wprowadź własne kryteria wyszukiwania książek: (jak szukać?)
Twój koszyk:   0 zł   zamówienie wysyłkowe >>>
Strona główna > opis książki
English version
Książki:

polskie
podział tematyczny
 
anglojęzyczne
podział tematyczny
 
Newsletter:

Zamów informacje o nowościach z wybranego tematu
 
Informacje:

o księgarni

koszty wysyłki

kontakt

Cookies na stronie

 
Szukasz podpowiedzi?
Nie znasz tytułu?
Pomożemy Ci, napisz!


Podaj adres e-mail:


możesz też zadzwonić
+48 512 994 090

ANTYODŻYWCZE I ANTYZDROWOTNE ASPEKTY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA


KOLARZYK E. RED.

wydawnictwo: WYD UJ, 2022, wydanie I

cena netto: 63.60 Twoja cena  60,42 zł + 5% vat - dodaj do koszyka

Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka


Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.

Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk

Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono odbiorców.

Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego

Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.

Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha


Przedmowa
Emilia Kolarzyk

I. Współczesne i interdyscyplinarne podejście do żywności
Emilia Kolarzyk

II. SUBSTANCJE OBCE NIEODŻYWCZE W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH NALEŻĄCE DO GRUPY CELOWO DODANYCH

1. Dodatki do żywności
Piotr Pokrzywa

2. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności
Piotr Pokrzywa

3. System RASFF
Piotr Pokrzywa

4. Etykietowanie środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do zakładów żywienia zbiorowego
Ewa Dulińska-Stanek

5. Wybrane kategorie środków spożywczych
Ewa Dulińska-Stanek

6. Metody konserwowania żywności
Jadwiga Helbin

7. Zagrożenia mikrobiologiczne w aspekcie bezpieczeństwa żywności
Piotr Pokrzywa, Katarzyna Bandoła, Michał Seweryn

8. Ocena stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego
Piotr Pokrzywa

III. ŚRODOWISKOWE I ANTROPOGENICZNE UWARUNKOWANIA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI

1. Związki stosowane w uprawach roślinnych
Artur Potocki

2. Związki mające zastosowanie w hodowli zwierzęcej
Artur Potocki

3. Zanieczyszczenia techniczne pochodzące z opakowań i urządzeń
Artur Potocki

4. Zanieczyszczenia pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej
Artur Potocki
A. Metale, półmetale i niemetale
B. Obróbka cieplna żywności
C. Czynniki fizyczne

IV. ODDZIAŁYWANIE TOKSYCZNE NA ORGANIZMY SUBSTANCJI OBCYCH NIEODŻYWCZYCH ZAWARTYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH

1. Metale, półmetale i niemetale
Piotr Hydzik

2. Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO)
Piotr Hydzik

3. Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności
Piotr Hydzik

V. GRZYBY

1. Wiadomości wstępne
Krzysztof Ciszowski, Jadwiga Helbin, Wojciech Szot

2. Aspekty dietetyczne grzybów wielkoowocnikowych
Jadwiga Helbin

3. Zatrucia grzybami wielkoowocnikowymi
Krzysztof Ciszowski

4. Zatrucia grzybami pleśniowymi - mykotoksyny i mykotoksykozy
Krzysztof Ciszowski, Wojciech Szot

VI. ROŚLINY KONSUMPCYJNE, PRZYPRAWOWE I OLEJKODAJNE

1. Korzyści i zagrożenia związane ze spożyciem roślin konsumpcyjnych
Joanna Zając, Jadwiga Helbin

2. Toksyny i substancje antyodżywcze roślin konsumpcyjnych
Krzysztof Ciszowski, Beata Szkolnicka

3. Skutki toksyczne olejków eterycznych i roślin przyprawowych
Krzysztof Ciszowski

VII. Ryzyko zdrowotne związane z wykorzystaniem nanotechnologii w sektorze rolno-spożywczym
Piotr Hydzik

VIII. Alergeny naturalne i dodatki do pokarmów jako przyczyny reakcji nadwrażliwości pokarmowej
Ewa Czarnobilska, Dorota Myszkowska, Marcel Mazur, Anna Chmielewska

Indeks rzeczowy


777 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka

Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie,
czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.

 
Wszelkie prawa zastrzeżone PROPRESS sp. z o.o. www.bankowa.pl 2000-2022