kierownicze
9.3. Style kierowania
9.4. Zarządzanie zasobami ludzkimi
10. Zarządzanie małą firmą
10.1. Typologia przedsiebiorstw według ich wielkości
10.2. Specyficzne cechy zarządzania małą firmą
Literatura
Część II. Rachunkowość w zarządzaniu firmą
11. Podstawy rachunkowości
11.1. Istota i znaczenie rachunkowości
11.2. Majątek podmiotów gospodarczych i źródła jego pochodzenia
11.3. Bilans majątkowy
11.4. Dowody ksiegowe
12. Uproszczone formy rachunkowości w małych firmach
12.1. Formy ewidencji podatkowej stosowane aktualnie w Polsce
12.2. Podatek od towarów i usług VAT i jego ewidencja
12.3. Podatek rolny
12.4. VAT w rolnictwie
13. System rachunkowości gospodarstw rolniczych
13.1. Zunifikowany system rachunkowości gospodarstw rolniczych – bazą polskiego FADN
13.2. Zasady i zakres gromadzenia danych oraz formularze do ich notowań
13.3. Zużycie produkcyjne w3asnych produktów potencjalnie towarowych w gospodarstwie
rolniczym
14. Rachunkowooa zarządcza
14.1. Istota rachunkowooci zarządczej
14.2. Koszty – pojecie i klasyfikacja
14.3. Rachunek kosztów pełnych a rachunek kosztów zmiennych
14.4. Analiza progu rentowności
14.5. Sprawozdania finansowe wynikaj1ce z ustawy o rachunkowości
14.6. Analiza sprawozdań finansowych
15. Finansowanie działalności firmy
15.1. Potrzeby finansowe firmy
15.2.Źródła pozyskiwania kapitału
Literatura
156 stron, Format: 16.5x23.5cm, oprawa miękka