|
JEDZENIE I UCZTY JEZUSA KULINARNY ŚWIAT PALESTYNY PIERWSZEGO WIEKU
DOUGLAS N.E. PUGH J.A. wydawnictwo: WYD UJ, 2014, wydanie Icena netto: 46.00 Twoja cena 43,70 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Jedzenie i uczty Jezusa
Kulinarny świat Palestyny pierwszego wieku
Nie trzeba być kucharzem, by delektować się tą
książką. Jest frapująca i bogata w informacje. Mam nadzieję, że w niej zasmakujecie.
Bóg mi świadkiem, że dla mnie to była uczta.
Phyllis Tickle, autorka książki The Great Emergence
Douglas E. Neel i Joel A. Pugh łączą wiedzę biblijną i gruntowną znajomość
antycznej kultury basenu Morza Śródziemnego ze sztuką kulinarną, uzyskując doskonały
rezultat. Nic więc dziwnego, że „Przyszedł Syn Człowieczy: je i pije”; nic
dziwnego, że psalmista radzi: „Skosztujcie i zobaczcie”.
Wielebny Herry T. Cook, ksiądz Kościoła Episkopalnego,
autorksiążki Long Live Salvation by Works
Nowy Testament pełen jest opowieści o tym, jak Jezus jadał w towarzystwie innych ludzi
– od wystawnych uczt weselnych, po proste posiłki składające się z chleba i ryb.
Jedzenie i uczty Jezusa, zapraszając czytelnika do stołu, pozwala w nowy sposób
spojrzeć na życie w czasach biblijnych.
W starożytności przygotowywanie i spożywanie jedzenia wywierały pływ na wszystkie
aspekty życia, także na nauczanie Jezusa. Ta książka bada znaczenie rozmaitych
posiłków – od wykwintnych świątecznych uczt po proste przekąski spożywane podczas
pracy na polu – omawia ich najważniejsze składniki, ujmuje jedzenie w kontekście
ówczesnych warunków społeczno-gospodarczych, a także proponuje ponad pięćdziesiąt
przystępnych przepisów, aby czytelnicy mogli wyrobić sobie własne zdanie na temat
smaków starożytności.
Ta książka, doskonała zarówno do indywidualnej lektury, jak i do studiowania w grupie,
zaprasza czytelników do burzliwego świata I wieku, by powąchali, dotknęli i
posmakowali jedzenia tej epoki.
Douglas E. Neel jest duchownym Kościoła Episkopalnego. Prowadzi
zajęcia na temat kuchni i zwyczajów biesiadnych starożytności oraz wytwarza sery i
wina. Mieszka w Pagosa Springs, w stanie Kolorado.
Joel A. Pugh jest biegłym księgowym i prezesem firmy
badawczo-rozwojowej, ale także poważnym kucharzem, piekarzem i piwowarem amatorem.
Badał starożytne metody wytwarzania chleba i wina. Mieszka w Dallas, w stanie Teksas.
Podziękowania 6
Jadłospisy i przepisy 7
Rozdział 1 Dlaczego mielibyśmy jeść to, co Jezus i jego
wyznawcy? 9
Rozdział 2 Dary kuchni I wieku 20
Rozdział 3 Nasz chleb powszedni 33
Rozdział 4 Rolnik, pożywienie i odpowiedzialność społeczna 54
Rozdział 5 Uczta szabatowa 73
Rozdział 6 Przyjęcie 89
Rozdział 7 Uczta weselna 108
Rozdział 8 Uczta paschalna 130
Dodatek do rozdziału 8: Hagada na Paschę z I wieku 146
Rozdział 9 Święto Żniw 156
Rozdział 10 Jedzenie z Bogiem – uczta Todah 171
Rozdział 11 Piknik na plaży 186
Rozdział 12 Czego się dowiedzieliśmy i dlaczego przyłączamy
się do uczty 199
Przypisy 205
Bibliografia 211
Indeks ogólny 215
Indeks produktów spożywczych 218
O autorach 223
224 strony, Format: 16.0x23.5cm, oprawa miękka Osoby kupujące tę książkę wybierały także:
- JEZUS I BIEL STANIE SIĘ JESZCZE BIELSZA JAK KOŚCIÓŁ WYMYŚLIŁ MARKETING BALLARDINI B.
- WEWNĘTRZNY ŚWIAT TRAUMY ARCHETYPOWE OBRONY JAŹNI KALSCHED D.
- NADZIEJA WOŁA GŁOŚNIEJ NIŻ LĘK ESEJE WOKÓŁ NAUCZANIA JEZUSA HISTORYCZNEGO HRYNIEWICZ W.
- LECZNICZA MOC DRZEW MENCAGLI M. NIERI M.
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|