wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   1 egz. / 46.00 43,70   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

JEDZENIE I UCZTY JEZUSA KULINARNY ŚWIAT PALESTYNY PIERWSZEGO WIEKU


DOUGLAS N.E. PUGH J.A.

wydawnictwo: WYD UJ, 2014, wydanie I

cena netto: 46.00 Twoja cena  43,70 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Jedzenie i uczty Jezusa

Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku


Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie. Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta.

Phyllis Tickle, autorka książki The Great Emergence

Douglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną, uzyskując doskonały rezultat. Nic więc dziwnego, że „Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije”; nic dziwnego, że psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie”.

Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego, autorksiążki Long Live Salvation by Works

Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi – od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb. Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób spojrzeć na życie w czasach biblijnych.

W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych posiłków – od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas pracy na polu – omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat smaków starożytności.


Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie, zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i posmakowali jedzenia tej epoki.


Douglas E. Neel jest duchownym Kościoła Episkopalnego. Prowadzi zajęcia na temat kuchni i zwyczajów biesiadnych starożytności oraz wytwarza sery i wina. Mieszka w Pagosa Springs, w stanie Kolorado.

Joel A. Pugh jest biegłym księgowym i prezesem firmy badawczo-rozwojowej, ale także poważnym kucharzem, piekarzem i piwowarem amatorem. Badał starożytne metody wytwarzania chleba i wina. Mieszka w Dallas, w stanie Teksas.


Podziękowania 6
Jadłospisy i przepisy 7

Rozdział 1 Dlaczego mielibyśmy jeść to, co Jezus i jego wyznawcy? 9
Rozdział 2 Dary kuchni I wieku 20
Rozdział 3 Nasz chleb powszedni 33
Rozdział 4 Rolnik, pożywienie i odpowiedzialność społeczna 54
Rozdział 5 Uczta szabatowa 73
Rozdział 6 Przyjęcie 89
Rozdział 7 Uczta weselna 108
Rozdział 8 Uczta paschalna 130
Dodatek do rozdziału 8: Hagada na Paschę z I wieku 146
Rozdział 9 Święto Żniw 156
Rozdział 10 Jedzenie z Bogiem – uczta Todah 171
Rozdział 11 Piknik na plaży 186
Rozdział 12 Czego się dowiedzieliśmy i dlaczego przyłączamy się do uczty 199

Przypisy 205
Bibliografia 211
Indeks ogólny 215
Indeks produktów spożywczych 218
O autorach 223


224 strony, Format: 16.0x23.5cm, oprawa miękka

Osoby kupujące tę książkę wybierały także:


 

- JEZUS I BIEL STANIE SIĘ JESZCZE BIELSZA JAK KOŚCIÓŁ WYMYŚLIŁ MARKETING
BALLARDINI B.

- WEWNĘTRZNY ŚWIAT TRAUMY ARCHETYPOWE OBRONY JAŹNI
KALSCHED D.

- NADZIEJA WOŁA GŁOŚNIEJ NIŻ LĘK ESEJE WOKÓŁ NAUCZANIA JEZUSA HISTORYCZNEGO
HRYNIEWICZ W.

- LECZNICZA MOC DRZEW
MENCAGLI M. NIERI M.

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022