|
OBSŁUGA INFORMATYCZNA W HOTELARSTWIE PODRĘCZNIK DO NAUKI ZAWODU Z PŁYTĄ CD
STASIAK A. MILEWSKA M. wydawnictwo: WSIP, 2015, wydanie Icena netto: 59.85 Twoja cena 56,86 zł + 5% vat - dodaj do koszyka Obsługa informatyczna w hotelarstwie
Podręcznik do nauki zawodu z płytą CD
Technik hotelarstwa. Technikum
Podręcznik do nauki zawodu technik hotelarstwa prezentujący wiedzę i uczący
umiejętności stosowania programów komputerowych wspomagających pracę w branży
hotelarskiej, obsługi urządzeń biurowych, rezerwacji oraz prowadzenia korespondencji
związanej z funkcjonowaniem obiektu hotelarskiego.
Wiedza teoretyczna jest wsparta licznymi przykładami, dokumentami, ćwiczeniami i
ilustracjami wskazującymi sposoby praktycznego jej zastosowania.
Do podręcznika jest dołączona płyta z programem komputerowym umożliwiającym
przeprowadzenie ćwiczeń praktycznych.
Wstęp
1. Sprzęt komputerowy w hotelu
1.1. Organizacja stanowiska pracy przy komputerze
1.2. Elementy zestawu komputerowego
2. Komputerowe programy użytkowe
2.1. Edytory tekstu
2.2. Arkusz kalkulacyjny
2.3. Korespondencja seryjna
2.4. Prezentacje multimedialne
2.5. Grafika komputerowa. Przygotowywanie prostych materiałów reklamowych
3. Hotelowe sieci komputerowe - intranet, ekstranet, Internet for Rooms
4. Internet w hotelarstwie
4.1. Portale informacyjne
4.2. Systemy rezerwacyjne w hotelarstwie
4.3. Portale rezerwacyjne
4.4. Strony internetowe obiektu noclegowego
4.5. Portale społecznościowe
4.6. Inne formy reklamy w internecie
5. Hotelowe programy specjalistyczne
5.1. Podstawowe funkcje hotelowych programów specjalistycznych
5.2. Systemy informatyczne w praktyce
5.2.1. Wybrane programy hotelowe firmy Micros Fidelio Polska Sp. z o.o.
5.2.2. Wybrane programy hotelowe firmy HS Partner Pro-Test S.A
5.2.3. Wybrane programy hotelowe firmy Gip Sp. z o.o
5.2.4. Program hotelowy DM Plaża firmy Triarte
6. Program Hotel Mały
7. Funkcja pracy biurowej w hotelu
8. Obsługa urządzeń biurowych
8.1. Urządzenia do łączności i komunikacji
8.2. Urządzenia do powielania i reprodukcji
8.3. Niszczarka
8.4. Urządzenia do ewidencji
8.5. Podręczne urządzenia komunikacyjne
8.6. Urządzenia multimedialne
8.7. Inne urządzenia niezbędne w biurze
9. Informacja w pracy biurowej
9.1. Obieg i przechowywanie aoKumemac]i papieiuwcj
9.2. Obieg i przechowywanie dokumentacji elektronicznej
9.3. Wysyłka korespondencji i czynności z nią związane
9.4. Zebranie jako forma przekazywania informacji
10. Dokumenty biurowe
10.1. Podstawowe terminy związane z dokumentacją
10.2. Rodzaje dokumentów biurowych
10.3. Redagowanie pism
10.4. Korespondencja handlowa w hotelarstwie
10.5. Korespondencja wewnętrzna
10.6. Korespondencja okolicznościowa
10.7. Inna korespondencja w hotelarstwie
11. Hotelowa korespondencja elektroniczna - e-maile
12. Kultura zachowań w korespondencji elektronicznej - netetykieta
Wykaz podstawowych pojęć w językach polskim, angielskim i niemieckim
Bibliografia
264 strony, Format: 17.0x24.0cm, oprawa miękka
Po otrzymaniu zamówienia poinformujemy pocztą e-mail lub telefonicznie, czy wybrany tytuł polskojęzyczny lub
anglojęzyczny jest aktualnie na półce księgarni.
|