|
ANTYODŻYWCZE I ANTYZDROWOTNE ASPEKTY ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
KOLARZYK E. RED. wydawnictwo: WYD UJ, 2022, wydanie Icena netto: 63.60 Twoja cena 60,42 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka
Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w
życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym.
Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę
antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania
żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się
znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem,
związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej,
a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego
znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk
Tematyka podręcznika jest różnorodna, a przedstawione zagadnienia wymagają
interdyscyplinarnego ujęcia, stąd też Autorzy opracowujący poszczególne problemy
reprezentują różne dziedziny wiedzy medycznej i przyrodniczej. Sprawia to, że poziom
merytoryczny podręcznika jest wysoki, a rozdziały opracowane są w sposób rzetelny i
kompetentny. Zostały uwzględnione najnowsze osiągnięcia naukowe oraz aktualne
piśmiennictwo i uregulowania prawne, obowiązujące zarówno w Polsce, jak i w innych
krajach Unii Europejskiej. Tak napisany podręcznik znajdzie na pewno szerokie grono
odbiorców.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Andrzeja Borzęckiego
Z satysfakcją pragnę podkreślić, że rozdziały związane z toksykologią
prezentują szczególnie wysoki poziom naukowy, i wyrażam przekonanie, że takie będzie
również odczucie Czytelników. Z całą odpowiedzialnością rekomenduję Czytelnikom
podręcznik Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka pod redakcją
Emilii Kolarzyk, stworzony przez interdyscyplinarne grono wysokiej klasy specjalistów.
Z recenzji prof. dr. hab. n. med. Janusza Pacha
Przedmowa
Emilia Kolarzyk
I. Współczesne i interdyscyplinarne podejście do żywności
Emilia Kolarzyk
II. SUBSTANCJE OBCE NIEODŻYWCZE W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH NALEŻĄCE DO GRUPY
CELOWO DODANYCH
1. Dodatki do żywności
Piotr Pokrzywa
2. Nadzór nad bezpieczeństwem żywności
Piotr Pokrzywa
3. System RASFF
Piotr Pokrzywa
4. Etykietowanie środków spożywczych przeznaczonych dla konsumenta finalnego lub do
zakładów żywienia zbiorowego
Ewa Dulińska-Stanek
5. Wybrane kategorie środków spożywczych
Ewa Dulińska-Stanek
6. Metody konserwowania żywności
Jadwiga Helbin
7. Zagrożenia mikrobiologiczne w aspekcie bezpieczeństwa żywności
Piotr Pokrzywa, Katarzyna Bandoła, Michał Seweryn
8. Ocena stanu sanitarnego zakładów żywienia zbiorowego
Piotr Pokrzywa
III. ŚRODOWISKOWE I ANTROPOGENICZNE UWARUNKOWANIA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
1. Związki stosowane w uprawach roślinnych
Artur Potocki
2. Związki mające zastosowanie w hodowli zwierzęcej
Artur Potocki
3. Zanieczyszczenia techniczne pochodzące z opakowań i urządzeń
Artur Potocki
4. Zanieczyszczenia pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki
termicznej
Artur Potocki
A. Metale, półmetale i niemetale
B. Obróbka cieplna żywności
C. Czynniki fizyczne
IV. ODDZIAŁYWANIE TOKSYCZNE NA ORGANIZMY SUBSTANCJI OBCYCH NIEODŻYWCZYCH
ZAWARTYCH W PRODUKTACH SPOŻYWCZYCH
1. Metale, półmetale i niemetale
Piotr Hydzik
2. Trwałe zanieczyszczenia organiczne (TZO)
Piotr Hydzik
3. Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności
Piotr Hydzik
V. GRZYBY
1. Wiadomości wstępne
Krzysztof Ciszowski, Jadwiga Helbin, Wojciech Szot
2. Aspekty dietetyczne grzybów wielkoowocnikowych
Jadwiga Helbin
3. Zatrucia grzybami wielkoowocnikowymi
Krzysztof Ciszowski
4. Zatrucia grzybami pleśniowymi - mykotoksyny i mykotoksykozy
Krzysztof Ciszowski, Wojciech Szot
VI. ROŚLINY KONSUMPCYJNE, PRZYPRAWOWE I OLEJKODAJNE
1. Korzyści i zagrożenia związane ze spożyciem roślin konsumpcyjnych
Joanna Zając, Jadwiga Helbin
2. Toksyny i substancje antyodżywcze roślin konsumpcyjnych
Krzysztof Ciszowski, Beata Szkolnicka
3. Skutki toksyczne olejków eterycznych i roślin przyprawowych
Krzysztof Ciszowski
VII. Ryzyko zdrowotne związane z wykorzystaniem nanotechnologii w sektorze
rolno-spożywczym
Piotr Hydzik
VIII. Alergeny naturalne i dodatki do pokarmów jako przyczyny reakcji nadwrażliwości
pokarmowej
Ewa Czarnobilska, Dorota Myszkowska, Marcel Mazur, Anna Chmielewska
Indeks rzeczowy
777 stron, Format: 16.5x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|